torsdag den 20. juli 2017

Fully loadet: Gringo-nachos & måltidssalat med kylling...

Det er ikke nogen hemmelig at jeg elsker tex-mex i alle afskygninger. Jeg har lige spist dejlig snasket meximad to dage i træk - først dag som de vildeste nachos, toppet med alskens guf - og dagen efter, som en fyldig måltidssalat. Det startede egentligt, stille og roligt op, som et Stop Spild Af Mad projekt i søndags, fordi jeg havde koriander og grøntsager til overs fra min kolde nudel-salat med peanutbutterdressing og rejer - men greb pludselig om sig....og jeg endte med at cykle op efter kylling og et net avocadoer, for at gå lidt tex-mex-amok. Det er opvarmning til om 2 uger, når Johan kommer på gastronomisk sommerferie. Så skal vi hjem til Mexico med alt hvad der hører til...og mere til...

Gringo-nachos med hele udtrækket - og den fristende salat med samme topping. 

En rundtur i skabe og skuffer + en tur i Kvickly, og så var jeg klar til at kravle i køkkenet. Jeg har det ikke alt for godt i tiden, så der skal holdes mange pauser og hvil - så det var rigtig godt med noget mad, hvor jeg kunne lave en ting af gangen.

Der skulle laves guacamole, salsa og marineres kylling. Jeg startede fra en ende af:

Det blev til en rustik guacamole af 2 avocadoer. De blev skåret i tern, vendt med saften fra 1 lime og et drys salt - og most sammen med en gaffel. Der blev tilsat 1 fed revet hvidløg, ½ fintsnittet forårsløg, 3 datterino-tomater i tern, ½ finthakket jalapeño - og ½ tsk Gringo. Der blev smagt til med lidt ekstra salt og lime. Den færdige guac, blev sat på køl for at trække.

Gringo er både mexikansk slang for hvide amerikanere - og det her blandingskrydderi fra Mill & Mortar. Det består af spidskommen, paprika, hvidløgsgranulat, chili, oregano og sort peber. Blandingen blev rundhåndet brugt i flere elementer af måltidet.


Efter et hvil, var det så tid til at lave salsa. 

Den blev lavet af en god håndfuld datterino-tomater i små tern. De blev rørt sammen med ½ jalapeño og 1 fed hvidløg, som var blevet meget fint hakket. Jeg tilsatte det hvide fra et forårsløg, 1 stor spsk chipotle-ketchup og lidt Cholula med chili + hvidløg. Salsaen fik et lille skud lime og lidt salt, inden den også kom på køl.


Og så var turen kommet til kyllingen. 

2 brystfileter blev skåret i tynde strimler og marineret i: 2 spsk olivenolie, 1 revet fed hvidløg, 1 tsk Gringo, lidt salt og revet skal af ¼ lime. Det fik lov at trække, men jeg gjorde resten klart.

Ovnen blev tændt på 185°C - og så gik jeg i gang med at lave nachos.

Jeg valgte at blande 2 slags tortilla-chips: nogle fancy med hvid cheddar, gule hørfrø og koriander (kan bla fås i Føtex) og helt alm trekantede med salt. Osten skulle naturligvis være min elskede røgede Gou-Dan, som jeg købte 3 af på Kulinarisk Sydfyn. Og så lidt ekstra *umpfh*, skulle der lidt mere Gringo til.

De 2 slags tortilla-chips blev arrangeret i et lag, på en stor tallerken.

Godt med revet ost, et drys Gringo, endnu et lag chips, mere ost og mere Gringo. Og så i ovnen i 7 minutter, til osten var smeltet. 

Jeg fandt resten frem. 3 x Cholula ((chilli & hvidløg, chipotle og original), salsa verde (opskriften på den hjemmelavede version findes her), salsa, guac, cremefraiche og koriander.


Kyllingen fik en hurtig tur på en knaldvarm slip-let pande og korianderen hakket. Og så var helt udtrækket klart.

Så snart de bagte nachos kom ud af ovnen, blev de dryppet med de 3 slags Cholula - og fik lagt halvdelen af kyllingen på (resten blev gemt til dagen efter).

Derefter blev der fordelt små klatter af guac og salsa + salsa verde. Til sidst dryppede jeg en smule cremefraiche ud over og dryssede med hakket koriander.

Og så var der fully loadet Gringo-nachos til aftensmad.

Jeg fik en bette øl til....ja ja, ok...4. Det er jo ferie!

Dagen efter havde jeg igen rester - og syntes ikke lige jeg magtede endnu en omgang nachos. Jeg trængte ærlig talt til noget mere grønt og flere kostfibre. Jeg fik derfor den idé at lave en fully loadet salat i stedet for.

Jeg ryddede grøntsagsskuffen og fandt en dåse majs i skabet.

½ spidskål blev snittet fint og lagt i bunden af et fad. ½ dåse drænede maj, ½ snittet rød + gul peber, et fintsnittet forårsløg og lidt hakket agurk blev fordelt ud over. Dernæst skar jeg en avocado i tern og vendte med lidt salt og limesaft - og kom ovenpå, sammen med resten af kyllingen fra dagen før. Og så blev salaten toppet op som var det nachos - med guac, salsa, salsa verde, cremefraiche og koriander.

Resultatet var en fully loadet måltidssalat med kylling.

Virkelige en god måde at få brugt alle sine rester på. Jeg skal helt klart forsøge mig med flere salater af den slags.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mit helbred hænger stadig i laser. Der er virkelig ikke ret mange kræfter på kontoen. Så det er heldigt at jeg holder lav profil og har 'kattebarsel' i hele juli. Og det går SÅ godt med at få lille Busse til at falde til: 

Men det er ikke rigtig mig der har fået en ny killing, men Fonzie. Han har godt nok taget den bette fis til sig. Her våger han over lillebror, mens han sover middagslur. Alt er godt i katteland.

God torsdag til alle der kommer her forbi...

2 kommentarer:

 1. Åhrrr søde Malou hvad var det lige, din opskrift gik ud på??

  Dine små guldklumper kan ingen opskrift (ligegyldig hvor lækker den er) konkurrere med. Nøjj hvor er de altså skønne.

  Knus og god bedring til dig

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er vist bare nogle chips og salat med snask på ;)

   Aww, tusind tak. De katte holder humøret oppe og er det bedste selskab man kan ønske sig. Knus <3

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...