tirsdag den 14. januar 2014

Sukkerfri: Kage med havtorn og birkes...

Her får du en opskrift på en lidt anderledes kage. Den er uden sukker, med noget af melet erstattet af malede cashewnødder og med en lidt fræk smagsprofil. Og for sjov skyld og narrestreger er den parret med en fuldfed (men sukkerfri) flødeostecreme.

Nu er det sukkerfri ikke noget jeg gør så meget i - men jeg fik før jul en mail fra Mie som efter en graviditet havde fået konstateret sukkersyge og forskellige allergier. Nu skulle hun pludselig til at leve helt uden sukker og citrusfrugter - og det eneste hun kunne tænke på var citronkage med birkes, som havde været hendes yndlingskage i mange år. Så jeg gik i tænkeboks og skruede langsomt opskriften på denne kage sammen.

Jeg vidste at jeg gerne ville erstatte noget af melet - men var lidt i tvivl om hvad det skulle være med. Valget faldt på cashewnødder, for dem havde jeg en åben pose af fra julens salat. Mie ønskede sig jo en citron/birkeskage, hvilket er lidt svært når man ikke kan tåle citron. 

Løsningen var bogstavelig talt lige foran mig da jeg åbnede mit køkkenskab: havtorn-pulver fra Eskærhus. Det havde jeg haft med hjem fra Kulinarisk Sydfyn. Det er syrligt og kan med lidt god vilje bruge som erstatning for både appelsin og citron.

Der findes efterhånden mange spændende alternativer til sukker. Til denne kage havde jeg valgt at bruge Sukrin Gold. Det er et naturligt udvundet sødestof fremstillet ved at gære druesukker til erythritol. Der er så tilsat lidt stevia og malt for farvens skyld. Sukrin Gold indeholder kun 15 kcal pr. 100 gram. Jeg brugte noget mindre end anbefalingerne, da jeg var bange for at kagen ville blive for sød - og det viste sig at være en god idé.

Bortset fra Sukrin Gold var resten økologiske sager. Melet blev af ølandshvede for jeg havde glemt at det sidste alm hvedemel blev brugt i julen. Brug det mel du har lyst til. 

1 kage - 10 ingredienser. Dejmængden passer til en 20 cm springform.

125 g græsk yoghurt
100 g Sukrin Gold (eller 130 g rørsukker)
3 æg
125 g mel
½ tsk fint salt
2 tsk bagepulver
100 g cashewnødder (eller mandler)
125 ml rapsolie
2 spsk havtorn-pulver (eller revet skal af 1½ citron)
2 spsk blå birkes

Varm ovnen op på 180°C. Yoghurten piskes let sammen med Sukrin og æg. Melet sigtes med salt og bagepulver - og cashewnødderne blendes til fint mel og vendes i. Den tørre blanding røres i den våde. Rør til sidst olie, havtorn-pulver og birkes i.

Dejen kommes i en smurt/sprøjtet springform og bages i 30-35 minutter.

Den færdige kage skal køle af i formen. Og så er den klar til at servere - f.eks med en glasur lavet af sukkerfri flormelis og lidt havtorn-pulver. Håber den falder i din smag Mie ☺

Da min kages ikke skulle spise af en diabetiker (som også skal undgå for meget fedt), men derimod af en flok kagegale veninder - så skulle der godt med snask på.

Da kagen nu var sukkerfri syntes jeg dog det var lidt dumt at komme sukker i toppingen - så den blev lavet med Suvida Flordrys, som også er et sødestof lavet af erythritol og stevia. Igen måtte jeg gå forgæves efter økologik flødeost - og kræfterne var ikke til at lave hjemmelavet mascarpone. Pyt, jeg købte bare en bøtte af hver og fløjtede imens.

Flødeostecreme:

150 g mascarpone
200 g flødeost
50 g Suvida Flordrys (eller 85 g flormelis)

De 3 ting røres sammen til en blød creme. 

Da jeg skulle ha' min kage med i byen og først pynte den der, kom jeg cremen i en sprøjtepose med tyl (men uden hul!). Den kom i en lille køletaske sammen med en pose frysetørret havtorn, købt hos Grød i Torvehallerne - men det kan også købes her.

Selv om kagen var bagt dagen før var den svampet og lækker - men med en del lufthuller. Formen skulle vist lige ha' været banket mod bordet et par gange inden bagningen. Det blev sprøjtet lidt creme imellem de 2 bunde og resten blev smurt/sprøjtet udenpå. 

Lidt af den frysetørrede havtorn blev gnedet igennem en fintmasket si hen over kagen - og til sidst blev der drysset med lidt hele stykker. Og så var der kage....

Den var slet ikke spor tosset. Ikke alt for sød og uden den der bismag som kunstige sødemidler kan give'. Den var en smule kompakt - men det kan man gøre noget ved ved at udskifte ølandshveden med alm hvedemel + piske æggehviderne og vende i til sidst. Den smagte ikke helt som den originale citron/birkeskage - men den fine syrlige smag af havtorn var bestemt ikke en ringe erstatning for citronen.

Jeg har allerede en anden kage i støbeskeen til Mie, men den må få vente til sidst på måneden. Der er nemlig en masse spændende ting der står foran i køen.

Som sagt er jeg behjælpelig med at konvertere opskrifter og skræddersy dem så det passer til det du kan tåle. Send mig en mails på klidmoster@gmail.com - så ser jeg hvad jeg kan gøre....

8 kommentarer:

 1. Hvor er du bare GO' Malou! Tak for inspiration igen og igen - fantastisk at du deler!
  :) Miriam

  SvarSlet
 2. Hold da lige fast hvor ser den lækker ud.
  Følger troligt med her, er ikke så flink med kommentarer,
  men jeg NYDER begge dine blog's!
  TUSIND TAK herfra!!

  SvarSlet
 3. Uh, hvor ser den lækker ud! Jeg undrer mig bare lidt over, at du kan slippe af sted med at ruge Sukrin: Jeg forsøgte mig en enkelt gang med at bage med Sukrin, hvor jeg brugte en opskrift fra firmaets egen hjemmeside. Det var en katastrofe! Kagen (en dessertchokoladekage) så smuk og indbydende ud, men den smagte forfærdeligt! Fornemmelsen inde i munden var som ved ren alkohol :-/ Det blev iskoldt inde i munden, og konsistensen var bestemt heller ikke rar. Siden har jeg holdt mig langt væk fra det produkt ... Senere har jeg dog med succes lavet saft sødet med Sukrin.

  SvarSlet
 4. Jeg har også prøvet at bage med sukrin. Det blev også "iskoldt" inde i munden. Jeg bruger derfor Perfect Fit fra Isis. Den er super og hvis man bruger ægte Stevia (er købt i Bilka) sammen med Perfect Fit bliver kagerne perfekte. Hvor har du købt flordrysset henne? Er det også fra Sukrin? Man kunne engang købe noget flordrys (tror det var Hermasetas) der lavede det, der smagte ligesom flormelis og blev ligesom almindelig glasur når det kom på kagen. Det kan jeg ikke finde nogen steder, og prøvede derfor Sukrin istedet. Dårlig ide. Derfor vil det være rart hvis dit flordrys kunne bruges som glasur. Du kan måske regne ud, at vi har en diabetiker her i huset :)

  SvarSlet
 5. Bestemt ikke en kage for en veganer som mig, men bliver nødt til at kommentere alligevel. Hvor er det dog bare sødt og overskudsagtigt af dig at hjælpe andre mennesker på denne måde og god ide med havtorn. Tak for at du spreder overskud, det er for sejt! :) og tak for en god blog i øvrigt :)

  SvarSlet
 6. Tak tak tak fra anden læser der også har kvaler med diabetes grundet graviditet :-) vil saften af en hel citron være for meget væske til kagen?

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...