fredag den 26. maj 2017

Avocado-humus med ovnbagte pitachips...

Her får du en opskrift på en herlig humus, med både kikærter og avocado. En sandt proteinbombe, med masser af sundt fedt. Herligt som vegetarisk (og vegansk) smørepålæg, som dip, tilbehør eller blot som eftermiddagssnack.

Den dejlige sag blev serveret med knasende sprøde pitachips....altså på dag 2. For da jeg viste et billede af humusen frem på SoMe, var der mange der tilkendegav at de glædede sig til at se opskriften...på begge dele. Men ak, det var en pose købte pitachips jeg havde brugt. Nå, men det skulle ikke hedde sig - så jeg skyndte mig til at gøgle en opskrift frem på dem også. Hvilket var ret nemt, da jeg havde en pakke pitabrød liggende. Du finder opskriften længere nede.


Men lad os starte fra begyndelsen, men den cremede humus:

Det blev en spontan omgang, af det jeg nu havde på lager. En virkelig blandet landhandel.

Jeg køber alle slags økologiske kikærter jeg støder på, for at teste dem. Både på dåse og glas. Ja, man kan koge dem selv billigere - men mine kræfter er for små til at planlægge og min fryser for fuld. Her brugte jeg 2 slags. De blev drænet for deres respektive lager og skyllet grundigt. 

De 2 slags kikærter + 4 små modne avocadoer i tern. Tag evt lidt kikærter fra til pynt.

Tahin havde jeg ikke på lager, så det blev erstattet af peanutbutter. Det gælder om at 'make it work'. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den, så kan du skifte ud med det du har - og kan lide.

Avocado-humus:

2 ds kikærter
4 små eller 2 store avocadoer
Saften fra 2 citroner (mindst)
3 store spsk peanutbutter
1 håndfuld frisk persille
3 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt fennikel
1 tsk stødt chipotle
3 spsk olivenolie
Vand
3 fed hvidløg
Salt

Kikærter (husk at tage fra til pynt, hvis du er til det), avocado, citronsaft, persille, krydderier og olivenolie blendes, enten i blender eller med stavblender *wroom wroom* til den ønskede konsistens. Det kan være nødvendigt at tilsætte en smule vand (jeg tilsatte ca ½ dl). 3 fed hvidløg rives fint og røres i humusen, som også smages til med salt og evt mere citronsaft. 

Som du bemærker, så blender jeg ikke hvidløget med. Jeg skal spare dig om et langt foredrag om anilin og svovlforbindelser - og blot fortælle at kan ha' en tendens til at blive bittert og smage træls på dag 2.

Den færdige humus kan spises som den er - eller trække lidt på køl først.


Jeg valgte at anrette ca halvdelen på en tallerken.


Først blev humusen jævnt fordelt. Med enden af skeen, lavede jeg derefter en lille fordygning hele vejen rundt, et par cm fra kanten. De kikærter jeg havde gemt til pynt, blev vendt med lidt citron, salt og hakket persille. Humusen fik en snule olivenolie hældt over, blev drysset med en smule stødt spidskommen og toppet med kikærterne. Til sidst fik det hele et ekstra drys persille.


Og så var den klar til at skovle op og køre ind.

På dag 1, serverede jeg den sammen med disse fremragende pitachips - købt i en amerikansk slikbutik i København, tilbage i januar.

Så vidt jeg husker var de ret dyre. Men de er dælme også gode.

Jeg serverede også et par købte falafler og lidt oliven til. I min lokale Kvickly, er der ude ved indgangen, et lille udsalg af græske og tyrkiske specialiteter - så det er nemt lige at happe lidt med hjem.

Og så var der aftensmad. Jeg spiste næsten det hele. Og der var jo stadig den anden halvdel tilbage, til dagen efter.


Hen på eftermiddagen, dagen efter, gik jeg i køkkenet igen.
Jeg fandt mine pitabrød frem af gemmeren. De viste sig at være fuldkorn - men det passede mig helt fint. Jeg fandt også olie, et blandingskrydderi, gulerødder, rød peberfrugt og agurk frem. Jeg trængte både fuldkorn og grøntsager.

Blandingskrydderiet 'Tyrkisk blanding' købte jeg sidste år på Kulinarisk Sydfyn. Det er fra Puk's Delikatesser og indeholder hvidløg, tørret agurk, mynte, spidskommen og salt. Det ville da passe perfekt her!

Først blev ovnen tændt på 200°C. 2 pitabrød blev først skåret ud i 8 lagkagestykker og derefter delt forsigtigt i kanten. 
Alle stykkerne blev lagt med den grove side opad. I stedet for at pensle dem alle med olivenolie, dryppede jeg blot et par dråber på hver. De blev drysset med krydderblandingen + lidt ekstra salt - og bagt i ca 8 minutter. De stykker der kom fra overstykket, var knasende sprøde - mens de stykker fra pitabrødets underste og lidt tykkere del, lige skulle ha' et par minutter mere.

Efter lidt afkøling, kom de sprøde pitachips på et fad og blev serveret sammen med resten af den labre humus - som smagte endnu bedre her på dag 2.

Da jeg ikke havde flere alm kikærter til at komme ovenpå, greb jeg en pose at de her ristede. Det var et hit med det sprøde til det bløde.

Jeg snittede lidt grønt og fandt de sidste oliven frem, fra dagen før. 

Hele herligheden kom på en bakke og med ud på altanen. Langt om længe er der blevet sat nyt hegn op, så jeg ikke skal ha' et øje på Fonzie hele tiden. Du kan se på skyggerne her, at det er et noget mere fintmasket net, hvilket forhåbentligt holder den lille flugtkonge inde. Jeg har omdøbt altanhaven til Altancatrez af samme grund.

Sen frokost i solen - ja tak!

Selv om jeg gjorde en brav indsats, var der dog stadig en smule humus tilbage. Og da jeg skal på farten i dag, var det nødt til at indgå i mit aftensmåltid i går, i bedste Stop Spild Af Mad stil. Jeg havde en bolle liggende, til rest fra den madpakke jeg lavede til Max i tirsdags (han er taget til USA i en hel måned og skulle da ikke sulte på vejen). Den flækkede jeg og lavede en hæderlig grøntsagssandwich ud af.

Først blev den resterende avocado-humus fordelt på top og bund. Der var også lige en avocado tilbage, som skulle bruges, så den kom med. Dernæst et lag agurk og et lag rød peberfrugt. Jeg høvlede en gulerod med min julienne-skræller og vendte strimlerne med lidt citron, et par dråber olivenolie og lidt salt. Det fik lov at stå i et par minutter, inden den overskydende væde blev klemt fra og det blev lagt ovenpå. Jeg dryssede derefter med en smule nigellafrø (jomfru i det grønne). Lidt ringe af rødløg og den sidste smule persille lukkede ballet.

Mættende og god, med masser af smag og knas. Og så var der gjort rent bord.

Tip: har du ikke kikærter, kan humusen også laves på kogte hvide bønner. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Og nu vil jeg skynde mig, så langsomt som jeg kan, at få pakket en lille taske og komme i bad. I dag skal jeg nemlig på tur. Jeg skal mødes med verdens dejligste Signe i Silkeborg, her over middag, og derefter med hende hjem til Kjellerup til en enkelt overnatning. 

Jeg har en anden veninde der kigger forbi i mellemtiden og passer katte - og svinger støvsugeren, samt tager toilettet. Det firma der udbød min hjemmehjælp er nemlig gået konkurs og jeg har ikke fået tildelt en ny. Det er SÅ svært at bede om hjælp og der er grænseoverskridende at ha' folk man kender godt til at gøre rent efter sig. Hende her har dog ernæret sig som rengøringsassistent i sine purunge dage og har efter eget udsagn 'set alt' - og syntes hun skulle komme og gøre rent når jeg ikke selv var her. Så jeg har ladet mig overtale og kan mærke at det er en god løsning. Jeg har lagt lidt lækkert som tak for hjælpen, selv om hun insisterer på at kattenusning er løn nok.

Rigtig god fredag til alle der kommer her forbi...   

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...