torsdag den 16. december 2010

Marinerede julesild i portvinsgløgg...

Selv om jeg ikke skal lave det vilde mad til på lørdag - kan det godt være lavet efter nogle vilde idéer. De stegte sild i eddike tog pludselig en uventet drejning og fik en helt ny smagsprofil (mere om det i morgen). Da jeg var inde og købe friske sild i går kunne jeg kun få 8 hos fiskehandleren, for det var det der var tilbage. Det syntes jeg ikke var helt nok til på lørdag, så jeg besluttede mig for at lave en lille ekstra sildeting. Pernille medbringer godt nok hvide sild, karrysalat, løg og kapers - men jeg er vild med sild (og rim), så en 'rød' sild kan vi nok godt klemme ned også.

Man kan selvfølgelig vælge at marinere sine sild selv. Det magtede jeg dog slet ikke, så det blev til et glas af de ganske udemærkede 'Store norske' som er gl.dags modnet. Jeg ville gerne ha' at de skulle smage meget af jul - måske endda ligefrem af gløgg. Jeg havde jo den indkogte gløgg-ekstraktsirup som kunne bruges sammen med en clementin og lidt julekrydderier. Og portvin - de sild skulle dælme druknes i portvin!

Og så gjorde jeg alle ingredienserne til lagen klar:

1½ dl portvin
3 spsk hvid balsamico
3 spsk gløgg-sirup (brug evt mørk sirup og stødte julekrydderier i stedet)
½ dl vand
8 nelliker
8 hel allehånde
6 grønne kardemommekapsler (giv dem et dask for at frigive smagen)
Lidt salt/peber

1 clementin i tynde skiver (kommes direkte i fadet).

Lagen blandes og simrer i ca 15 minutter og køles derefter lidt af. Hvis den er for varm når den hældes over sildene, går de nemt i opløsning.

Fisk den ønskede mængde sild op af glasset, brug en madpincet eller tang - det er vigtigt at være omhyggelig med hygiejnen. Sildene (her 4 stk) kommes i en skål og overhældes med koldt vand i ca 1 minut. Formålet er at skylle industrilagen af. Sildene drypper derefter af i en sigte til lagen er klar.

Sildene lægges i et fladt fad sammen med clementin skiverne.

Den næsten afkølede lage hældes over sildene og fadet filmes og sættes på køl. Lad sildene trække mindst 24 timer , gerne længere. Server med rødløg i tynde ringe og kapers på godt rugbrød. Jeg er godt nok spændt på om det er noget for Kagedåserne.

Jeg kæmper en brag kamp for ikke at knække herinde bag bloggen. Der tumles med nogle store ting og det er det værst tænkelige tidspunkt på året til den slags. Julen, den sokasse, fylder SÅ meget med barndomstraumer og alt det jazz - troede faktisk at det havde fundet den rette plads i bagagen, men nu gør det voldsomt væsen af sig alligevel. Heldigvis har jeg haft et skønt åndehul i dag i selskab med nogle madbloggere jeg sætter stor pris på. Vi julede til Gourmet Girafferne med en lækker 3 retters menu og gløgg (som jeg jo havde lavet ekstrakten til). Jeg fik 4 andelår med hjem + en pose andeben. Jeg magter ikke at skal ud og finde andefedt til confit, så lårene bliver sprængt i dag og simret møre i morgen i den fond jeg er ved at koge på benene.

Åh, jeg glæder mig sådan til på lørdag. 8 Kagedåser rundt om bordet til god mad, snak og hygge. Det er SÅ dejligt at vide at jeg ikke behøver at ligge vandret for at det skal blive en succes - jeg magter det jeg magter og når det jeg når. Alligevel tager jeg mit ynglings oprydningstrick i brug: fyld alt rodet i en flyttekasse og sæt den ud ind i soveværelset. Tah da.....så kan jeg kigge på det efter jul engang. At der så står 2 kasser i forvejen fra de to sidste år taler vi ikke om.

Hånden på hjertet: gemmer du dit rod?

9 kommentarer:

 1. Ups, jeg får pludselig sådan lyst til...sild...!
  :O) Dejlige billeder! Som altid!
  Stinne (kan ikke lukke min konto op)

  SvarSlet
 2. This sounds like a delicious herring dish!

  SvarSlet
 3. Du må da endelig fortælle om, hvordan det så smagte - ser spændende ud :-)

  SvarSlet
 4. Kære Malou.
  MUMSFILIBABA, si'r jeg bare! Nu har jeg så fået lyst til sild lige fra morgenstunden af :-)
  Og sikke en spændende udgave - har aldrig hørt om den kombo, men det er da totalt genialt med mandariner og glögg. Hands up og skulderklap i din retning.
  Mange dig mange varme hilsner fra udkants-Århus (på tiltrængt besøg hjemme hos moar og far).
  /Eva
  PS: Gemmer også nogle gange mit rod... især løse papirer, gamle blade, makeup og tøj! Især hvis jeg er stresset og det er fredag og gæsterne kommer om en halv time!

  SvarSlet
 5. Det ser rigtig lækkert og julet ud! Og jo, jeg gemmer også mit rod i soveværelset, bruger bare de store, blå ikea-poser i stedet.
  Mvh Anna (ny fast læser)

  SvarSlet
 6. Selvom jeg ikke er den store silde-entusiast, glæder jeg mig til at smage! Tak for i går, det var skjønt.
  Vi ses lørdag
  Knus

  SvarSlet
 7. Jeg gemmer ikke rod ret tit (mere). Jeg har alt for mange ting, men der er system i det. Jeg er så heldig at have god plads og det hjælper gevaldigt på det :o)
  Det lyder som om dine sild bliver fantastiske. Jeg er spændt på at høre fortsættelsen! Og så ønsker jeg dig, uanset kedelig bagage, en rigtig afslappet og fredelig jul, med dem du sætter højt.

  SvarSlet
 8. Da jeg var til Slow Food-arrangement i sidste uge, hørte vi om sild, og det var virkelig spændende! Jeg er jo ikke fiskespiser selv, men det er dejligt at vide noget om vores madkultur.
  Pas godt på dig selv, Malou, jeg kan forstå, der er noget, du slås med. Mange varme klem!

  SvarSlet
 9. @Stinne - Tusind tak din sild ;-) Knus

  @Peggy - Thank you very much, it was very delicious :-)

  @Piskehaps - Tak :-) De smagte virkelig godt og dåserne var vilde med dem :-)

  @Kære Eva - Tusind tak skal du ha' :-) Jeg er glad og positivt overrasket over resultatet. En virkelig smagfuld sild. Ha ha, godt at høre at jeg ikke er den eneste :-D

  @Anna - Tusind tak skal du ha. Uh, godt tip - jeg må vist i Ikea ;-)

  @Signe - Selv tak :-) Kunne du så lide dem? Knus

  @Ditte - Tusind tak, jeg kan godt love dig for at de blev gode :-) Det må godt nok være dejligt med alt den plads *misundelig* :-D Tak, i lige måde!

  @Madame - Åh, jeg ville SÅ gerne ha' været med til det arrangement, men jeg magtede ikke turen. Måske næste gang. Det er så spændende at udforske vores madkultur og de ting der ligger bag. Tusind tak skal du ha' - det er virkelig svært her i tiden. Men jeg har overvundet langt værre, så det går nok. Varme klem

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...