mandag den 25. oktober 2010

Syltede grønne tomater...

Der er visse smage fra barndommen der bare udløser en skøn nostalgi. Syltede grønne tomater er noget jeg forbinder med farmor og skamstegt oksesteg - dog med en sauce man havde lyst til at drikke af store glas. Smagen af de syltede tomater var forunderlig: skarp og alligevel dog dessert-agtig. Dem husker jeg som noget ganske særligt. Men farmor drog sit sidste suk, opskriften gik i glemmebogen og jeg kastede min kærlighed på syltede agurker i stedet.

Da jeg så stod i lære lokkede jeg min chef til at tage nogle syltede grønne tomater hjem til mig. Det var min uge i det varme køkken og om fredagen skulle de så ha' gl. daws oksesteg med det hele. Uheldigvis lokkede mine kokkekammerater mig med i torsdagsbar og det blev meget, meget sent før jeg kom i seng. Fredag morgen fortrød jeg bitterligt at jeg havde ladet mig lokke - men 'the show must go on'. Jeg trak i kokkejakken og fik kørt det varme parti i stilling. Så langt så godt. Lige inden vi skal køre middagsrykket åbner jeg de syltede grønne tomater og kaster 4-5 stykker ind. Og det hævner sig fælt - de bliver nemlig ikke i maven ret længe. Siden har jeg ikke spist en eneste og havde faktisk igen glemt at de eksisterede. Lige indtil d. 3/9 hvor jeg så dem igen her hos Lone Kjær. Jeg vidste med det samme at dem måtte jeg prøve kræfter med. Den portion jeg lavede var dog af meget store tomater, som derfor måtte skæres ud i mindre stykker. Smagen var skøn, men der var noget forkert ved at de ikke var hele. Det var de falske tomater! Jeg planlægger nu at blende dem, tilsætte agavesirup og koge dem ind til en tyk marmelade.

Men jeg var slet ikke færdig med at lege med grønne tomater a'la Lone. Inde på torvet fandt jeg et helt kilo grønne blommetomater for blot 10 kr. Desværre var det så jeg mødte en bildør og glemte alt om tomaterne.

Da jeg kom i tanke om dem igen var halvdelen blevet gule. Men syltes skulle de altså.

De grønne blev sorteret fra og skyllede. Der var ca 500 g. (jeg valgte også at sylte de gule, men med en anden krydderblanding. Da de dog skulle i den samme lage, er opskriften beregnet til 1 kg tomater).

Lones opskrift lyder på vanille og kanel. Jeg valgte også at tilsætte 6 grønne kardemommekapsler, 1 stjerneanis og 3 nelliker. Nelliker indeholder et antiseptisk stof der hjælper til med at forhindre mugdannelse, så det er ikke kun for smagens skyld de kom med. Jeg bruger nemlig ikke Atamon til at konservere med, men skyller de skoldede glas i lidt vodka.

De skyllede tomater prikkes med en gaffel. Så revner tomaterne ikke så nemt i den varme lage og optager bedre smag.

Først skal tomaterne ha' et opkog i en kogelage af 5 dl vand og 5 dl eddike. Som til agurkerne brugte jeg økologisk eddike. Tomaterne koger i ca 5 minutter inden de fiskes op med en hulske.

Syltelage:

½ L af kogelagen
500 g lyst rørsukker
1 vanillestang (marv + den tomme stang)
1 kanelstang
1 stjerneanis
6 kardemommekapsler
3 nelliker

Bland alle ingredienserne i en gryde, kog op og tilsæt tomaterne. Lad tomaterne simre ved svag varme i 7-10 minutter alt efter størrelse. Tag gryden af varmen. Fisk tomaterne op og kom dem direkte over i de klargjorte sylteglas. Kog atter lagen op og fjern eventuelle urenheder med en ske. Hæld den kogende lage over tomaterne, luk til og stil på køl. Lad tomaterne trække 3-4 dage før du begynder at spise af dem.

For pokker hvor er de gode. Jeg glæder mig til at serverer dem til efterårets simremad. Så må jeg se om jeg kan få min sauce til at hamle op med farmors.

Nu er jeg ENDELIG kommet i gang med at besvare kommentarer. Tak for jeres tålmodighed, nu sker der endelig noget. Jeg har virkelig fået et boost af alle den søde, fede, indfølende og utrolig støttende kommentarer I har lagt de sidste par dage. Bøtten er i den grad vendt og lysten til at blogge er kommet igen for fuld styrke. Det er utroligt bekræftende med alle de tilkendegivelser om at 'dagbogstilen' her på bloggen er værdsat.

Piskeriset fremsagde endda et ønske om flere kattebilleder.

Så her er Iske på altanen. Han slikker solskin og snuser efteråret ind. Det skøre kræ vil derud hver dag, også når det står ned i stænger. Han ER kongen af altanen.

Og I skal da lige se hvad jeg har fået til frokost også.

Tah da......sushi!

Sif og jeg har været på raid i midtbyen i dag. Kunst og Køkkentøj, Salling og Irma fik besøg. Der blev aet på ting vi ønsker os, debatteret om ting vi måske burde ønske os og købt ting vi ikke længere kunne bære at undvære. Jeg ejer nu en meget praktisk lille ting som skal bruges når der skal koges suppe og simremad. Den viser jeg dog først frem når den skal indvies.

Ahhhh, det er dejligt at være tilbage for fuld skrue.

16 kommentarer:

 1. Velkommen tilbage for fuld skrue :-)
  Og jeg er enig med Piske, jeg kan også godt tåle mange flere kattebilleder!

  SvarSlet
 2. Dejligt dejligt!Jeg har aldrig prøvet syltede grønne tomater (men elsker filmen STEGTE grønne tomater) men det er sikkert noget helt andet.

  Dit fine indlæg har i den grad fået smilet tilbage i mit ansigt,denne råkolde tirsdag morgen! Tænk, du gør andre mennesker glade. Tak! Og endelig RIIIIGELIGT med katte billeder! Dam kan man ikke få for mange af ;o)

  SvarSlet
 3. Hvo lyder det dog lækkert med dine syltede grønne tomater! Og så elsker jeg jo også dine kattebilleder, Malou :-))

  Solskinsklem fra Nordsjælland!

  SvarSlet
 4. Fedt at du endelig fik blogget om tomaterne - jeg tror faktisk aldrig jeg har smagt syltede grønne tomater. Og godt at lysten kom tilbage, vi kan jo ikke have dig på stand-by for evigt!
  Møs

  SvarSlet
 5. Vores nu afdøde nabo, kom altid ind med et lille glas syltede grønne tomater og et glas hjemmelavet remoulade... Og det var mums ! Nåede desværre ikke at få opskriften, inden hun døde......

  Dine ser rigtig flotte ud !!! Men det gør alt hvad du laver ....

  Vi har ikke fået prøvet det Sushi endnu... Fruen magtede det ikke lige... Men måske i weekenden, mange tak for hjælpen...

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 6. Welcome back!

  (ka' jeg låne en ske?)

  SvarSlet
 7. Kære Malou
  Jeg vil også ae på ting i Irma, K&K, Salling!!!! Også gerne lidt på katten;)
  Knus Hanne

  SvarSlet
 8. Det er rigtig dejligt at læse, at du er tilbage igen og ved godt mod.
  Dine syltede tomater ser rigtig lækre ud.

  SvarSlet
 9. @Heidi - Tusind tak skal du ha' :-) Ok, så tager jeg nogle flere billeder af de kræ og smækker på ;-)

  @Stinne - Åh, tusind tak. Du er altid så sød. Hvor er det en dejlig kommentar :-)

  @Madame - Tak skal du ha' :-) De er overraskende lækre - og allerede næsten væk. Uh, så må jeg jo hellere finde nogle flere kattebilleder frem. Varme klem

  @Signe - Kom da forbi og smag dem! Jeg tror det er lige noget for dig :-) Ja, men det kniber stadig lidt med lysten til at blogge. Håber at weekenden giver et KÆMPE boost i den rigtige retning. Møs

  @Marianne - Åh, sikke et fint madminde. Tusind tak for rosen, jeg er glad for at du kan lide det jeg laver :-) Håber snart du når til sushien. Hyggehygge

  @Kagekonen - Tak skal du ha' :-) En? Du kan låne en hel håndfuld ;-)

  @Hanne - Jamen kære ven - så kom en lørdag formiddag, så gør vi Århus usikker sammen :-) Knus

  @Anne - Tusind tak skal du ha' :-)

  SvarSlet
 10. Super - afsted til drivhuset det går :-)

  SvarSlet
 11. Ja, det skal de - først i vand + eddike og så i den færdige syltelage. Sæt i gang ;-)

  SvarSlet
 12. Hej. Skal det forstås sådan at tomaterne skal koge af 2 omgange? (Spørger hellere en gang for meget end en gang for lidt inden jeg går i gang med produktionen herhjemme :-))

  SvarSlet
 13. Mums, hvor meget skal de tomater prikkes? Jeg synes at skindet er sprunget ret så meget på mine, men måske har jeg prikket dem for meget?
  Kh Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. De skal bare prikkes lidt. Det kan ikke undgås at skindet springer - men prikker du dem ikke er det hele tomaten der kan risikere at springe ;-)

   Slet
 14. OKajs! :-) Jeg synes egentlig at det er ret overvældende at få sådan en tomat i munden, men tror jeg bedre kan kapere det, hvis det bliver blendet eller noget... Det skriver du vist også selv noget om et sted, ik?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ok jow, dræn lagen fra og blend dem - så bliver det til en slags chutney ;-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...