mandag den 21. februar 2011

3 cremede dipper til brød eller tilbehør...

Breaking News - kæmpe afsløring: jeg er vild med at blende ting *wroom wroom*. Jaha, det kom som en stor overraskelse ikke? Der er virkelig bare en eller anden tilfredsstillelse at tvinge ting til at blive en homogen masse med en stavblender.

Min evige jagt på varieret pålæg har tvunget mig ud i nogle ret så sjove kombinationer af rester på det sidste. I sidste uge var der i 'Vegetarkassen' nogle hvide bønner hvor halvdelen skulle bruges i en grøntsagssuppe med rødbede (skal nok blogge den på et tidspunkt). Den anden halvdel smed jeg i fryseren og har så brugt til et par af dipperne.

Den første dip blev lavet til frokost en dag. Der var en rest rygeost som fik lov til at lege med.

100 g kogte hvide bønner, 100 g rygeost og 2 spsk fuldkornssennep blev blendet sammen.

Cremen blev smagt til med lidt citronsaft.

Jeg spiste den på knækbrød med skiver af en 'vandmelon-tomat' og lidt nigellafrø ('Jomfru i det grønne' eller løgfrø som de også kaldes).

Aftensmaden blev resten af den føromtalte suppe. Jeg kom en generøs mængde at cremen oveni og gav knækbrød til. Kombinationen af den sødlige rødbedesuppe og den syrlige bønne/rygeostedip var lige i vinkel.

De sidste bønner fra fryseren brugte jeg så i fredags til aftensmaden. Vi fik en bette bøf med sådan lidt græsk-ish tilbehør til. Ingen kartofler dog, men forskellige salater og brød. Ud over en ret så hidsig tzatziki lavede jeg denne bønne dip.

Da jeg rodede efter bønnerne i fryseren, fandt jeg nogle rester grillede, flåede peberfrugter. De passede perfekt til.

125 g kogte hvide bønner, 75 g flået rød peberfrugt, 2 spsk græsk yoghurt, salt og peber. En tur med stavblenderen *wroom wroom* og så det lange *wroooooooom*.

Jeg smagte derefter på den og syntes den var en smule 'vandet' i smagen. Det løste jeg ved at blende 50 g cremet feta i.

Der blev drysset lidt røget paprika over. Virkelig lækker creme. Den gode smag af feta-dip, men med flere fibre, protein og meget mindre fedt. Der skal helt klart eksperimenteres meget mere med feta og bønner.

Og så stod jeg igen med en rest, denne gang feta. Jeg har før lavet smørepålæg af torskerogn og rygeost - så hvorfor ikke prøve med feta denne gang?

Der var også nogle syltede små peberfrugter som trængte til at blive brugt.

Dem fiskede jeg 6 op af og kom i en skål sammen med 100 g blød feta og 1 hel dåse torskerogn. Og kan du så gætte hvad jeg gjorde?

Det er nemlig rigtigt, jeg stillede det på køl og tog en lur.

Lige inden frokost blev dippen så blendet sammen. Jeg smagte den til med lidt røget paprika, friskkværnet sort peber og et squeeze citronsaft.

Jeg kom lidt på et stykke knækbrød - men fik pludselig en helt anden idé. Så der blev rodet rundt i grøntsagsskufferne efter ting der kunne bruges til at spise samen med.

Det blev til en anretning af crudité: snack peber, gulerod, squash og blomkål - skåret ud i dyppe-venlige stykker. Ikke nogen dårlig frokost. Det kan være at du rynker på næsen over kombinationen af feta og torskerogn - men giv det er chance, det er det pureste guf!

Er der nogle tossede smagskombinationer du er vild med, men som andre måske vil rynke på næsen af?

10 kommentarer:

 1. Nøj hvor ser det hele bare lækkert ud, helt sikkert noget der skal prøves!

  Var det borlotti bønner du har brugt?

  Jeg elsker smagen af det salte og søde, og ved at I USA er det helt legalt at spise bacon og ahornsirup sammen, men herhjemme har jeg godt nok fået nogle rynkede næser at se, når jeg spiser den kombination ;D ;D

  - Maj

  SvarSlet
 2. Da min lillesøster var lille spiste hun rugbrød med pålægschokolade og hårdkogt æg - har dog ikke set hende bruge netop den kombination siden, men ideen er hermed givet videre til fri afbenyttelse.....
  God blog, du har, besøger den ofte til inspiration og glæde.
  MVH storesøsteren

  SvarSlet
 3. Spændende kombinationer, og dejligt med en anden base for dip end de sædvanelige creme fraiche baserede opskrifter man ser.

  Min mærkelige kombination: En leverpostej mad med solbærsyltetøj, det smager dejligt men det er ikke lykkedes mig at få nogen til at smage endnu :-)
  Randi

  SvarSlet
 4. Jeg må helt klart sige, at jeg er helt med på din fascination af at blende. Jeg elsker det også :)

  Hvad er det helt præcist for nogle bønner, dem du har fået fra Årstiderne?

  SvarSlet
 5. Du gør lækre ting - præcis som du plejer.
  Jeg kan lide kippers med kapers og så lyder det sjovt - og jeg tænker at det nemt kunne laves til dip.
  I øvrigt har jeg lige slået min stavblender i hjel igen - hvilken stavblender er din yndlings - for den må da blive udsat for en del.
  Knus til dig

  SvarSlet
 6. Det lækre ved alle de cremer, dips og variationer over hummus er at de som regel er fyldt med protein, er sunde og derudover smager latterligt godt:) Hjemmelavet friturestegt falaffel i varme pitabrød og rygeostecreme = ubetinget succes!:)

  SvarSlet
 7. @ Randi:
  Min "sære" smag er netop leverpostej med syltetøj, men det skal være den med jordbær.
  Det smager jo forrygende!

  @ Kmoster - du er jo dronningen af DIP!

  SvarSlet
 8. Laks med cheddar og chili - det er godt!

  Du må aldrig holde op med at blende ting. Elsker dine pålægs-påfund :)

  SvarSlet
 9. Mums! jeg skal altså virkelig snart ha' kogt nogle bønner og ha' fundet stavblenderen frem.

  (mørk pålægchokolade på ristet rugbrød og et par skiver agurk på toppen)

  SvarSlet
 10. Hej Maj, Storesøsteren, Randi, Anita, Signe, Nicolai, Lisa, Stine og Pia.

  Tusind tak, jeg er glad for at I kan lide mine dipper :-)

  Det er helt almindelige hvide bønner der var med i kassen.

  Stavblenderen er en Braun som har tjent mig vel. Den var både med til Danmarskmesterskabet og svendeprøven. Nu synger den desværre på sidste vers og skal snart udskiftes - og det bliver med en bamix, for den her mere motorkraft og mere tilbehør.

  Spændende smagskombinationer :-)

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...