tirsdag den 6. oktober 2015

Ophavsret og copyright på billeder - it's a thing...

Jeg har længe haft lyst til at skrive noget om ophavsret – nærmere betegnet ophavsret og copyright på billeder. For som blogger og bruger af div andre sociale medier er man nemlig i stor risiko for at få 'lånt' sine billeder og brudt sin ophavsret. Se på min fine hjemmelavede bøfsandswich her. Den er rasende populær mange steder - for billedet bliver nemlig flittig brugt....uden min tilladelse.

Hvis du vil ha' den ægte vare, så ligger opskriften på den brune frækkert lige her - og den er ikke engang en 'ægte' bøfsandwich, men en bøfsundwich. Længere nede i indlægget kan du se hvad billedet ellers bliver brugt til på nettet. Om jeg begriber at man kan reklamere for sine egne produkter med et billede af noget man ikke selv sælger?

Det er de færreste der tænker over det, men alle billeder er som udgangspunkt beskyttet af fotografens ophavsret. På jævnt dansk betyder det at den der har trykker på udløserknappen har ophavsretten. En fotograf kan dog vælge at sælge brugsretten af sine billeder til en kunde – men beholder stadig sin ophavsret. 

Som du måske ved, har jeg selv været på den anden side af en copyright sag. Jeg havde brugt billeder fra en restaurants hjemmeside (med restaurantens tilladelse) for at dokumentere misforholdet mellem det restauranten reklamerede med og det jeg rent faktisk fik serveret. Humlen i den sag var at det kunne restauranten ikke give tilladelse til, da de kun havde betalt for brugsretten af billederne til hjemmesiden – og at fotografen beholdt ophavsretten. Jeg forbrød mig derfor imod fotografens ophavsret og det udløste en stor regning. Du kan læse lidt om sagen her. Fotografen og jeg havde i den forbindelse en telefonsamtale hvor hun forklarede mig en helt masse om copyright. Og netop af den grund følger jeg selv nu alle sager, hvor min copyright bliver brudt, til dørs. Det var nemlig noget jeg lærte rigtig meget af.

Man må ikke bare tage billeder fra nettet og bruge som man lyster – man skal bede om tilladelse. Man må dog linke alt det man vil. Hvis man spørger om lov først, før man tager et billede, er der muligheden for at man får et ja. Spørger man derimod ikke om lov, ja så har man forbrudt sig mod den der har ophavsretten på billedet og kan risikere at skulle til tegnebogen. Du kan læse lige her hvad man må og ikke må, når det gælder brug af andres billeder.

Jeg ser tit mine billeder brugt på Instagram, Facebook og div blogs – uden oplysning hvor billederne stammer fra. Selvfølge er jeg smigret over at folk syntes at jeg laver lækre og smukke ting, men jeg vil gerne ha' mit originale materiale for mig selv. Det er det eneste jeg har – og jeg har selv skabt det med min egen kreativitet og egne hænder.

Mit helbred har sat en stopper for rigtig mange ting. Jeg kan ikke bestride et arbejde og har måtte takke nej til at lave kogebøger, tv-programmer og mange andre spændende projekter. Det giver et lille stik af misundelse når jeg ser mine bloggerkollegaer 'overhale' mig og bruge deres blog som springbræt for spændende gastronomiske jobmuligheder. Men jeg forsøger at slutte fred med mine egne ambitioner og erkende at mit arbejdsliv er bag mig og at denne blog er en helt fantastisk hobby der giver mig livskvalitet på andre måder. En hobby der koster kræfter, tid og penge at generere materiale til. Materiale som jeg ejer og gerne vil beholde for mig selv.

Når jeg ser mine billeder brugt af privatpersoner beder jeg dem om at fjerne dem – og truer i sjældne tilfælde med en regning hvis det er en grov overtrædelse. Bliver de f.eks misbrugt af privatpersoner til at gøre nar af motiverne, udløser det dog straks en regning. Mens jeg var i New York opdagede jeg at en Danmarks unge smarte kokke havde taget et af mine billeder (af en pølse) og brugt til at gøre sig morsom med i en lukket gruppe for kreative tallerkenanretninger. Gruppens præmisse er at man kun må dele billeder af mad man selv har taget – så han forbrød sig ikke kun mod gruppens regler (og blev også smidt ud for det) men også mod min ophavsret. Jeg bag ham slette billedet og oplyste ham om at jeg ville sende ham en regning. Det udløste kun hån af billedets motiv, min person, mit udseende, min vægt og mine evner i et køkken. Han mente desuden at jeg skulle skrive til Google, for det var der han havde fundet billedet - så det måtte jo være deres problem. Jeg valgte ikke at forfølge det yderlige, hvilket helt sikkert er en fejl. Men det var trods alt i en lukket gruppe. Her er noget af det han fik fyret af under vores 'konstruktive dialog':


Det er dog noget helt andet når mine billeder bliver brugt i kommerciel sammenhæng. Det udløser en regning med det sammen. Det er ikke engang til diskussion. 

En gut havde taget et af mine billeder af tunmousse, beskåret det, sat sit eget vandmærke på og brugt det i hans webshop. Det udløste en ret stor regning, som han var fuldkommen paf over. Men vi indgik et forlig og han var oprigtig ked af at han ikke vidste noget om ophavsret. Det fik ham til at gå alle sine billeder igennem for at undgå lignende krav fra andre. Han havde nemlig 'lånt' alle webshoppens billeder rundt omkring på nettet. Han endte med at takke mig, for jeg endte med at spare ham mange penge i den sidste ende. 

Det er dog sjældent af folk reagerer pænt som ham. Voksne mennesker kan nemlig ikke lide at få at vide at de har gjort noget forkert. Og det gør desværre at mine henvendelser ikke altid bliver mødt lige pænt. Her på det sidste har jeg måtte finde mig i at blive både hånt og nedgjort når jeg har holdt på mit. For var jeg nu også blevet krænket? Kunne det virkelig passe at det skal koste penge at overtræde copyrighten? Og svaret er hver gang: JA! 

4 gange er mit billede blevet misbrugt til kommercielt brug – og det er så kun dem jeg har opdaget endnu. Og 4 gange har jeg måtte til tasterne:

Her blev mit billede brugt på Google+ til at promovere en restaurants søndagstilbud. Det udløste en regning. Restauratøren sendte en mail retur med en undskyldning, en tilkendegivelse om at billedet straks var fjernet og at regningen ville blive betalt – hvilket den blev hurtigt. God stil!

Her er mit billede misbrugt på en restauratørs private profil på Facebook til at promovere hans restaurants tilbud på bøfsandwich. Jeg sendte en regning – og blot fik en besked tilbage at jeg burde være smigret over at han havde valgt mit billede, da det jo var en flot bøfsandwich. Jeg holdt på mit og bad ham betale regningen. Jeg er nu blokeret fra hans profil. 

En af restauratørens Facebookvenner havde følgende fine kommentar til mig:


Restauranten ligger i Vietnam, så det er ikke lige et sted jeg kan komme forbi, så sagen overgår nu til Kolektor med henblik på evt retsforfølgelse. Her er mit billede brugt af et madfællesskab på deres officielle Facebookside til at promovere et event. Det udløste også en regning. Samme aften blev jeg ringet op af en af de involverede, der undskyldte mange gange og bad mig trække regningen tilbage. De havde ikke skænket copyrighten en tanke, men syntes nu ikke de skulle 'straffes' af den grund. Det var meget grænseoverskridende at blive ringet op og presset på den måde – og jeg endte med at give 50% på regningen på stedet. Ikke med min gode vilje, men som et tåleligt kompromis. Og det kompromis blev accepteret. Eller det troede jeg. For en hel uge senere, dagen før den aftalte betaling skulle falde, kom der en mail fra en af de andre involverede. For kunne det nu også virkelig passe at de skulle til lommerne? For billedet var jo blevet fjernet og der var ikke ret mange der havde nået at se det. Jeg blev derefter endnu engang bedt om at sætte ord på hvorfor jeg stadig 'føler mig forurettet' så der kunne opnås 'forståelse for sagens natur'.   

Mit svar var endnu engang: Det handler ikke om følelser – men om fakta. Mit billede er blevet misbrugt. Det er brugt i kommerciel sammenhæng uden min tilladelse. Man kan jo heller ikke levere stjålet slik tilbage når man har spist af det. Og for at føje spot til spe, så er det sket på Facebook hvor der gælder nogle helt andre regler. I det øjeblik man lægger et billede på Facebook overdrager man rettighederne til at de må bruge det i andre sammenhæng. Og en sådan tilladelse kan man på ingen måde lave på andres vegne. Og så er den sådan set ikke længere.

Regningen er nu betalt. Og jeg har fået følgende ord med på vejen: ”Jeg ledte efter empathi hos dig - fandt det ikke. Regning betalt - sag slut. Håber ikke at vores veje krydser hinandens igen”.

Jeg syntes netop at jeg udviste empati ved at halvere regningen. Jeg ledte selv for forståelse af situationen, men fandt det ikke. Det betyder at jeg nu naturligvis vil undgå det pågældende sted, så vores veje ikke krydses på nogen måde. Det er nok næppe heller et sted der får de pæneste ord med på vejen hvis talen falder på dem i fremtiden. Om jeg begriber at man vil lægge sig ud med en af landets større madblogs som netop kunne ha' været brugt til konstruktivt samarbejde i stedet?!?Her er så et helt nyt og groft misbrug af mit billede - som jeg blev gjort opmærksom på så sent som i går. En restauratør har simpelthen taget mit billede, printet det ud og brugt på et skilt til at promovere hans hjemmelavede bøfsandwich i restauranten. Det udløser naturligvis også en regning. Den er dog lidt større end de andre, for det her er ekstra groft misbrug. Jeg har skrevet et brev og en faktura til restauratøren som er sendt anbefalet i dag. 

Som du kan se har jeg valgt at anonymisere alle de involverede. Der er ingen grund til at hænge folk unødigt ud. Det er blot vigtigt at få sat fokus på ophavsret og copyright med konkrete eksempler. Og ja, den betaling jeg får ind for brud på min copyright bliver naturligvis opgivet og beskattet efter gældende regler.

Stopper det her? Jeg tror det næppe. Er det virkelig den der 'går den, så går den' holdning der hersker? Jeg kan selvfølgelig vælge at sætte et stort vandmærke på mine billeder – men det skæmmer. I bloggens højre side, for neden, gør jeg opmærksom på at bloggens materiale er beskyttet af copyright – men det er åbenbart ikke nok. Jeg er flere gange på det seneste blevet mødt med: 'Alle andre gør det og det det gik vi ud fra var ok'. Nej, nej, nej – det er IKKE ok.

Et godt tip: spørg om tilladelse hver gang du bruger et billede du ikke selv har rettighederne til! Er du det mindste i tvivl om reglerne, så læs det her: Copyright på billeder – Om digitalt tyveri og online ophavsret.


Er din ophavsret eller copyright blevet brudt og du har brug for hjælp (som du kan se kræver det brede skuldre at forsøge at inddrive gælden selv) - så kontakt Morten hos Not Allowed. Han kan føre sagen for dig og tager 35% af det beløb du får udbetalt for at hjælpe. 

Tro mig - det er det hele værd at lade en anden tage sig af alt kommunikation med 'overtræderen'. På trods af at man har loven på sin side, er der mange der bliver meget ubehagelige når de skal til lommerne.

Hvis du vil lægge en kommentar og tilkendegive din mening, så hold det venligst i en sober tone.

42 kommentarer:

 1. Jeg har også problemet på min blog *SUK* det er simpelthen ufatteligt. Ligeledes også med opskrifter jeg selv har udviklet.

  Men hvordan prissætter du det, for det har jeg nemlig været i tvivl om? Jeg har fået de fleste til at slette mine billeder, men det kan da være, når nu min blog snart re lanceres, at vi skal have faktura blokken frem :)

  SvarSlet
 2. Folk er ind imellem lidt for frække.
  Men jeg synes det er lidt skræmmende at nogle der lever af at sælge mad, poster et billede af en ret de ikke selv har lavet, et er at en Burger hos McD eller BK ikke helt ligner billedet, men at andre laver samme nummer har jeg det ærlig talt lidt skidt med.

  Jeg er på Instagram en del af et LEGO-community hvor vi jævnligt oplever at nogle stjæler andres billeder, nogle gange har de tyvagtige postet billederne direkte uden at skjule vandmærket.

  Jeg har siden min første blog haft vandmærke på hovedparten af mine billeder, hvilket blandt andet skyldes samtaler med en fotograf over mange øl og jeg fortællinger om hvor frække folk kan være og det drejer sig især blandt folk som godt kender til ophavs og copyright.

  Men jeg må sige at jeg krøller tæer over sprogbrugen i de indsatte eksempler.

  SvarSlet
 3. TAK for et formidabelt indlæg omkring ophavsret! Jeg kender selv problemet alt for godt - både fra min personlige blog og min professionelle webshop, hvor ikke bare billeder - men også tekster bliver hugget. Én ting er hvis folk ikke er bekendt med ophavsretten (underlig undskyldning egentlig - vi kender jo alle færdselsloven), men at man decideret skal finde sig i at blive svinet til pga at deres egen dovenskab og tyvagtighed - det synes jeg er vildt groft. Jeg er rystet over hvad du har været udsat for. Håber du har overskud til at blive ved.
  KH fra Nordjylland :)

  SvarSlet
 4. Ja, man skal sådan passe på i cyperspace:-)

  SvarSlet
 5. Kære Malou!
  Det er et heftigt stykke arbejde, men et godt stykke arbejde! You go girl! Du har ihvertfald min support - jeg ved af erfaring at det til tider er en svær jungle at finde rundt i, men man må nu en gang også have respekt for det arbejde som andre laver!
  1000 trøfler og 100 flasker gin! You rock!

  SvarSlet
 6. http://journalistforbundet.dk/Job--lon/Ophavsret/Om-ophavsret/

  SvarSlet
 7. Et godt og tankevækkende indlæg!

  SvarSlet
 8. Super godt indlæg. Selv har jeg vandmærke på alle mine billeder. Jeg oplever dog af og til, at andre bloggere kopierer opskrifter (ikke 100 %, men 80) - uden at linke. Jeg har efter en enkelt ubehagelig mailkorrespondance med en blogger ikke haft lyst til at forfølge andre. Men det burde man nok gøre - for det er ikke ok at stjæle.
  Bedste hilsner Kathe

  SvarSlet
 9. Det har jeg også oplevet, flere gange, med mine billeder af mit håndarbejde. Og de der ærgrer mig mest af alt er hvor sure de bliver når man kontakter dem.
  kh.fra Island
  Frida

  SvarSlet
 10. Godt indlæg - jeg er også interesseret i hvordan du prissætter billeder og hvad du har krævet i de tilfælde du nævner. Er der en måde man kan søge på nettet efter om ens billeder bliver misbrugt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Den her side fortæller det meget godt http://kopieret-billed.dk

   Slet
 11. Super indlæg. Synes at det er skræmmende at firmaer kan finde på det. At private "undskylder" sig med uvidenhed er en ting (hmmm og her tror jeg desværre at nogle bruger det som en undskyldning i håbet om), men at folk der skal sælge et produkt gør det.. Ikke godt.
  Selvom man mange steder godt ved at man ikke får det som på billedet, så ville jeg gerne vide hvor tæt på de overhovedet kommer... er opskriften også brugt? Eller ligner dte noget helt andet?

  Trættende, men forstår godt at du er træt af det... Desværre ses den holdning også mht film, musik mv.

  SvarSlet
 12. Super godt indlæg, og godt at du sætter fokus på. Alle dem som handler af uvidenhed, kan ikke undskyldes. Det er ganske enkelt fordi, der ikke nok fokus på det, og så tror folk bare, at den går.

  SvarSlet
 13. Jeg kunne seriøst godt spise en bøfsandwich nu :-)

  Rigtig godt og velskrevet indlæg, Malou. Jeg er dybt rystet over pølse-sagen. Tænk at nogen kan være så grove.
  Jeg har i øvrigt givet brugsret til et par af mine billeder kvit og frit, fordi de spurgte pænt, og fordi jeg kunne lide formålet (også engang hvor det var i kommerciel sammenhæng.) Som glad amatør bliver man jo stolt, når nogen spørger. Jeg har det fint med, at andre bloggere blot linker, men vil nogen bruge det kommercielt eller til andet end en privat blog, skal de have min tilladelse. Eller vanker der...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo også en helt anden sag, hvis folk spørger pænt ;-)

   Slet
 14. Virkeligt godt indlæg!! Jeg er gift med en fotograf, der jævnligt oplever det her - og konsekvent sender en regning. Han har også benyttet sig af Kolektor, der dog ændrede krav og holdning midt i en sag. De er faktisk ikke specielt gode til at forfølge en sag, så du skal desværre forberede dig på at fastholde deres fokus.

  Mht pølsesagen, så synes jeg, at du er alt for sød :-) Jeg ville kontakte den pågældendes chef og ikke lægge fingrene imellem. En restaurant af den kaliber og med det ry, de har i dag, kan ikke tåle dårlig reklame og du ville formentlig få en særdeles velfortjent undskyldning.

  Jeg er målløs over hvordan folk taler til dig - og jeg synes til stadighed, at du er totalt sej!

  Kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Trine Louise Hansen1. november 2015 kl. 12.56

   Jeg læste lige dette indlæg med stor interesse, men jeg ved intet omkring det. Min kæreste tager billeder, og han sagde, at han havde samme dårlige oplevelser med kolektor. Derfor skiftede han til firmaet i denne artikel. http://www.fdih.dk/nyheder/2015/aug/morfars-dk-staevner-amazon-og-99-andre-for-misbrug-af-billeder
   De skulle kunne deres krav, og de glemmer ikke en, eller ændre sagen, når den først er startet. De har ihvertfald givet os to weekender til Paris og Venedig for de sager,som de indtil nu har hjulpet min basse med.

   Slet
 15. Jeg synes egentlig, at det er paradoksalt, at folk altid undskylder sig med, at de ikke kender til ophavsretten, for det er MEGET nemt: Hvis en person har fotograferet, tegnet eller skrevet noget, så har han eller hun ophavsretten. Færdig, slut, prut og (på moderne dansk) BUM!

  SvarSlet
 16. Jeg synes egentlig, at det er paradoksalt, at folk altid undskylder sig med, at de ikke kender til ophavsretten, for det er MEGET nemt: Hvis en person har fotograferet, tegnet eller skrevet noget, så har han eller hun ophavsretten. Færdig, slut, prut og (på moderne dansk) BUM!

  SvarSlet
 17. Hej Malou,

  Jeg har læst dit indlæg og alle de medgivende kommentarer. Jeg er helt med på, at ophavsretten er helt konkret, og at man forbryder sig imod en reel manifesteret lov. Som mange andre følger jeg efter bedste evne de gældende love, men jeg må sige, at jeg er super ked af at leve i en verden, hvor ophavsret eksisterer.

  Jeg synes det er helt vildt, at vi lever i en verden, hvor man kan gå op i om andre bruger et billede, som man har taget af en bøfsandwich. Det er ikke for at forklejne de evner man kan have med et kamera, men som et individ med et kamera står man med en teknologi, der har været i udvikling siden det første daguerretypi. Det kan godt være at kommercielle interesser har været med til at udvikle den teknologi, men frem for alt mener jeg, at det primært er interessen for at forstå og for at udtrykke verden, der har drevet billedefremstilling i al den tid vi mennesker har levet.

  Du har taget et billede af en bøfsandwich, et kulturelt madfænomen, som også har sin egen udviklingshistorie og betydning for forskellige mennesker.

  Du har altså primært kamerateknologien og madkulturen, som har gjort, at du kan stå i dag og tage "dit eget billede". Efter du har taget dit eget billede, så lægger du det op på en server, som har adgang til internettet. Dit billede er en række af 0 og 1-taller, som gør, at alle interesserede kan se det på deres eget apparat, men de må ikke bruge kombinationen af den binære repræsentation af "dit billede" uden dit samtykke. Selve internetteknologien er altså ligeledes en teknologi, som du er afhængig af, en teknologi der ligesom kamerateknologien er præget af de kommercielle og de samfundsudviklende kræfter.

  Du er, ligesom jeg, et enkelt individ i en verden, hvor de samfundsudviklende idealer, den menneskelige formåen og stræben om et bedre liv har haft et tæt samspil med kommercielle kræfter, som samlet har bragt os, der hvor vi er i dag. Det spørgsmål jeg gerne vil stille dig er:

  Vil du helst leve i en verden, hvor dine handlinger handler om, hvad du kan give til verden (læs dit bøfsandwichbillede) eller i en verden, hvor du vil have noget for at "overlevere" det til verden?

  Mvh Phillip

  SvarSlet
  Svar
  1. Gad du gå ind på en restaurant og købe et produkt, hvis du vidste, at det du så på skiltet ikke var det de solgte?
   Du kan argumentere frem og tilbage om teknologi men fakta er, at den der trykker på knappen, ejer billedet og der er en del mennesker lever faktisk af det her. Du kan bruge dit underlødige argument, når det drejer sig om film og musik, for det er trods alt bare teknologi, opfundet af andre, så hvorfor skulle man betale for det.

   Slet
  2. Philip: jeg vælger klart mulighed nummer 2.

   Slet
  3. Hej Anonym,

   Jeg skriver som det første, at jeg er bekendt med fakta og tingenes tilstand - min kommentar er kun, at jeg synes, at tingenes tilstand er en trist affære, og jeg spørger Malou ind til hendes holdning om ophavsret.. for er det egentlig en god ting, som hun personligt kan stå inde for..?

   Slet
  4. Men Phillip, jeg synes du overser en mellemvej: at spørge om lov først. Det er vel almindelig høflighed?

   Slet
  5. Ganske morsom holdning Philip står for.
   Hvis jeg mener din dyre Weber gør mere nytte hos mig, så kan jeg bare vandre af sted med den.

   Slet
  6. Hej K.Dyhr,

   Ja, det er almindelig høflighed at spørge, hvis ophavet ikke har givet tilladelse til fri afbenyttelse.

   Mvh Phillip

   Slet
  7. Hej ThePoulr,

   Tak fordi du interesserer dig for min holdning.

   Jeg synes, at der er en forskel på fysiske genstande og så kopierbare ord, tanker og talrækker. Ved ophavsret har du en uudtømmelig kilde, du kan blive ved med at tjene på, og ved fysiske genstande er der tale om ja, fysiske genstande, der kun kan befinde sig et sted på et bestemt tidspunkt.

   Slet
  8. Hej ThePoulr,

   Tak fordi du interesserer dig for min holdning.

   Jeg synes, at der er en forskel på fysiske genstande og så kopierbare ord, tanker og talrækker. Ved ophavsret har du en uudtømmelig kilde, du kan blive ved med at tjene på, og ved fysiske genstande er der tale om ja, fysiske genstande, der kun kan befinde sig et sted på et bestemt tidspunkt.

   Slet
  9. Du arbejder vel gratis Philip, nu du beder fotografer om at gøre det samme. Ophavsret er langt mere end bare billeder.

   Slet
  10. Hej Free,

   Jeg har arbejdet "gratis" rigtig meget i mit liv. Jeg kan godt lide foreningslivet og jeg kan godt lide at gøre en forskel i samfundet. Jeg kan godt lide tanken om at vi mennesker bevæger os mod en bedre verden, fordi udviklingstanken er central for os som mennesker og som liv.

   Jeg har dog også et betalt arbejde, og heldigvis er det et arbejde, som også har en betydning i samfundet, som jeg kan stå inde for. Men jeg er egentlig ked af, at der er en monetær bevæggrund for at gå på arbejde, fordi den kan komme til at skygge for om handlingen/arbejdet i sig selv er noget man ønsker at udføre.

   I den verden som jeg gerne vil hen mod, der skal vi arbejde for at alle mennesker har de basale fornødenheder som bolig, tøj, mad og adgang til frisk luft og samfundsfællesskaberne.

   Hvis du ser på den historiske udvikling, så er der i dag få, der kan leve af landbrug og huspriserne stiger til ufattelige nivauer. Altså omvendt proportionelt af hvad det var for hundrede år siden. Vi lever i dag af at skabe et forbrug, som kan betale de basale fornødenheder, men vi glemmer hvad de rent faktisk er. Derfor er vi ved at miste rigtig mange mennesker i "arbejdsløshed" og stress af at være på arbejde - mange er ved at blive hægtet af.

   Jeg ser ikke en verden, hvor man lever af at sælge billeder, ord, tanker, som man af en eller anden grund tror at man ejer og kan tjene penge, som en rentabel forretning for menneskeheden.

   Jeg er klar over, at vi ikke sådan fra den ene dag til den anden kan tage fødegrundlaget væk fra fotografer, forfattere, musikere, kunstnere osv. men jeg opfordrer fremtidens kunstneriske og åndfulde unge til at stille deres engagement til rådighed for samfundet, samtidig med at vi som samfund arbejder henimod at give de basale fornødenheder til alle.

   Mit spørgsmål til Malou, som hun ikke har svaret på endnu, er blot om hun personligt kan stå inde for at tjene penge på sine billeder og hvilken verden hun gerne vil arbejde hen mod. Så til folk der læser mine kommentarer vil jeg gerne pege på, at der er tre ting som man skelne imellem:

   1 Verden som den fungerer nu (ja, der er ophavsret)
   2 Det individuelle valg i verden, som den fungerer nu (synes man ophavsret er ok, vil man selv have penge for ord, tanker billeder?)
   3 Det samfund som vi arbejder hen mod

   Jeg ved godt, at jeg er en minoritet, en idealist og utopist, men som man kan se i mine kommentarer har jeg også en vis realisme, og antager ikke at alle er enige i mine holdninger.

   Jeg ville dog gerne høre Malous svar, men bloggen er blot en envejskommunikation fra hendes side?

   Mvh Phillip

   Slet
  11. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
 18. Spøjst, det ser ud til, at Kolektor selv har kopieret fra http://not-allowed.dk....

  SvarSlet
 19. Du er bestemt ikke den eneste. Jeg har også mine problemer. Har dog ikke anmeldt nogen eller krævet penge ind for noget (endnu?), men jeg har måttet hive fat i nogen, og har oplevet ganske som du, at folk ingen forståelse har overhovedet.

  Jeg har skrevet indlægget her om det ovre hos mig og har også måtte skære det ud i pap på min anden blog, hvor jeg af samme grund har været nødt til at indføre mærkning af fotos.

  SvarSlet
 20. Jeg kan godt synes det er en skam, at vi grafikere (for mit vedkommende tidligere) i høj grad er blevet fordrevet af "ufaglærte", som kan benytte professionelle layoutprogrammer, lave hjemmesider, plakater etc., for vi fik en grundig undervisning i copyrightloven, især med fokus på at "hapse" billeder rundt om på nettet. Og det er netop især et kæmpe no-no, når man gør det for en forretning. Godt skrevet - jeg er ked af (men desværre ikke overrasket over) at høre, at du bliver mødt med latterliggørelse. Jeg håber at dette indlæg får bare en eller anden til at tænke sig om en ekstra gang.

  SvarSlet
 21. Tak for indlæg, det fik mig selv til at undlade at ændre mit fb profil billede til en superheltbi forbindelse med "kædebrevet" hvor man sætter fokus på børnecancer, simpelthen fordi jeg ikke kunne finde et billede, hvor der stod, må frit benyttes.mjeg tror, de fleste der lægger et tegneseriebillede ud ikke tænker på ophavsrettigheder.

  SvarSlet
 22. Hej er det ok at jeg lægger linket ind på min facebookprofil ?

  SvarSlet
 23. Hvorfor vandmærker I ikke jeres billeder så? Fordi I tjener penge på at andre nupper jeres billeder, eller?

  SvarSlet
 24. Personligt bryder jeg mig ikke vandmærker, synes de skæmmer. Har dog prøvet at bruge dem, men medmindre man plastrer hele billedet til, er det ret nemt at fjerne det ved at beskære eller lign. Hvad jeg har oplevet at nogen har gjort. Og nej, jeg spekulerer ikke i at andre stjæler mine billeder, så jeg kan få lov at komme efter dem, foretrækker helt klart folk spørger, og i en del tilfælde har jeg givet tilladelse til at mine billeder bliver brugt vederlagsfrit, hvis jeg har syntes om det, de skulle bruges til.

  SvarSlet
 25. Jeg fandt din side på google. har selv problemer med to der har stjålet mine billeder og opskrifter. hvordan gør du med at kræve betaling osv? er ikke lige inde i alt det der advokathalløj. kan det gøres selv?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg plejer at kontakte dem stille og roligt og fortælle at billedet er mit, og at de enten skal fjerne det, kredittere mig eller betale for det, eller en kombi heraf. Og at jeg sender dem en faktura. En del reagerer fint på det og betaler. Andre nægter pure, også selvom de har brugt billedet kommercielt (eller ovenikøbet solgt det i eget navn). I de tilfælde er der en række no-cure-no-pay juridiske firmaer, som kan hjælpe dig, der bliver nævnt nogle stykker her i kommentarerne. No-cure-no-pay betyder at de tager en bid af den erstatning de evt. skaffer dig, men hvis de ikke skaffer dig nogen erstatning, skal du ikke betale dem.

   Slet
 26. Jeg har benyttet Not Allowed http://not-allowed.dk til mine 3 sager indtil nu. 2 blogindlæg og 1 billed som var stjålet og de har ydet en hurtig og god service og de har styr på tingene. Det er bare træls folk ikke kan holde fingrene for sig selv

  SvarSlet
 27. Rigtig godt indlæg. Jeg har selv af og til problemer af samme karakter, og jeg finder mig altså heller ikke i, at folk snupper mine billeder og bruger dem til egen fordel. Jeg siger som regel ikke nej, hvis folk spørger, om de må låne noget fra min blog, men når folk tager selv, bliver jeg faktisk lidt sur.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...