lørdag den 7. januar 2012

Tofu-cheesecake m/ vanilje, citron og lakrids...

Ja ja, jeg ved godt at nogen sikkert har brug for en ja-hat i størrelse XXL af sprødstegt bacon for at kunne forholde sig til den her 'cheesecake' - men jeg kan garanterer for at den overrasker positivt!

Let, luftig og med vinderkombinationen citron og lakrids. Selv om jeg har brugt tofu er det ingenlunde en vegansk opskrift - men den kan nemt blive det med et par hurtige udskiftninger til veganske småkager, soya yoghurt og agar agar.

Bunden er den klassiske 'knus noget bagt, bland med fedtstof og pres det i en form'. Jeg brugte nogle italienske småkager min søster har haft med hjem til mig fra ferie. Der skulle også nogle ristede mandler og lidt rålakrids til.

4 småkager var lige 100 g, så det passede perfekt. Det blev til 25 g af de ristede mandler.

Småkagerne var lidt hårde, så de blev brækket i mindre stykker og kørt *wroom wroom* til grove krummer i minihakkeren.

Mandlerne fik sammen tur og blev derefter blandet med småkagekrummerne og 1 tsk rålakrids.

Her kan både omnivore og veganere være med - i stedet for SMØR brugte jeg nemlig kakaosmør. Det er indkøbt til mit projekt med fyldte chokolader, men kunne også sagtens bruges her.

30 g blev smeltet i mikroovnen. Har du ikke sådan en basse, så gør det over vandbad.

Det hele blev blandet godt sammen og fordelt i en lille springform med bagepapir spændt fast i bunden. Det blev presset godt fast op af kanten også. Bunden blev sat på køl så den kunne sætte sig.

Og så var det tid til at lave fyldet:


Silken tofu er noget ganske andet end den faste variant. Jeg har brugt det før, men aldrig til søde ting. Det stod bare på hylden og gloede - et levn fra en kasse jeg glemte at afbestille. Den nærmede sig hastige sidste holdbarhed - og da jeg jo praktisere Stop Spild Af Mad skulle den i hvert fald ikke ende i skraldespanden.

I denne uges kasse var der en lille yoghurt med som udløb i dag - den kom også med.

Tofuen blev befriet for sin emballage og lå nu der i alt sin beige rædsel og totale fravær af smag. Jeg var næsten lige ved at fortryde mit forehavende, men kom i tanke om at det var hjælp at hente. Det er nemlig muligt at tofu ikke her nogen smag i sig selv - men den er så til gengæld ret taknemmelig til at optage smag fra andet.

Jeg lagde ud med marven fra en vaniljestang (flæk den på langs og skrab kornene ud med bagsiden af en kniv) og den revne skal af 1 citron.

Tofuen kom i minihakkeren sammen med vanilje og citronskal.

Og fik følgeskab af yoghurt og flormelis. *Wroom wroom*

Ikke tosset. Men der skulle lidt mere flormelis til. Og lakrids....der skulle da også lakrids i selve massen. 2 tsk rålakrids blev det til. Massen fik lov til at stå og trække så alt lakridsen blev opløst.
Måske ville en samlet opskrift være nemmere at ha' med at gøre?

300 g silken tofu
Et lille bæger yoghurt naturel
75 g flormelis
Revet skal af 1 citron
Marven fra 1 vaniljestang
2 tsk rålakrids
1 bæger pasteuriserede æggehvider
Saften fra 1 citron
7 blade husblas


Æggehviden piskes stiv. Husblasen udblødes i koldt vand i et par minutter. Den smeltes derefter i citronsaften i en gryde eller 4 sekunder i mikrobølgeovnen.

Lidt af tofumassen piskes ud i citron/husblassen inden det piskes i resten. De piskede æggehvide vendes i til sidst.

Hæld massen over bunden. Formen dækkes med film og sættes på køl til 'cheesecaken' har sat sig.

Efter 1 time fik jeg dog den idé at pynte med lidt sød lakridssirup. Jeg kom 1 spsk i en sprøjtepose og klippede et lillebitte hul inden det blev sprøjtet lidt tilfældigt ud over toppen. Film på igen på tilbage på køl.

Efter en rum tid havde den sat sig. Først blev den løsnet forsigtigt med en kniv rundt i kanten. Springformen blev åbnet og fjernet. Bagepapiret med kagen blev trukket over på et fad. Med en stor spartel under kagen kan man trække papiret forsigtigt ud og sætte kagen ned.

Mønsteret var blevet rigtig fint på toppen. Jeg skulle nok ha' ladet den sætte sig en smule mere inden det kom på for en del var trukket ned og havde lagt sig som små lommer af lakridssirup i selve kagen. Nå pyt, så ved jeg det til næste gang.
Det er nemmest at skære pæne skiver af den slags kager/desserter med en opvarmet kniv. Hold bladet under den varme hane og tør det med køkkenrulle før det første snit og inden det næste.

Og hvad kan jeg sige? Giv tofu en chance. Det var virkelig en lækkerbisken. Den minder dog mere om en fromage end en rigtig cheesecake - og det er der jo ikke noget at sige til. Men med alt det fedt der er i den almindelige udgave så gør det bestemt ikke noget. Det er bestemt ikke den sidste tofu-cheesecake der bliver lavet i mit køkken. Har lige fået et par skøre idéer der skal prøves af til sommer.

Og så er busbilletterne bestilt (til 888). På onsdag tager jeg i søsterboble og bliver der i næsten en uge. Søs og jeg skal ud og spise, hygge, snakke og bare være sammen med lille nyfødte Luca. Min ældste niece Alba fylder 5 år næste mandag og jeg er meget glad for at ha' mulighed for at være der netop den dag. Max og jeg har købt en bizar interaktiv hest til hende som hun så brændende ønsker sig. Glæde mig til at se hvad sådan en kan. Jow jow, fagre nye elektroniske verden.

Tusind tak for den overvældende positive respons på det svære indlæg via Facebook, Twitter og mail. Jeg er meget rørt over alt den støtte.

3 kommentarer:

 1. Jeg er sikker på, at du har sniffet tørret tang - det der er jo crazy :-D

  (jeg overvejer selvfølgelig straks at udsætte den cheesecake-elskende gemal for det, men i så fald skal jeg nok udelade ordet tofu, når jeg serverer den ;-))

  Utrolig smuk kage, og jeg synes faktisk, at den bliver endnu flottere af, at lakridsen har trukket sig lidt ind i kagen.

  SvarSlet
 2. Åh, Klidmoster, hvis mit ego var mere opblæst, ville jeg næsten sige du havde lavet den for min skyld ;-)
  Istedet vil jeg bare nøjes med at sige, at du simpelthen er min heltinde ud over alle grænser. Om det så mere er fromage end cheesecake - jamen, fuk da det! Det holder, det er sejt og det er mælkefrit.
  Jeps, du er min nye superhelt(inde).
  ...Har du nogen plakater liggende, som jeg kan hænge op af dig på min væg???
  :-D

  I øvrigt har du min fulde sympati på dit forrige indlæg. Jeg synes det er helt i orden. Tænk, jeg anede ikke, at folk brugte dig til menu-magiker. Jeg kunne aldrig finde på at spamme dig sent på dagen den 30. december!!! Hvad sker der lige for dét?! Mig ikke forstå?!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...