fredag den 27. marts 2020

Tanker i en corona-tid: Hug en hæl, klip en tå og giv en skærv...

Det her bliver et meget langt, personligt og rodet indlæg - og det handler slet handler om mad (og dog, det kan vel aldrig helt undgås at komme ind på det emne her). Livet i sikkerhedskarantænen giver en masse tid til refleksion og observation - og det er både godt og skidt. Jeg kæmper med katastrofetanker, gru for fremtiden og mange bekymring for de mennesker, jeg har knyttet mig til - og oplever dagligt ting, som jeg enten skal tage ind eller vende mig bort fra.

Det her er virkelig ikke ment som et selvfedt se lige hvor god og gavmild jeg er indlæg - men en opfordring til alle, om at bidrage med et eller andet, hvor det passer ind og giver mening. Meget af min daglige interaktion med mennesker, foregår på de sociale medier: Twitter, Facebook og Instagram - og det er utrolig hårdt at færdes der, i denne svære tid. Mange gode folk jeg elsker, holder af, respekterer, kender, har sympati for og/eller som blot har krydset min vej - KÆMPER lige nu. Og det hiver både i mine hjertestrenge og sparker til min magtesløshed. For hvad pokker kan man gøre, for at hjælpe bare lidt? 


Og her er min eneste løsning, som er vildt simpel: Giv en skærv! 

Ja, jeg førtidspensionist og er ikke just ved muffen, men mit forbrug er meget mindre, nu hvor jeg sidder indespærret her. Min egen hobbyvirksomhed (bloggen her) er uden indtjening pt, da jeg ikke magter at passe mine forpligtelser fra karantæneland og derfor ikke er leveringsdygtig i salgbart materiale. Den indtjening, forsøder normaltvis min tilværelse - men den er ikke livsnødvendig. Men jeg ved hvor vigtig den ekstra indtjening, selv en lille hobbyvirksomhed kan indbringe, er for mange. Og jeg sidder bare her, priviligeret AF, i mit elfenbenstårn og mangler ikke noget (andet end kram, øjenkontakt og samtale IRL). Og lige nu har jeg ingen udgifter til at spise ude, til transport, ingen selvbetaling til hjemmehjælp, ingen byture, ingen venindebesøg, ingen madklub og ingen spontane madindkøb. Og efter aftale med kontrolteamet, deles vi om maden her, så jeg har langt færre udgifter til den daglige kost. Og det frigiver nogle penge. Ja, jeg kunne spare dem op, til bedre tider - men det føles ærlig talt forkert, når andre kæmper hårdt for at holde skindet på næsen. 

Det kan være meget, det kan være lidt, den kan være symbolsk eller blot en gestus. Vælg den løsning, der giver mening for dig. Spørg evt dig selv: hvor kan jeg gøre en forskel lige nu - hvem har brug for en håndsrækning? Du kan kaste penge efter stor eller små formål, eller vælge at kigge dig omkring i dine cirkler og SE hvem der lider og kæmper......og så gøre en lille forskel der. Overvej om du vil købe noget, bidrage til noget eller støtte nogen personligt. Skal du selv ha' noget i hånden - eller handler det ikke om hvad du får, men hvad du giver? Gør hvad du vil - men gør noget.

Køb årets julegaver nu, opbyg et lager af det du plejer at købe, invester f.eks i kunst fra små kunstnere, køb loppefund fra små hobbyvirksomheder, smid penge efter rare mennesker og støt dine små lokale bikse - med andre ord: smør de små hjul. 

Jeg har kastet mig ud i lidt forskellige modeller, som alle er spottet på de sociale medier - og dem vil jeg gerne dele med jer, i håb om at det kan inspirere lidt:

Det her er Yael (den smilende krøltop under L'et), foran sin fars livsværk Copenhagen Bicycles, som hun arvede efter hans alt for tidlige bortgang. Og den arv har hun forvaltet og løftet - og skabt en skøn og sund forretning, til gavn og glæde for både de lokale og turisterne (og alle os, som har haft den udelte fornøjelse, at møde denne lille dynamo af en kvinde). Men så kom corona til landet - og stak en kæp i hjulet (pun intended).

Foto: Copenhagen Bicycles
Cykelsæsonen banker på, men der kommer ingen turister eller de kunder i biksen, som skal generere indtjening til resten af året. Og så hjælper det ikke meget, med lidt husleje, finansieret af en hjælpepakke. Men der er noget at gøre - for man kan stadig købe cykler, leje cykler, booke ture og tilmelde sig forskellige abonnementsordninger for leje og reparation. Mit lille bidrag var en dags leje af en ladcykel. Hvis du vil bidrage, kan du se de forskellige muligheder her. Du kan også bidrage direkte på MobilePay 904300 og skriv: donation.


----------

Det er meget fint med de der fine hjælpepakker, som mange får gavn af....men der er stadig en del, som ikke kan få hjælp overhovedet. Man skal nemlig ha' en vis omsætning, for at få tilskud - og så er man ildestedt, hvis det er en nødvendig indtægt, ens lille virksomhed indbringer. Hanne, fra Det Grønne Liv, er en af dem som ikke har noget sikkerhedsnet - og er blevet påbudt at lukke for sine behandlinger pga smittefaren. Men huslejen bliver jo ikke på mirakuløs vis gratis, og hvad gør man så?


Foto: screenshot fra Det Grønne Liv
Den eneste mulige løsning, er at sælge behandlinger og gavekort for forhånd. Omend jeg gerne ville under Hannes kyndige hænder, kommer det nok næppe til at ske, men jeg har alligevel købt et lille gavekort. Hvis det var noget du kunne overveje, kan du kigge på de forskellige muligheder her


----------

Og selv om man ikke har en virksomhed, men en familie at holde sammen på, hvad gør man så, hvis ens planer og planlagte hjælp, går helt og aldeles i vasken - og ens økonomi er beskeden? Corona umuliggører pludselig mange ting, som man ikke har skænket en tanke, ville blive SÅ besværlige. Mia (#twæblepatters ophavskvinde) står for at skulle flytte til Århus - og havde allieret sig med et godt team og en enkelt flyttebil. Men nu må ingen møde op og løfte i flok. Og hvad pokker gør man så, når man gerne vil hjælpe til?


Illustration: @ckerichen (Twitter)

Man kan f.eks smide lidt i flyttepuljen - så de stærke og professionelle, men dyre flyttefolk, kan løfte. Og her er MobilePay en genial løsning - og nummeret er lige der. Giv en skærv, så Mia kan flytte uden alt for mange kvaler.

----------

Og nu vi er ved #twæblepatter (som har betydet utrolig meget for mig personligt) - så har en rar mand fra Twitter, Morten Q, kastet lækre ting efter den gæve kvindeflok, af flere omgange. Og han har gjort det uden bagtanker, andet end at glæde os. Og nu kan vi glæde ham, ved at støtte hans lille firma, Mortens.nu, som er leveringsdygtig i både vådt og sødt.


Jeg bestilte lidt forskelligt, til både at forsøde karantænen og drukne sorgerne i. Tro mig, du har ikke levet før du har smagt de fantastiske glutenfri lakridspenge fra Almaregården. Kig her, om der er noget der frister dig.


----------

En ting er luksusting, til at nyde, ude over ens basiskost - men der skal jo også rigtig mad på bordet, så man kan få vitaminer til både krop og hjerne. Her i Århus har Kong Gulerod sin lille virksomhed, som leverer firmafrugt - men da firmaerne er lukket pt, har ejeren Kim, åbnet op for salg til private, med levering til døren. For 70 kr, kan man få en kasse med 20 stk blandet frugt. Og sender man en ønskeliste på grønt med, kan det også lade sig gøre.Frugt og grønt til miiiiig. Det var ligesom juleaften at åbne for de rare sager - som allerede er blevet til mange dejlige måltider. 


Her er første sending frugt - som for længst er spist. Vil du gerne ha' sådan en omgang, leveret til døren - så kan du følge med i div muligheder her. Du kan også bare sende en sms til Kim på 61263715 og afgive din bestilling.


-----------


Og så er der vores kære Vølve, som ligger inde med de dejligste økologiske plejeprodukter. Jeg har været med på sidelinjen, siden den spæde opstart og prøvet næsten alle produkterne igennem tiden. Af hensyn til smittefare er hendes showroom nu lukket - så det er netsalg only.


Denne gang bestilte jeg en lille vidundersalve (til mine vindtørre kinder) og shampoo med stjerneanis (til havfruelokkerne). Ingen unødig kemi, bare ren lækkerhed. Lad dig friste lige her og gør både noget godt for dig selv, og for Thea, som kan sit kram. 

----------Uh, og nu vi er ved plejen - så har vi, lige nu, alle brug for håndsprit (af 80% ethanol), tilsat glycerin, så hænderne ikke tørre ud. Det laver Sams Island Distillery hjemme på Samsø - og sender direkte til dig.


Og når du nu er ved at bestille det, lige her (når de atter er lagerførende), så smid lige en flaske gin eller 2 i kurven også. 


----------

Og så til lidt af det rigtig personlige, som jeg har købt, af helt egoistiske årsager. 

Jeg følger @Skattejagt på Instagram (og er også venner med Fie på Facebook) og falder for hendes genbrugsfund, igen og igen. 

Collage: @Skattejagt

Den her ring, med en sten så blå, som Busses øjne (i går var et præcis 1 år siden, han forlod denne verden), måtte jeg bare eje. Følg med lige her, hvis du er til retro-nips, sjove smykker og genial genbrugsfund - der bliver løbende postet nyt. 


---

Og som rosinen i pølseenden, har jeg købt et lille stykke original kunst. Kunstneren hedder Christine Reinwald og jeg har længe været vild med hendes streg. Hun laver normaltvis ikke billeder på kommision, men åbnede pludselig op, i en meget begrænset periode, for at få lavet et grafisk portræt - hvis man selv leverede et fotografi at basere det på. Det tog mig ikke lang tid at vælge....Illustration: Christine Reinwald
Behold: The Real Flamingo Lady. Når det her corona-crazy er ovre, vil jeg ha' lavet et print til væggen af det. Hvis du er heldig, kan du måske stadig lokke hende til at lave et billede til dig, indimellem hendes andre projekter. Du kan se flere af Christines fede ting, og kontakte hende lige her.
----------


Nåede du helt herned? Godt - og find så nogen, som har noget at sælge, har brug for en håndsrækning eller en skilling. Dit sidste sæt tøj har ingen lommer - så bidrag, fremfor at gemme. Tak fordi du læste med... 

3 kommentarer:

 1. Super indlæg - der er mange måder at gøre en forskel på!

  SvarSlet
 2. Super god ide Klidmoster Malou! (Y)
  For midt vedkommende støtter jeg Hus Forbi - de er virkelig hårdt ramt. Både avisen og sælgerne.
  Næste prioritet er Næstehjælperne.
  Og så er jeg blevet nødt til at træde på bremsen.
  Vi er to gamle nisser her på adressen - vi hører begge til den gruppe som skal passe på. Ikke kun pga af alder - 72 og 74 år... men også pga kroniske sygdomme.
  Vi er kommet i gang med at bestille mad hjem over nettet.
  Men det er altså meget dyrere end at selv tulle rundt og købe "gribbe tilbud" stop madspild varer, tilbudsvarer.
  Men dret skal nok går! Blot vores kat og hest ikke lider nød er alt godt!
  Solen skinner!

  SvarSlet
 3. Tak for et fint indlæg, og hvor har du ret! Vi skal gøre, hvad vi kan for at hjælpe, hvor vi kan. Køb af gavekort er en god måde, hvorpå vi kan støtte ildsjæle, der ikke har noget sikkerhedsnet, og som ikke kan få hjælp af en af regeringens hjælpepakker.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...