tirsdag den 7. december 2010

Peberkagehus 2010...

ENDELIG blev det færdigt. Årets peberkagehus tog over 45 timer at lave. Sidste år tog det slet ikke så lang tid, men det var jo både første gang og et meget mere enkelt design (det kan ses her). Det har dog været ren terapi og jeg har taget i mange små omgange. Der ligger en masse (40 stk) billeder af peberkagehusets 'fødsel' og 'how to make your own' lige her.

Det er lige her jeg kan mærke at jeg mangler et ordentligt kamera. Det er slet ikke lykkedes mig at tage det det perfekte billede af huset endnu. Det er er lidt overbelyst, men det er det bedste jeg har.

Også i år ville jeg prøve kræfter med vinduer lavet af smeltede bolcher. Jeg skal love for der er forskel på det sukkerstads - nogle af dem gad knapt nok at smelte (og det på trods af at jeg stirrede meget olmt på dem).

Det meste af pynten lavede jeg på forhånd, så den lige var til at sætte på det bagte peberkage. Det skal tørre i ca 1 døgn inden brug, så der lå ting og tørrede overalt. Først tegnede jeg nogle grundformer op på papir og kom det i en plastiklomme som jeg så sprøjtede efter med royal icing (æggehvide, flormelis og citronsaft). Jeg er Sif evig taknemmelig for hendes kurser i Lambeth - jeg har fået styr på hvordan man a) rører en icing i den rigtige konsistens (med håndmixer og dejkroge). b) styrer en sprøjtepose og c) leger sig frem til det ønskede resultat.

De pokkers bolchevinduer - ⅔ smeltede som de skulle, men den sidste del nægtede at blive andet end tyk og ugennemsigtig. Havde jeg haft mere smør i huset havde jeg bagt dem om, men det var så ikke kun pga vinduerne.

Jeg havde simpelthen rullet dejen for tyndt ud, så gavlene kunne ikke bære vægten af taget. Et hysterisk anfald senere fik jeg dog end idé at forstærke konstruktionen med nogle af de små peberkager jeg havde bagt af resterne. De blev forsigtigt filet til og sat fat med icing. Det virkede perfekt!

Alle samlingerne på huset blev dækket med en 'blondekant'.

Det færdige hus blev genstand for stor opmærksomhed.

Det eneste pynt jeg ikke selv har lavet er de små snefnug, selv om jeg gerne ville ha' lavet det hele selv. Jeg kunne bare ikke stå for dem da jeg spottede dem i Salling.

Dørene er sat på, så der lige kan listes en lille batteridreven lyskæde ind igennem - den bliver så tændt med en lang mad-pincet.

Glade dejlige jul! Det er bare fuldfed hygge at sidde og kigge på det.

Der kommer faktisk et ret godt lys ud fra bolchevinduerne. I år vil jeg gemme huset (så ikke noget med at æde det en mørk aften). Jeg køber derfor en spray som kan lakere det hele når det er totalt udtørret. Med lidt held kan det så oversomre i en kasse i kælderen.

Til næste år er min intention at lave en workshop sidst i november for 4-5 personer der har lyst til at lave peberkagehuse og hygge her en god lang eftermiddag. Har du måske mod på at lave et peberkagehus?

Det går lidt bedre her bag kulisserne. Men alt jul er skruet helt ned på vågeblus. Peberkagehuset og Kagedåsernes julefrokost bliver det eneste jeg magter i år. Jeg vil hellere ha' hjertet med i hvad jeg foretager mig og så tage komme stærkt tilbage næste år.

Meeeeen mon ikke alligevel det bliver til en smule konfekt og lidt småkager. Kagedåserne skal jo hjælpe med at få det spist. Åh, hvor jeg glæder mig til de kommer - det er en flok piger at en helt særlig støbning. Sammen med dem forsvinder resten af verden for en stund. Ahhhhh.......

47 kommentarer:

 1. Hvor er det FANTASTISK. Du har virkelig overgået dig selv kære Malou. Marks kommentar var WAAUW! Jeg tror ikke, at jeg vil have tålmodigheden, så mit bliver nok endnu et halvskævt peberkagehus, med icing der drypper ned ad siden ;)
  Kh Nadia

  SvarSlet
 2. Jeg synes, det er vildt flot! Men fatter ikke, nogen gider...

  SvarSlet
 3. Hvor er det SMUKT!
  Og der er jo en helt lille bygningskonstruktør gemt i dig, haha!!
  Jeg synes, at de bolsjefarvede vinduer er ret sjove, det var en ret god ide.
  Jeg kommer aldrig til at lave sådan et, for det rækker in tålmodighed ikke til, men gjorde den, så var jeg straks gået igang!!
  Håber du viser flere billeder:)

  SvarSlet
 4. suHold da op hvor er det blevet fantastisk flot i år.
  Det med vinduerne gør da ikke noget, så er det også lidt mere spil i "glasset", når lyset ikke helt kan trænge igennem :0)

  SvarSlet
 5. Hvor er det altså blevet smukt, og de bolchevinduer er da helt fantastiske... Du er godt nok dygtig må jeg sige...For at sprøjte med royal icing er bestemt ikke nemt.
  Knus Irene

  SvarSlet
 6. Hold op hvor er det bare smukt!!
  Det kursus vil jeg straks melde mig til, hvis det bliver til noget!
  Sabine
  Sabinesverden.blogspot.com

  SvarSlet
 7. WAUW, det er godt nok fedt! Godt gået. Jeg vil gerne være med på en workshop næste år.
  Mange hilsner Britt

  SvarSlet
 8. Det er det flotteste peberkagehus, jeg nogensinde har set :)

  SvarSlet
 9. Arh men det er jo så smukt det hus!

  SvarSlet
 10. Jaaaaa workshop!!!!! I dén grad med på idéen.

  Nu skrev jeg det jo på Facebook, men du får den også lige her: Når jeg kigger på de sidste billeder af peberkagehuset, dem hvor det er mørkt og du har lyskæden inden i, så hører jeg stille julemusik (Silent Night, helt præcis) inde i hovedet :-D

  SvarSlet
 11. Det smukkeste og fineste peberkagehus jeg nogensinde har set. Vældigt innovativt med de smukke glasmosik-vinduer.

  Det kan du godt være mere end stolt af.

  Fantastisk projekt....

  SvarSlet
 12. *Nærmest mundlam*! :-O

  Kæft, hvor er det flot!!
  Jeg er også særligt vild med vinduerne. Og så at du putter den lille lyskæde i. Perfekt!

  Jeg bliver da (næsten) i julehumør ;-D

  SvarSlet
 13. IIIIHHH... hvor er det fint !
  Det ville jeg ikke have tålmodighed til at lave.

  .-)

  Boegeskov

  SvarSlet
 14. Det er simpelthen så flot det hus. Og jeg er meget imponeret over hvor gennemført grundig du har været hele vejen igennem. Har du selv tegnet skabelonen eller fundet den et sted?

  Jeg vil gerne med på honningkageworkshop næste år - er vildt ærgelig over at jeg ikke også lige har tid til at lave sådan et smukt hus i år.


  Rigtg god december og jul til dig.

  SvarSlet
 15. Det er simpelthen så fint dit peberkagehus! Rigtig god idé med lyskæden i :)

  SvarSlet
 16. Kære Klidmoster.
  Sikke et fantastisk hus! Har lige vist det til min søn, vi bager et hvert år, kan dog slet ikke sammenlignes med dit. Han konstaterede blot: "Orh, det´ galt sygt lavet mand!" Jeg er helt enig.
  Rigtig glædelig jul til dig og tak for inspirerende blog-læsning.
  Kærlig hilsen
  Victoria

  SvarSlet
 17. Det er bare SÅ smukt.... Er total vild med det !!!

  Ville vitterlig ønske jeg havde tålmodihged til at prøve....

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 18. Hold da HELT op, hvor er det strålende flot og fuldkommen eventyrligt, Malou. I'm impressed. Sikke en akuratesse og opfindsomhed!
  Mange glade og varme hilsner til dig herovre fra Djævleøen ;-)
  Kh. Eva

  SvarSlet
 19. Det er bare helt fantastisk flot det hus! Jeg vidste ikke at man kunne lave dekorationerne på den måde - sprøjte ud og tørre, og så sætte på til sidst. Det er da super smart, og måske også lidt mindre stressende end at skulle sprøjte direkte på huset, uden for-tegning og uden fortrydelsesret. Dine fine hvide krummelurer får mig til at tænke på stuk. Peberkagehus med stuk og mosaikvinduer - og hvor ser det fint ud med lys i vinduerne. :)

  SvarSlet
 20. Wauw! Simpelthen wauw! Det er eddermuggeme det smukkeste peberkagehus, jeg nogensinde har set! Freaking awesome!

  (husk at sprøjte det med kat-gå-væk, så de ikke napser det ;-))

  SvarSlet
 21. Jeg er vild med de fine vinduer! Glasmosaik, der kan spises og et hus med lys i. Skønt! :-)

  Lise

  SvarSlet
 22. Åhhr Malou.. Hvor er det skønt! Jeg er misundelig på så mange niveauer, at jeg slet ikke kan beskrive det.. Jeg er vild med det!!!
  Hold kærft hvor er du bare sej, gid jeg kunne sådan noget...!
  God idé med en workshop, jeg kunne måske godt bruge lidt træning i sådan noget...
  Kærligst Lea

  SvarSlet
 23. Ej, hvor er det et fantastisk hus du har fået lavet. Virkelig smukt!

  SvarSlet
 24. det er smukt :) elsker alle detaljerne og vinduerne! det lyder spændende med den work shop :)

  SvarSlet
 25. Det hus er simpelthen for VILDT. Jeg har drømt om at bage en skæv hytte i årevis og så bager du bare sådan et slot. Det er da for vildt.

  Jeg tænker at du nok skal passe på med fugt hvis det skal holde til næste år men ellers er det da oplagt at gemme det store arbejde og det vildt flotte hus.

  I mindre ambitiøs målestok drømmer jeg om at bage kage med bolchevindue. Kan du fortælle hvilke boljer der virker godt og hvilke der slet ikke gør?

  Hav en dejlig dag.

  SvarSlet
 26. Det er et helt fantastisk peberkagehus du har lavet, wauw :-))) Jeg er vild med vinduerne, der ligner glasmosaik. Det burde udtilles, så hele Danmark kunne se det!
  Varme snevejrsklem :)

  SvarSlet
 27. Hvor er det bare flot - jeg tager hatten af for din taalmodighed, kreativitet og perfektionisme!!

  /Lise

  SvarSlet
 28. Jeg kan kun sige som de andre: hvor er det fantastisk og dejligt at du gider og også gider dele det med os andre.

  Tak

  SvarSlet
 29. Hvis du laver et kursus, så vil jeg utroligt gerne med! Jeg har eksperimenteret lidt med bolsjer i år, så det kunne være skægt at få den vinkel på. En veninde af mig fik nogle af bolsjerne af mig da hun skulle lave rudekager, hun nævnte også at en af dem opførte sig mærkeligt. Et kakao-kaffe bolsje med indlagt appelsin. Men til gengæld smagte de utroligt godt. Så lidt nytte var de dog til:-)Jeg elsker at lære nyt, så sig endelig til, for så smukt et julehus vil jeg gerne lære at lave.
  Mvh ac

  SvarSlet
 30. hold da op!
  hvor er det flot og sikke et stykke arbejde! wauw!

  SvarSlet
 31. Du kan sandelig trylle med tyllen! Utroligt smukt hus du har kreeret (trods alle dine egne kritikpunkter). Her står jeg altså også af, min tålmodighed rækker desværre ikke...

  SvarSlet
 32. elsker Elsker ELSKER det!!! Tak fordi du deler den æstetiske lækkerbisken!

  SvarSlet
 33. Jeg kan slet ikke lade være med at tænke på Ken Folletts Jordens Søjler - Klidmoster Katedralbygger :-)

  Godt gået!

  SvarSlet
 34. Hold da op, hvor er det flot!
  Kan slet ikke forestille mig, hvor lang tid 45 timer med sprøjtepose og kagerulle er ;)

  Imponerende!

  SvarSlet
 35. Kære Malou,
  Hvor er det sindsygt flot. Det er det flotteste hus jeg nogensinde har set!!!! Totalt hatten af!

  Kh
  Berit

  SvarSlet
 36. Kære Nadia, AC, MissMuffin, Kari, Irene, Sabine, Britt, Helle, Tine, Det lyseblå køkken, Godte, Boegeskov, Henriette, Mette, Victoria, Marianne, Eva, Ea, Piskehaps, Lise, Lea, Camilla, Linebine, Marina, Madame, Visitsen, Ann Cecilie, Fisk, Ditte, Anonym, Anne, Frau Putz og Berit.

  WOW, mange tusind tak for alle de rosende ord - jeg er helt blæst omkuld af alt den ros. Hvor er jeg glade for at I kan lide mit hus. Det blev lavet i en uge hvor jeg havde det ganske forfærdeligt. Det var et projekt jeg brugte min vågne tid på for at kunne flygte lidt fra alle de ting der fylder og dræner.

  Puha, jeg er SÅ ked af det - for de blå bolcher jeg har brugt, begyndte at smelte efter 4 dage. Nu løber det ned at siden på huset og der er store huller i vinduerne. Det er åbenbart kun nogle bolcher man kan bruge - og jeg har været lidt uheldig i år. Men nu ved jeg at det er bedst at brug knuste slikkepinde (dem der ligner fodbolde). Desværre kan huset nu ikke gemmes til næste år - men pyt, så har jeg gjort nogle nyttige erfaringer i år.

  Jeg overvejer at lave nogle "sådan laver man" videore med tips og ideer til peberkagehuse inden jeg planlægger en workshop til næste år. Der skal nok komme en udmelding når jeg finder ud af hvordan og hvorledes.

  Endnu engang tak for alle de søde ord - de varmer meget!

  Kærlig hilsen
  Malou

  SvarSlet
 37. Hej Malou

  Din Royal Icing - Kan du komme nærmere ind på blandings forholdet i den. Syntes det er ret svært at få det ordentligt. ?

  Engel

  SvarSlet
 38. Hej Engel

  Jeg bruger et bæger pasteuriseret æggehvide (1,5 hvide) og ca 300 g sigtet flormelis + ½ tsk citronsaft. Rører det sammen med en håndmixer med dejkrogene. Konsistensen kan altid justeres med lidt ekstra æggehvide.

  Hold det hele i en lufttæt bøtte og tag kun lidt af gangen - det tørrerer SÅ hurtigt i overfladen.

  Pøj pøj med det :-)

  Malou

  SvarSlet
 39. traducción del español al danés
  Sikke en darling! Det er den smukkeste ting, jeg har set! Som jeg ville lære at bruge den ærmet så godt, men Spanien vidste ikke hvor, hvorfor ikke finde steder at gøre workshops.
  Tillykke på denne blog, så dyrebare og jeg vil nu. Jeg ville være meget glad for, at du er gået glip på min blog.
  Happy New Year og masser af kram

  SvarSlet
 40. Dear Ratita

  Thank you very much!

  You make the most adorable cakes. I love your blog too :-)

  SvarSlet
 41. Jeg har ikke set dit kagehus før nu, men vil bare sige, at det er SUPERFLOT og det er helt fortjent, at du vandt. Tillykke med det og glædelig Jul.

  SvarSlet
 42. Er du bimmer mand, hvor smukt. Skulle tro du havde en super tålmodighed - men efter at have læst din blog, har jeg dog måttet sande at det har du ikke:-)

  SvarSlet
 43. *Bukker* Tusind tak :-)

  Det er faktisk slet ikke så besværligt at lave selve huset, og man kan jo pynte det alt efter hvad ens temperament kan holde til. I år bliver det f.eks ret simpelt pyntet :-)

  SvarSlet
 44. Tusind tak, jeg har også lagt alt mit hjerteblod i det ;-)

  SvarSlet
 45. Hold nu kæft hvor er det flot! Godt jeg ikke skal lave peberkagehus....får stress-angst :-)

  SvarSlet
 46. Karen Helene Andersen29. januar 2012 kl. 18.32

  Hold kæft, hvor er det flot, Malou. Du er en sand kunstner mht. mad og nydelse!

  SvarSlet
 47. Kjempefint pepperkakehus :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...