torsdag den 11. maj 2017

Fennikelsalat med rød grape og syltede babyferskner...

Her får du opskriften på en skæppeskøn funklende ny salat, som jeg har haft med hjem i kufferten fra weekendens søsterboble. Den er knasende lækker, saftig og sprængfyldt af vitaminer. Perfekt til sommerens grillmad:

Salaten er en fryd for både øjne og gane. Jeg sneg mig til at tage et billede af den på altanen - men det blev lidt blegt, da det var temmelig overskyet. Det der forår lader godt nok vente på sig...

Salaten var et 'tøm køleskabet' projekt i bedste Stop Spild Af Mad stil, hos min søster i søndags. Den blev serveret til den sidste middag i søsterboblen for den omgang.

Forret: carpaccio med rucola, sort Prima Donna og tangperler med balsamico. Hovedret: perfekt grillet top blade/flat iron steak med bagte blå kartofler, stegt selleri med lufttørret skinke, hvidløgsdressing og så forløberen for den her salat. Dessert: chokolademoussekage. Jow jow, man bliver sendt hjem med maner.

På vej hjem i toget blev mine tanker ved med at kræse om salaten. Det er jo ikke nogen hemmelighed at jeg er mere end almindelig glad for fennikel. Faktisk er jeg fennikel-fan (tak for den betegnelse Ditte). Salaten hos Søs var med en hvid gulerod og et runkent æble, som skulle reddes, men som ikke lige bidrog med så meget smag. Jeg valgte derfor at droppe dem begge og i stedet snige noget andet ind. 

De 3 hovedingredienser er rød spidskål, fennikel og rød grape. 

Og så er der de her små grønne basser. De ligner oliven til forveksling, men er syltede umodne babyferskner. Søs havde et stort glas, som hun umuligt kunne nå igennem inden de blev dårlige - så vi vakuumpakkede en god del af dem, som jeg fik med hjem.

De er sur-søde og har et godt bid - men modsat oliven, har de slet ingen bitre noter. De egner sig virkelig godt til at spise som de er, i salat eller i en Dry Martini. Jeg kan desværre ikke henvise til en forhandler, da de stammer fra min søsters arbejde. Men her kan de f.eks fint erstattes af grønne oliven med mandler.

For at gøre det så nemt for mig selv som muligt, hev jeg mandolinen frem. Fennikelknolden blev trimmet for de grove stilke (det lysende grønne fennikel-fuzz blev gemt - resten røg i fryseren til fond) og snittet papirtyndt. Jeg snittede halvdelen af det røde spidskål, lidt tykkere, og gemte resten.

De 2 røde grapefrugter blev skåret i fileter og saften gemt for sig.

Saften blev brugt som base for dressingen. Den blev tilsat en smule fuldkornssennep, olivenolie, et par dråber æblecidereddike, urtesalt og lidt flydende honning. Ønskes salaten vegansk, sødes der med agave eller rørsukker.

Jeg tog en lille håndfuld af de syltede grønne babyferskner og skar i skiver - og hakkede noget bredbladet persille groft. Det havde jeg fundet til 8 kr som datovare i Kvickly.

Fennikel og spidskål blev vredet ganske blidt mellem hænderne og dressingen vendt i. Fileterne af rød grape, de grønne ferskner og den hakkede persille blev vendt i - og det fine fennikel-fuzz fordelt på toppen.

Og så var der lækker salat i store mængder. Det lykkedes mig at spise ca halvdelen til aftensmaden - og den anden halvdel dagen efter.

Jeg serverede den til aftensmaden, sammen med en omgang hotwings fra fryseren - hjembragt fra Memphis Roadhouse i en goodiebag.  

Dagen efter spiste jeg resten, tilsat 125 g optøede store grønlandske rejer. Af en eller anden grund glemte jeg at tage et billede. Men kræfterne er ret små, så det er nok derfor.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det var en hæsblæsende forlænget weekend i København. Og det betaler jeg virkelig prisen for i nu. 4 overnatninger i senge der ikke er trykaflastet og uden kropspude, koster virkelig dyrt fysisk. Jeg har derfor holdt mig temmelig meget i ro i denne uge. Men turen har givet nogle rigtig gode oplevelser og minder. Og så fik jeg jo mulighed for at hygge med de her 2 dejlige piger:

Mine små niecer - Alba på 10 år og Filuca på 5 år. Det var virkelig dejligt at se dem igen. Men der er knald på sådan et par størrelser, så det er nu også godt at komme hjem i lidt roligere omgivelser igen. 

Lige nu er jeg ved at lave pakkeliste til endnu en tur. I morgen kravler jeg nemlig atter på et tog. Denne gang er destinationen Kolding og et weekendbesøg hos min gastronomiske legekammerat Johan. I morgen disker han op med hjemmelavet middag og lørdag, som er min fødselsdag, skal vi på Sdr Bjert Kro. Det er kun turen jeg skal overkomme, resten er ren forkælelse, så det kan jeg lige holde til. 

Vasketøjet hænger klart på badeværelset, lige til at lægge i kufferten i morgen - hvis jeg kan. Og det var nær aldrig blevet hængt op. Jeg sad klar kl 10 tirsdag med 2 fulde maskiner rent tøj og ventede på min hjemmehjælper, der skulle komme og hænge det op. Men hun kom aldrig. Og så var det jeg erfarede at Hjemmehjælpen Aarhus ApS var gået konkurs - og jeg derfor nu står uden hjemmehjælp på ubestemt tid. Der er frist d. 22/5 for at vælge en ny udbyder - og der kan vælges mellem Aarhus Kommunes hjemmehjælp eller den private leverandør Aleris. Jeg vælger den sidste mulighed, for der kan jeg tilkøbe ekstra ydelser - som f.eks ekstra rengøring, hjælp til ophængning af tøj og den slags. Mine arme er i total undtagelsestilstand efter at ha' hængt alt det tøj op i tirsdags og lavet den her salat. Det er aldrig sjovt at mærke sine begrænsninger og endnu engang erfare at man fysisk er afhængig af hjælp af andre. Men jeg prøver at tage det sure med det søde og finde en positiv vinkel på det - og det er lykkedes nogenlunde. For nu får jeg en frisk start med en ny, som forhåbentlig er lidt mere grundig med støvsugeren og lidt mindre flittig med snakketøjet. 

Og nu vil jeg ha' et langt hvil. Det har kostet en del kræfter at taste det her indlæg ind med højre pegefinger. God torsdag til alle der kommer her forbi...     

1 kommentar:

  1. For pokker da! Aarhus kommune burde da have sikret dem, der fik hjælp af de konkursramte firmaer. Hvis ikke der er back-up så skal man ikke privatisere. Og ja så bliver det dyrt, men det er den reelle pris.

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...