tirsdag den 30. maj 2017

Kefir-koldskål med hibiscus - serveret med citronmarengs...

Leger sommer på en kølig dag og serverer en liflig, letperlende og forfriskende koldskål. Det er en helt ny variant med hibiscus, som giver den smukke lyserøde farve og en let syrlig, floral smag.

I stedet for de gængse kammerjunkere, serveres den med små fine kyskager med et strejf af citron.

Det er egentligt et Stop Spild Af Mad projekt - men de ting jeg har lavet, er ikke færdige og klar til bloggen endnu, så det bliver lige lidt bagevendt.
Hos ASA i Torvehallerne, havde jeg købt en pose tørrede økologiske hibiscusblomster med hjem. Det kan også købes her. Jeg havde brugt 20 g blomster til at lave et udtræk, som skulle bruges til is - og da væden var siet fra, stod jeg der med de udblødte blomster og tænkte at de måtte kunne bruges til noget. Så jeg besluttede mig for at lave en simple sirup og komme dem i. 2 dl rørsukker og 2 dl vand blev kogt sammen med de udblødte blomster. Skal siruppen laves fra bunden af, vil jeg sige at 10 g blomster er nok. Sæt siruppen (incl blomster) på køl. 

Jeg hev den smukke sirup frem som sødemiddel til denne koldskål. Sidste år lavede jeg 3 forskellige slags koldskål med kefir og kærnemælk - og det er en vildt god kombination, så det havde jeg også indkøbt til den her version.


3 æggeblommer (gem hviderne til kyskagerne)
1½-2 dl hibiscus-sirup
¼ tsk vaniljepulver - eller marv fra ¼ vaniljestang
2 spsk citronsaft
4 dl kefir
4 dl kærnemælk

Pisk æggeblommerne luftige og skummende. Tilsæt sirup og vanilje - og pisk det godt sammen, Tilsæt citronsaft, kefir og kærnemælk. Smag evt til med mere sirup. Køl den færdige koldskål helt ned inden servering. 

Jeg var dog ikke helt tilfreds med farven på min, så jeg tilsatte lidt ekstra tørrede blomster inden den kom på køl. Det skyldes jo at min sirup var lavet på 'brugte' blomster og allerede havde afgivet en del farve - og at siruppen er halvt vand. Efter et par timer fik den dog den smukkeste lyserøde farve. Jeg siede den lige for en sikkerheds skyld, for tørrede blomster kan godt efterlade både drys og støv.

Og så var der lækker læskende koldskål. Men jeg havde ingen kammerjunkere eller andet at komme i. Og så var det jeg kom i tanke om at jeg i weekenden, da jeg var på besøg hos Signe, havde smagt små kyskager med citron, som hun havde lavet til koldskål. Det var da det jeg skulle lave! 

Kyskager:

3 æggehvider 
1½ dl rørsukker
1 tsk citronsaft
Revet skal af 1 citron

Æggehviderne blev først pisket seje med ½ dl sukker og citronsaft. Resten af sukkeret og citronskallen blev tilsat - og massen blev pisket til 'soft peaks', hvilket tog ca 15 minutter. Hip hurra for håndmiksere med stativ.

For at gøre dem lidt festlige, besluttede jeg mig for at tilsætte en smule farve. Rosa, fordi det ville matche koldskålen - og gul, fordi de smager af citron. Jeg brugte pastafarver fra Wilton, som kan købes lige her hos Kitchen4kids

Jeg monterede først en sprøjtepose med en halvstor stjernetyl. Med et grillspyd af træ, lavede jeg farvede striber på indersiden af posen i de 2 farver - og kom den piskede marengs i posen.

Aj, men se lige....de er da slet ikke til at stå for. Men sikke det da farver. Jeg kunne sagtens ha' lavet meget tyndere streger. De små kyskager blev bagt 1 time ved 100°C - og stod derefter 1 time i den slukkede ovn, men en grydeske sat i klemme i ovnlågen.

Det blev nogle knasende sprøde og fine kyskager.

Sprøde udenpå - med en lillebitte sej kerne. De kommer til at gøre lykke til koldskål - og is.


Og så var det bare med at få anrettet, knipset og spist...

Hvis man syntes at koldskålen er for syrlig, kan man tilsætte lidt mere sirup - eller blot bruge den til at pynte med.

Pynt med et par kyskager - og server flere til. De suger ikke væde til sig ret hurtigt, men forbliver sprøde længe. Uhm, lækkert med det søde knas til den syrlige koldskål.

Planen i dag, er at få anrettet og fotograferet de forskellige frosne sager, på kryds og tværs. Jeg tænker at den her koldskål også ville være lækker med en kugle is, så det skal afprøves.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det er også blevet til drikkelige ting med hibiscus. 

Sodavand: hibiscus-sirup og danskvand.

Pink G&T: Beefeater infuseret med tørrede hibiscusblomster og Fever-Tree tonic. 

Hibiscus Collins: 6 cl gin (gæt hvilken), 4 cl hibiscus-sirup, 2 cl citronsaft, is og danskvand.

Og der kommer meget mere hibiscus, for nogen har trykket på min opfinder-knap. Undskyld, det er ikke med vanilje...det er med hibiscus. Overtræt? Det er muligt.

God mandag til alle der kommer her forbi...

1 kommentar:

  1. Elsker hibiscusdrik, så bliv gerne ved! Jeg har stadig en hel irma-dåse med tørrede hibiscus fra da jeg var i Egypten i 2011. Dog langt fra øko tror jeg...

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...