fredag den 9. oktober 2015

Græskar mac 'n cheese m/ røget Gou-Dan og parmesan...

Her kommer mit bidrag til opskriftskonkurrencen hos Ost & ko. Jeg har valgt den kategori der hedder Ost – bling på din ret, som har ost i en meget vigtig birolle som løfter retten op på et helt nyt plan. Der står godt nok at retten skal være både 'nyskabende, inspirerende og smagfuld' - men jeg håber at mit moderne twist på klassisk comfort food vil gå rent ind. Den har nemlig en helt unik smagsprofil og mest fantastiske røgede ost som bærende element. 

Det er en rustik ret som er perfekt til en råkold efterårsdag. 

Både retten og tilbehøret skulle smage af efterår og det betød græskar og grønkål.

Et hokkaidogræskar blev vasket grundigt, flækket og befriet for indmad. Det skal endelig ikke skrælles, men fjern evt trælse pletter. Græskarret blev skåret i både, lagt i et ildfast fad, dækket med folie og bagt meget mørt ved 200°C i ca 35 minutter.

Det blev derefter blendet til en glat puré.

3 dl panko-rasp (japansk rasp) blev ristet gyldent i 50 g SMØR og sat til afkøling. 

Og så til det vigtigste element: ostesaucen. Jeg har valgt den røgede Gou-Dan fra Naturmælk af den simple grund at der er min absolutte favoritost - og den første skæreost jeg nogensinde lærte at spise. Den er fuldfed, men god smelteevne og en helt fantastisk cremet smag med et perfekt pift af røg. Jeg kalder den af og til for 'baconost' - og bruger den meget gerne i vegetarretter af den grund. Her går det røgede perfekt ind og balancerer med græskarrets sødme. Parmesan er også et must - både for at tilføje en lidt kraftigere ostesmag, men også for at bidrage med salt og umami.

Der skal rigeligt ost til: 200 g fast ost og en kæmpe håndfuld parmesan. 

Der blev kogt 300 g makaroni i letsaltet vand, men jeg lavede ostesaucen.

En fed ret som mac 'n cheese har brug for at blive strammet lidt op med noget der kan skære igennem og give et mere kompleks smag en bare 'pasta med ost'. Jeg tilfører syrlighed og skarphed i form af æblecidereddike og fuldkornssennep - samt lidt løgpulver og timian som legekammerater til græskarret.

150 g græskarpuré og de 4 smagsgivere - lige klar til at tilsætte den færdige sauce. 

Saucen blev lavet som en opbagt sauce af 30 g SMØR, 2 spsk mel og 4½ dl mælk. Smagsgiverne og den kogte pasta blev tilsat - og der blev smagt til med rigeligt friskkværnet sort peber, et godt skud salt og et par ekstra dråber æblecidereddike.

Den færdige oste-pastablanding kom i 4 fade. De 2 små + den ovale blev drysset med rasp og røg direkte i fryseren til en anden god gang.

Lad saucen trække skind i et par minutter.

Drys med et generøst lag ristet rasp. Sæt fadet i ovnen på 200°C til osten bobler - ca 10-15 minutter.

Den labre osteret kan sagtens spises lige fra fadet - men pas på: det holder ufattelig godt på varmen!

Man kan med fordel øse den varme ret op en en mindre skål, så den sprøde top bliver fordelt i den cremede ostesauce. For at give noget tekstur til det samlede måltid, serverede jeg denne frugtige grønkålssalat til, med grøntkål, appelsin, granatæble, dadler og ristede græskarkerner i en sur/sød dressing.

Græskar mac 'n cheese: (ca 4 pers)

Ristet rasp:
3 dl panko-rasp
50 g SMØR

Ostesauce:
300 g makaroni
30 g SMØR 
2 spsk hvedemel
4½ dl letmælk
150 g græskarpuré
200 g røget Gou-Dan eller anden fast ost
1 stor håndfuld friskrevet parmesan
1 spsk løgpulver
2 spsk æblecidereddike
2 tsk fuldkornsennep
1 spsk hakket frisk timian
Friskkværnet sort peber
Salt

Bagetid: ca 10-15 minutter ved 200°C

Det var mit bud på en smagfuld ret med osten som birolle. Er du madblogger, kan du selv deltage i konkurrencen lige her.


1 kommentar:

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...