tirsdag den 7. juni 2016

3 x Margarita - med økologisk tequila fra Tequila.dk...

Sponsoreret indlæg!

Som du sikkert ved, banker mit hjerte for økologiske produkter af høj kvalitet. De kan dog være svære at få fingre i på egen hånd. For nyligt stødte jeg via Facebook på Bjørn Smalbro, indehaver af Tequila.dk, som i de sidste 6 år har specialiseret sig i at sælge kvalitetstequila og mezcal. Han gav mig muligheden for at lege med 2 flasker IXA certificeret økologisk tequila - som er et nyt og helt unikt produkt på det danske marked. Og da jeg havde nogle fordomme om tequila jeg gerne ville ha' fejet af bordet, sagde jeg pænt ja tak. Det er blevet til både en lille tequila-smagning og 3 herlige sommerlige Magaritas:

De 2 flasker tequila: IXA Tequila Blanco og IXA Tequila Reposado. De 3 Margaritas: med hindbær, med rabarber og med kiwi.

Foto: Tequila.dk
Men hvad er egentlig tequila?

Det er en spiritus lavet på den blå Weberagave og dyrket i Mexico. Tequila har et DO (Denomination of Origin) i lighed med f.eks Champagne og Feta. Dvs. at agavespiritus er ikke tequila, med mindre:

 • Det kommer fra en af de fem mexicanske delstater, Jalisco, Guanajuato, Michoacán, Nayarit og Tamaulipas 
 • Er lavet på basis af blå agave
 • Er kontrolleret af CRT (et mexicansk kontrolorgan dedikeret til tequila)
 • Overholder lagringsstandarderne

Tequila lagres i 4 forskellige varianter:

 • Blanco (”hvid”) eller plata (”sølv”): Hvid spiritus, ikke-lagret og fyldt på flasker eller opbevaret umiddelbart efter destillationen, eller lagret mindre end to måneder på fade af rustfri stål eller neutrale egetræsfade. 
 • Reposado (”udhvilet”): Lagret i mindst to måneder, men i mindre end et år på egetræsfade i forskellige størrelser.
 • Añejo (”lagret” eller ”vintage”): Lagret i mindst et år, men i mindre end tre år på små egetræsfade.
 • Ekstra añejo (”ekstra lagret” eller ”ultra-lagret”): Lagret i mindst tre år på egetræsfade. Denne type opstod i marts 2006.

Og hvad så med den økologiske IXA Tequila?


Ixa er en økologisk tequila fra Greenbar, som er noget så sjældent som et lille firma, som har specialiseret sig i økologisk alkohol. Greenbar bruger et lille destilleri lige udenfor Guadaljara, som hedder Destiladora Refugio. Under Nom 1549 laver Destiladora Refugio også f.eks Epoca Dorada, som også er økologiske tequila. Ixa har hentet sit navn fra mayasproget og betyder 'magisk vand'.

Greenbar arbejder ud fra filosofien om, at vi skal efterlade verden i bedre stand end da vi kom. Det betyder blandt andet at deres flasker er letvægtsflasker, labels er af 100 % genbrugspapir og der bruges ikke metal-låg på flaskerne. Desuden så mener de, at når de tager noget fra jorden, så skal de også give noget tilbage, og derfor planter Greenbar ét træ for hver flaske de sælger. Èn gang om året opgøre de salget og planter træer i blandt andet Sydamerika svarende til salget af flasker.

Tequilaen er både amerikansk og dansk certificeret. Den danske importør er Nordic Import - som en lille virksomhed består af Christina Sørensen, Charlotte Sørensen og Annsofie Lybaek. De importerer udelukkende produkter fra Greenbar Craft Destilleri - og har haft et benhårdt stykke arbejde med at få det røde ø-mærke på produkterne. 

I weekenden havde jeg atter min gastronomiske legekammerat Johan på besøg. I sidste weekend var han min yndige assistent/møgpony i køkkenet, det hjalp til med Den Store Indiske Middag - og i denne uge blev han så forfremmet til sprutpony. Den titel indebar at sidde på min altan og smage på de to slags tequila, drikke den cocktail jeg lavede med den ene og spise snacks. Han tog sit job meget seriøst!

Foto: Johan Johansen - madblogger og sprutpony
Først linede vi op til en regulær smagning af de 2 varianter. Og allerede her blev der pillet ved nogle fordomme. Jeg havde faktisk bildt mig ind at jeg ikke kunne lide tequila. Men faktum er, at jeg kun har smagt for dårlige blandingsprodukter og aldrig den ægte vare før. Jeg glemte hurtigt alt om de 10-hestes branderter jeg slæbte hjem i min tidlige ungdom, skabt af Den Med Hatten som shots og slammers - det her er noget HELT andet. Blanco'en gav en diskret fornemmelse af fedme i munden, med et snert af røg og vanilje - og Reposado'en en karamelliseret dybde med mere smæk på smagen. Meget lovende, begge varianter. 

Jeg havde dog tyvstartet lidt, inden weekenden, og lavet denne Margarita med hindbær, appelsin og citronverbena:

Vejret havde været så godt at altanen kaldte - og så var det meget passende at kunne sippe en Hindbær-Margarita, mens jeg sad der og så solen gå ned.

200 g hindbær
200 g sukker
2 dl vand

Kog bær, sukker og vand i 10 minutter. Si bærrene fra (spis dem på skyr eller is) og køl saften ned. Drik saften i cocktails eller fortyndet med vand m/u bobler.

1 appelsin
2 kviste citronverbena

Pres appelsinen og blend juicen med citronverbena - og hæld blandingen igennem en meget fintmasket si. Kan man ikke skaffe citronverbena, kan man blot bruge saften af ½ appelsin og ½ citron.

4 cl Ixa Tequila Blanco
2 cl Cointreau [kontrøjs
4 cl hindbærsaft
4 cl appelsin-citronverbena

Shake med is og hæld i et afkølet salt-rimmet glas (gnid kanten med en citronskive og sæt glasset med hovedet nedad i lidt salt). Garner med et topskud citronverbena eller en citronskive. 

Nyd den læskede cocktail, med behersket sødme, mens den er iskold.

Sprutponyen skulle lægge smagsløg til en hele ny kreation:

En laber sag med økologiske rabarber fra ugens kasse.

Også den variant starter med en kogt saft. Jeg havde noget forskelligt sukker der skulle bruges - brug den slags du føler for.

400 g rabarber
100 g hvidt sukker
100 g lys muscovadosukker
200 g rørsukker
4 d vand

Kog rabarber, sukker og vand sammen i 15 minutter. Si pulpen fra (brug den til marmelade eller is) og køl saften ned.

4 cl Ixa Tequila Blanco
2 cl Cointreau [kontrøjs]
4 cl rabarbersaft
4 cl friskpresset citronsaft

Shake med is og server i afkølede glas - men eller uden saltkant. Garner med et topskud citronmelisse eller en citronskive.

Få din sprutpony til at tage billeder til de sociale medier - og har du ikke sådan en, så gør det selv. Æv, jeg havde desværre fejlkalkuleret saltmængden, det var alt for overvældende. Måske var den endda bedst helt uden? Vi droppede saltet til den næste omgang - og så var den perfekt!

Det blev til en lille sen eftermiddags-snack, bestående af økologiske nachos. De var toppet med rigelig ost, bagt i ovnen og drysset med hakket koriander. Jeg lavede en lynhurtig pico de gallo til - og i mangel af cremefraiche, rørte jeg lidt skyr med mayo, citronsaft, salt og spidskommen. Den stakkels sprutpony så forfærdet til mens jeg lavede den falske cremefraiche - men han måtte siden indrømme at det ikke var en helt skidt erstatning.  

Efter den endte tequila-smagning, drog sprutponyen hjem med den sidste halve flaske Ixa Tequila Blanco i kufferten. I næste måned har han nemlig inviteret mig 'hjem til Mexico' (som åbenbart har en filial i Kolding) og i den forbindelse vil han også trylle nogle kick-ass cocktails med tequila frem. 

Jeg kastede mig ud i at lave en cocktail med Ixa Tequila Reposado i går:

Det blev til denne syrlige og friske sag på kiwi, citron og lime.

Jeg havde været SÅ heldig at arve 4 økologiske kiwifrugter fra en veninde. De skulle da bruges til en cocktail. 2 stk blev skællet og blendet - og kørt igennem en fintmasket sigte.

4 cl Ixa Tequila Reposado
2 cl Cointreau [kontrøjs]
2 cl agavesirup
Puré af 2 modne kiwifrugter
Saften fra ½ citron og ½ lime

Shake med is og server i et afkølet sukker-rimmet glas (gnid kanten med en citronskive og sæt glasset med hovedet nedad i lidt sukker). Gerner med en skive kiwi.

Oh la la....det var bare lige mig. Jeg ved allerede godt hvad de sidste 2 kiwifrugter skal bruges til!

Der skal leges meget mere med tequila i løbet af sommeren. Jeg har allerede en masse idéer - og venter nu spændt på bla at kunne skaffe økologiske kirsebær.

Alle mine fordomme om tequila er virkelig blevet blæst helt ud af vandet. Det handler simpelthen blot om at drikke den rigtige, og ægte vare. Men der er noget farligt magisk vand - og passer man ikke på, kan det nemt ende som her i min favoritsang fra den gamle playliste på Memphis Roadhouse

Skal du også til at drikke mere tequila nu?

1 kommentar:

 1. Meget gennemførlig anmeldelse og en del til ny inspiration. Jeg er selv i den seneste tid blevet forvandlet fra tequila hader til elsker, og tequila.dk er et af de bedste steder at starte når man vil have god tequila.

  Mvh Stig Walsted Hansen

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...