søndag den 12. december 2010

Gløgg ekstrakt - en alsidig kraftkarl...

Hvis man som jeg er barn af 'Blomberg generationen' kan man godt ha' et temmelig anstrengt forhold til gløgg. Der kan virkelig være langt imellem man får et glas gløgg der er værd at drikke. Men allerede i år et jeg blevet glædelig overrasket 2 gange, hvor jeg har fået serveret skøn magtfuld hjemmelavet gløgg. I torsdag deltog jeg for første gang i et arrangement (hektisk julebagning) hos Ad Hoc Madklubben, hvor klubbens 'far' Johan havde lavet en virkelig god ekstrakt. Og så sent som i går fik jeg også god gløgg nede i det der Haderslev hvor vi besøgte eksil Kagedåsen Iben. Og så var det jeg kom til at tænke på at jeg da aldrig har blogget en opskrift på ekstrakt. Det fik mig ud af starthullerne og i køkkenet. Og her er resultatet:

Først tog jeg en runde i skuffer og skabe. Der skulle godt med smag i bla. Alba kanel fra Mill & Mortar og skøn biodynamisk ingefær oppe fra Kong Gulerod.

For at give ekstrakten en dyb tone af karamel, brugte jeg brasiliansk uraffineret mascavo rørsukker og godt med sirup, 300 g af hver. Der var lidt appelsiner tilbage fra 'Citruskassen', så dem nuppede jeg 3 af samt de 2 citroner der lå og skulede i frugtskålen.

Først skrællede jeg citrusfrugterne med en kartoffelskræller (pas på ikke at få for meget af det hvide med) og derefter pressede jeg dem. 65 g skrællet ingefær i skiver og 1 'tom' vaniljestang blev skåret i små stykker.

Og så fandt jeg de krydderier frem der skulle i:

5 kanelstænger
1 laurbærblad
30 hel allehånde
25 nelliker
20 grønne kardemommekapsler
10 enebær
7 stjerneanis
1 muskatblomme eller lidt muskatnød
1 tsk sorte peberkorn
1 tsk fennikelfrø
1 tsk korianderfrø
1 tsk anisfrø

For at frigive ekstra smag knuses krydderierne lidt (undtagen kanel og laurbærblad). Det gøres nemmest i en frysepose og så med et par dask med siden af en kødhammer.

Så får man hul på de hele krydderier. Duften fra den her tallerken var nærmest bedøvende.

Og så var det tid til at få gryden over. 12 dl vand blev kogt op med sukker og sirup. Der blev tilsat citrussaft og skal, ingefær, vanilje og krydderier. Kanelen smuldres i med fingrene og laurbærbladet tilsættes som det sidste.

Ekstrakten simrer over svag varme 15-20 minutter. Den køles derefter lidt af og sættes på køl, med krydderierne, i 24 timer inden den køres igennem en fintmasket si. Den kan så enten koges ind til en sirup eller anvendes som den er. Ekstrakten smager skønt i rød- eller hvidvin, ufiltreret æblemost, kirsebærsaft eller sammen med varm mælk til en jule-chai.

8 kommentarer:

 1. Om nom nom!! Det er sikkert heller ikke dårligt med et skud billig portvin ;-)

  SvarSlet
 2. Det ser skønt ud. Måske kunne jeg klemme til ind til en kopi.

  Hvor køber du din smukke stjerneanis?
  Knus

  SvarSlet
 3. amenam! føj hvor er jeg misundelig...

  SvarSlet
 4. @Tine - Jeg håber at du kunne lide det - at dømme på de lyde du lavede var det et 'ja' ;-)

  @Signe - Tak, det er virkelig guf :-) Stjerneanisen er fra et kinesisk supermarked her i byen. Knus

  @Pia - Tak :-) *åndegløgg*

  SvarSlet
 5. Hvor meget ekstrakt
  bruger du pr L Vino ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har desværre kun et svar: nok!

   Kom i til det smager som du kan lide det :-)

   Slet
 6. Hvordan er det med holdbarheden af essensen? Skal den opbevares på køl og bliver den bedre, af at stå og lagre??

  SvarSlet
  Svar
  1. Bum bum, jeg ved ikke rigtig med holdbarheden - men et par måneder på køl kan den nok godt stå.

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...