mandag den 30. januar 2012

Ahorn fra USA: sirup, slik og sukker...

Igennem bloggen her har jeg mødt en ret fantastisk dansk kvinde fra Lolland som drog til USA og bosatte sig for snart mange år siden. Hun har som jeg fibromyalgi og det var oprindeligt derfor vi kom til at skrive sammen. Det forholder sig sådan at Anne-Maria (som skriver bloggen Maria's Daisies) bor i Connecticut hvor der produceres ahorsirup i stor stil - og se lige hvad der stod til mig da jeg kom hjem fra ferie:

3 ting som jeg brændende har ønsket mig: amerikansk ahornsirup, ahornsukker og ahornslik.

473 ml flydende guld fra Lamothe´s Sugar House.

Ahornsirup klassificeres i 2 kategorier i USA: A og B. B bruges primært til bagning og anden madlavning. A opdeles i 3 'grades': Light Amber, Medium Amber og Dark Amber. Der går ca 40 L ren tappet ahornsaft fra træet til at lave 1 L sirup. Jo mere saften inddampes, jo mere karamelliseret og tyk bliver den. Det er farven og viskositeten der afgør hvilken 'grade' det er. Den her er medium - og jeg glæder mig som et lille barn til at smage den.

Fra samme firma stammer også disse store ahornblade af ahornslik maple candy. Jeg får mundvand bare ved at skrive om det her. Smagen af ahorn er noget af det lækreste jeg ved.

Der var også 2 små pakker a 6 mundrette stykker fra Brown Family Farm.

Og 2 pakker med 12 stk. Man laver maple candy ved at koge ahornsirup til en bestemt temperatur og så piske luft ind i den (som en slags sukker-fudge). Det smuldrer på tungen, smelter og giver den *slurpf* lifligste ahornsmag.

Og der var sørme også 3 poser ahornsukker fra Coombs Family Farms med. Det er helt inddampet, krystalliseret ahornsirup som er knust. Det søder ca dobbelt så meget som almindeligt sukker og har desuden den karakteristiske ahornaroma. Uh, nu skal jeg i tænkeboks og udvikle nogle opskrifter hvor det vil komme til sin ret. Og ja - der skal naturligvis bacon ind over noget af det.

Det var den sødeste pakke (pun intended) at komme hjem til. Nu skal jeg sammensætte en kasse og sende retur til Anne-Maria som venter spændt på flere forskellige slags lakridspulver og andre sorte sager fra Danmark.


Jeg havde aldrig forestillet mig at jeg ville komme i kontakt med så mange sjove, spændende, kloge, dygtige, underholdende og gavmilde mennesker ved at blogge. I morgen har jeg været i gang i 3 år (det skal fejres med en give-away) - og min verden er godt nok vokset betydeligt i den tid. Det er dejligt.


24 kommentarer:

 1. Hvor dejligt - det lyder givende for jer begge to på flere måder :)

  Ahornsukker er et hit her hos gæsterne på pandekager, men det er jo ret "standard"brug.

  Er enig i at Ahorn er godt - vidunderligt krydret sødme...
  (og så sluger jeg USA-tips til mig til en forhåbenligt fremtidig rejse og "souveniers" - for når man står derovre er det jo et stort ukendt marked af mærker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er SÅ dejligt - en rigtig skøn udveksling :-)

   Ahornsukker på pandekagerne? Hvordan er det i konsistensen - knaser det som alm sukker?

   Det er en smag som intet andet. Åh, ja - det er jo gode sager at ha' med hjem :-)

   Slet
 2. Tillykke med alle de dejlige ting og med de tre års blogjubilæum i morgen! Ja, det er forunderligt, som ens verden udvider sig, når man skriver blog og følger andres.
  Nu vil jeg kigge over på Anne-Marias blog via dit link. Varme klem!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og tak :-) Det er så dejligt med alle de sociale forbindelser - det er flere end jeg har haft sammenlagt i hele mit liv.

   Hun skriver en skøn blog på amerikansk om gamle danske traditioner - fascinerende læsning. Og meget sjovt at se vores eget lidt udefra :-) Varme klem

   Slet
 3. Sikke en flot gavepakke, du har fået. Og tillykke med snarlig blogfødselsdag.
  Og mere tillykke med at du er nævnt i Jyllands-Postens Viva sektion side 19 i går. Artiklen handler om bedstemor-bloggere, men der er så lige lagt en lille tekst ind om 3 andre populære blogs. Du er nævnt under madbloggen som en populær én af slagsen.
  Og som der siges "........hun har fået tænderne til at løbe i vand hos hendes mange læsere, flere end 10.000 om ugen"
  Det er dejligt at læse, at du har fået så mange kontakter via bloggen og dermed også et gladere liv.
  Så god fornøjelse fremover også ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, er super dejlig pakke. Tak :-)

   Uh, tusind tak - jeg vidste ikke det kom i i går. Det må jeg lige ha' fat i. Artiklen ændrede fokus mens den blev skrevet, men jeg kom da heldigvis med i en bisætning alligevel ;-)

   Ved du hvad: det er flere mennesker end jeg har kendt i hele mit liv tilsammen. Har aldrig været ret social med noget særligt netværk. Det er fantastisk :-)

   Tak, hvor er du sød.

   Slet
 4. ..og dert er bare så superhyggeligt at læse med..og lokkende..og vanedanede..og så alllt det super skønne mad du laver.. det er jo skønt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak for dejlig feedback - jeg er glad for at du kan lide at læse med her :-)

   Slet
 5. Ser lækkert ud!
  Av for den, hvor er det mums. Gad gerne smage de der slik-tingester der...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)

   Hallo, jeg lægger da straks den ene æske til side - så tager jeg det med til lakridsfestivallen så du kan smage der ;-)

   Slet
  2. Hov, det var godt, jeg læste det! Så må jeg også tilluske... øh tiltuske mig en smagsprøve! Be be? :-)

   Slet
  3. Jeg har skam tænkt det ind i din værtindegave ;-)

   Slet
 6. Mine tænder løber også i vand ved dit indlæg!
  Det er skønt som livet nogen gange udvikler sig, og lidt fortærsket, er en fremmed jo en ven man endnu ikke har mødt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, det er den effekt ahorn har ;-)

   Det er virkelig skønt. Ja, lidt en kliche - men den holder endnu ;-)

   Slet
 7. Det minder mig om det friends afsnit hvor Chandler og Ross kører til - er det mon - Vermont, og Ross spiser abnormt meget ahorn-slik, og bliver mega sukkerhøj! Hahaha. Det er altså et herligt afsnit :D Håber du har bedre selvbeherskelse end ham ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha ha - det er lige netop det afsnit der havde givet mig lyst til at smage det der ahorn-slik :-D

   Det er et fantastisk afsnit! Jeg prøver at udvise selvbeherskelse - med nogen succes. Det bliver mere vanskeligt når jeg får hul på siruppen - det har jeg lyst til at drikke!

   Slet
 8. Sikke en flot gave! Den ahornsirup er ikke én, børn får lov til at sidde og "hygge" sig med. For en amerikaner svarer 16 US$ til omkring 160 kr - det er kun for os, tingene er billige i USA, fordi kursen er lav og ikke svarer til købekraften. Da min datter var udvekslingsstudent derovre, var kursen 13,20 kr, og hun skulle have 100$ om måneden kun til lommepenge.

  Godt chokolade er IKKE noget, de har i USA - måske du skulle putte et par plader i pakken. Min datter er kendt for, at hun får lækkert chokolade fra mig. I USA tilsætter de paraffin - forstå det, hvem der kan.

  Det er godt, vi kan glæde hinanden.

  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en meget fornem gave. Jeg er udmærket klar over at det er værdifulde dråber. Det er derfor der er så mange pancake sirups på det amerikanske marked, som blot smager af ahorn, men er det rene sukkervand.

   Det er ikke noget problem at skaffe det meste danske slik i USA - man kan bestille det over nettet og få det bragt. Men lige netop lakrids fra Jonan B kan man ikke få - så jeg skal sende lakrids, sirup og pulver.

   Men hvor er det bare klamt med paraffin i chokolade :-/

   Ja, det er SÅ godt :-)

   Slet
 9. Det er nemlig fantastisk hvad blog verden fører med sig :-)

  og rigtigt gode sager du har fået - tillykke med din skønne pakke :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er helt overvældende :-)

   Tak, du kan tro jeg er glad ved den - og glæder mig til at komme i gang med at bruge læs af de rare sager.

   Slet
 10. Kan man købe Ahorn sirup kategori B i Danmark?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må være dig svar skyldig. Måske kan Google hjælpe dig på vej? :-)

   Slet
 11. Der er nogle stoffer i ahorn sirup der forebygger demens og alzheimers.
  http://www.medicaldaily.com/maple-syrup-alzheimers-disease-brain-health-377846?rel=most_read3

  SvarSlet
 12. Der er nogle stoffer i ahorn sirup der forebygger demens og alzheimers.
  http://www.medicaldaily.com/maple-syrup-alzheimers-disease-brain-health-377846?rel=most_read3

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...