mandag den 9. august 2010

Pulled pork i ovn...

Så blev det endelig min tur til at lave pulled pork. Jeg har læst om det så mange steder og har lyst til at forsøge mig længe. Langtidstilberedt svinekød der kan trækkes fra hinanden med 2 gafler - whats not to love? Det er vigtigt at bruge et godt stykke fedtmarmoreret kød som f.eks nakkefilet. I løbet af den lange tilberedningstid smelter fedt og bindevæv bort og gør kødet utroligt mørt og saftigt. Jeg havde et godt stykke økologisk nakke i fryseren på 1 kg, så det hev jeg op fredag. Så kunne jeg nemlig komme i gang med at gøre ting og sager ved det lørdag formiddag.

Der var dog rigtig mange ting at skulle tage stilling til først. Skulle kødet ligge i salt? Skulle det være dry rub eller våd marinade? Skulle jeg forsøge mig med lidt grill eller nøjes med ovnen? Skulle den tilberedes ved hvilken temperatur mellem 90 - 120°C?

Det eneste jeg var sikker på var den det færdige kød skulle ha' en kernetemperatur på minimum 94°C.

Man kan med fordel sprænge kødet i en let saltlage i et døgn, men det sprang jeg over denne gang. Det er primært for at trække vand ud af kødet, men jeg havde jo et rigtigt flot fast stykke grissebasse til at begynde med. En dry rub ville ha' været optimalt hvis kødet skulle ha' været på grillen, men da jeg jo skulle på 'ferie' uden min bette grill måtte jeg nøjes med ovn.

Jeg besluttede mig for at lave en tyk BBQ-sauce at marinere svinet i. Og så var det med at gå på jagt i skabe og skuffer. Først lavede jeg en base bestående af:

2 dl ketchup
2 spsk ahornsirup
2 spsk HP sauce
2 spsk French's sennep
2 spsk soya
2 spsk olivenolie

Derefter blev den krydret til med godt med friskkværnet peber, 2 tsk røget paprika, 2 tsk Rash el hanut, 2 fed hvidløg og 2 slags chili - alm rød og tørret 'chokolade'. Og så fik den en tur med stavblenderen *wroom wroom*.

Den blev bare rigtig god med fin balance mellem det søde og det stærke. BBQ har aldrig rigtigt været noget jeg var helt vild med, men den ville jeg godt kunne finde på at lave til grillmad fremover.

Den bette nakke blev lige trimmet for det værste fedt udenpå.

Og så kom den i en plastikpose sammen med alt marinaden. Man kan sagtens bruge meget mindre marinade, men på denne måde slipper man for at skulle vende posen. Den passer sig selv. Og da jeg jo skulle på vulkaner med Ibber var det en fordel.

Da jeg ankom til Casa del Sif tændte jeg ovnen som det første. På 110°C. Jeg smækkede grislingen i hendes bedste stegegryde sammen med alt marinaden. 4 dl vand blev hældt ved, låg på og hele herligheden i ovnen. Og så gik jeg noget så kold på sofaen. Det havde været en lang nat uden ret meget søvn og det hævnede sig lige der. Bum. Da jeg vågnede senere duftede der fortryllende overalt. Efter ca 3 timer vendte jeg kødet. Oh la la......det tegnede godt. Jeg så film og hyggede med katten til der var gået i alt 7 timer.

Jeg fiskede kødet op og lagde det på en tallerken. Og så stod jeg der og kiggede, var det virkelig alt umagen værd? For kønt var det bestemt ikke.

Men da jeg fik gaflerne i det var det en helt anden sag. Bag det lidt kedelig ydre gemte der sig en smeltende mør kerne. Det duftede og smagte henrivende. Selvfølge spiste jeg af det med det samme, men hey - det var uimodståeligt.

Wow, det var virkelig alt umagen værd. Jeg spiste godt med salat til og nød hver en bid. Resten af kødet blev kølet ned og gemt til søndag. Jeg frøs dog lidt ned så Max kan smage det når jeg kommer hjem på torsdag. Det er lige noget for ham! Alt 'snasket' fra gryden blev derefter siet og sat på køl, der var ca 6 dl.

I dag skummede jeg så det stivnede fedt af toppen og kogte saucen ind til den var lige så tyk som den oprindelige BBQ marinade. Der blev ca 2,5 dl. Holy moly, det var kraftige sager.

I dag skulle jeg have en omgang pulled pork i bolle med coleslaw til aften. Det er sådan det bliver serveret 'over there'. Slawen blev lavet 1 del gulerod til 2 dele hvidkål. Jeg kunne ikke finde Sifs rivejern, så jeg snittede gulerødderne fint i hånden i stedet for at rive dem. Dressingen blev rørt sammen af 2 spsk skyr, 1 spsk mayonnaise, 1 tsk ravigotte, 1 tsk sennep og 1 tsk æblecidereddike. Den blev smagt til med salt og peber inden den blev æltet sammen med grøntsagerne. Efter en time på køl var den klar og så var det spisetid.

Jeg varmede kødet i ovnen. I et fad med lidt vand i bunden og stanniol over. Og så var det bare med at dynge det op på en god bolle.

Jeg dryppede med lidt af den indkogte BBQ sauce og kom 2 spsk coleslaw på toppen. Og englene sang........så højt at jeg kunne høre dem. Det viste sig så godt nok at være naboen der spillede "Et barn er født i Betlehem", men lad nu det ligge.

Der er allerede flere versioner af pulled pork i støbeskeen. Jeg har lovet min søster at vi skal lave det når jeg skal derover. Så skal grislingen først i ovnen og siden på grillen ved indirekte varme til sidst. Det giver den røgsmag som den her variant manglede.

I dag har jeg lavet nul og en pind. Bare hygget på sofaen med Gnaskepot og surfet lidt rundt. Det er SÅ skønt med noget alenetid. Det er yderst tiltrængt, for der er sket rigtigt meget på det sidste som skal fordøjes. I morgen vil jeg forsøge mig med det der 'opvask' - manuelt! Uha, hvor bliver man forvænt når man har opvaskemaskine derhjemme. Og så skal jeg finde på noget at spise. Idéer modtages med kyshånd - for jeg er helt blank.....

48 kommentarer:

 1. Holy... jeg ved slet ikke, hvad jeg skal skrive. Det ser alt for godt ud, og din beskrivelse af det... lad os bare sige, at jeg er blevet godt og grundigt sulten nu - samt jeg er overbevist om, at jeg nu er NØDT til at prøve at lave pulled pork. Sammen med den indkogte marinade og cole slow lyder det som et måltid, som folk vil give deres venstre arm for.

  SvarSlet
 2. Nøj, hvor mine tænder løber i vand nu...

  SvarSlet
 3. Nam nam! Mit rivejern er i overskabet allerlængst til højre - måske på midterste hylde.

  SvarSlet
 4. Holy Moly =D, Joooo pulled pork er slet ikke så tosset, og din ser dæleduskeme saftig ud! Jeg fik engang en i England, hvor den havde været i sådan en smokey mountain i et døgn mener jeg, gudespise! Men stakkels ham der er den der står for rub og mop sauce, det jo en større videnskab. Men godt ser den ud =)

  De bedste hilsner

  Faster Philip

  SvarSlet
 5. Det ser dælme godt ud - og ingen tvivl om at ovnen er meget nemmere at bruge end grillen.
  Vi har prøvet at lave det en enkelt gang i almindelig kuglegrill, og man skal godt nok være over den konstant for at være sikker på temperaturen passer osv.
  Før vi snakkede med nogle amerikanere var vi heller ikke klar over at det "kan" laves i ovn, men det skal vist snart prøves!

  I øvrigt - hvis du gerne vil have røgsmagen, så tror jeg måske det kunne være en ide at sætte den på grillen til at starte med, sammen med røg, og så lave den færdig i ovnen. Er det ikke noget med at kød tager bedst imod røg, mens det er under omkring 70 grader?

  SvarSlet
 6. Øj, det glæder jeg mig til :-)

  SvarSlet
 7. Ja, den ser bestemt noget mere saftig ud, end den tørre model jeg fik lavet. Mums!

  SvarSlet
 8. årh, det ser mega lækkert ud!

  SvarSlet
 9. Hold så op det ser godt ud Malou. Jeg har også drømt om, at lave sådan en omgang men er aldrig kommet igang. Nu er det måske tid. Tak for inspiratiopn:-)

  SvarSlet
 10. Jeg har også kigget rundt omkring, men ikke rigtig vidst, hvad jeg skulle stille op. Det gør jeg så nu og skal klart prøve på et tidspunkt.

  Med hensyn til aftensmaden, så vil jeg forestlå min madfusion, som er let og meget velsmagende.

  SvarSlet
 11. Uhh hvor ser det godt ud!!
  Det er helt klart noget jeg skal lave.. Så godt programmet i Spise med Price, hvor de lavede det.. Men må indrømme at jeg fokuserede mest på den Mud Pie :-)
  Håber du nyder alene-heden..

  Kærligst hjemvendte Lea

  SvarSlet
 12. *saaaaaaaaavle*

  Ah, din heldige rad! Jeg ville have lavet det i lørdags, men jeg måtte simpelthen opgive, da jeg havde været i tre forskellige supermarkeder et par dage i forvejen uden at kunne opstøve en nakkefilet! :-O

  Nu har jeg endelig købt en, så jeg får forhåbentlig mulighed for at lave det i næste uge...

  Indtil da vil jeg gå herind og savle på dit indlæg HVER dag - ha!

  SvarSlet
 13. Det ser fantastisk ud (som altid). Jeg er da nødt til at kopiere en dag. Og cole slaw er nammenam.

  SvarSlet
 14. @Nadia - Oh yes, det var et fantastisk måltid. Det er godt nok heller ikke sidste gng jeg skal lave det. Jeg forestiller mig det i en asiatisk variant med chili, hvidløg, ingefær, stjerneanis og soya - og så måske en god klat housinsauce. Jeg er sikker på at du vil kunne lave noget fantastisk pulled pork - sæt i gang ;-D

  @Ida - Det var bare SÅ godt :-D

  @Sif - Jeg har gemt en lille bid i fryseren til dig. Tak, så det var der det gemte sig!

  @Faster Philip - Den var super saftig og smørmør. Det optimale var selvfølgelig grill, men det her var bestemt ikke ueffent. Ja, det er en hel videnskab - men jeg agter at sætte mig ind i det! Tak skal du ha' :-D

  SvarSlet
 15. @Heidi - Tak skal du ha' :-) Jeg kan kun anbefale dig at prøve det - snart. Ja, jeg tror det ville tage godt i mod lidt røg først. Jeg har bare desværre kun en gasgrill. Men jeg skal lave det hos min søster snart, så der vil vi prøve at give det lidt i kuglegrillen :-)

  @Max - Du kommer til at elske det, det er lige noget for dig :-D

  @Signe - Det er med garanti pga fedtmarmoreringen i kødet. Prøv igen :-) Det er GUF!

  @Pernille - Tak, skal jeg lave det til dig en dag? :-)

  SvarSlet
 16. @Sund fornuft - Tusind tak skal du ha' :-) Dejligt at det kunne inspirere. Det er virkelig lækkert, så prøv endelig at lave en omgang.

  @Deborah - Det er godt nok også en jungle med alle de forskellige opskrifter. Jeg hjemmestrikkede en løsning med lidt af det hele :-) Tak for tippet, det ser lækkert ud. Jeg hoppede dog på en bøf i stedet :-D

  @Lea - Tak skal du ha' :-) Hmm, jeg må vist hellere få set det afsnit af Pricerne - alle snakker om det.
  Åh, tak - jeg nyder hvert et øjeblik. Men det er jo desværre allerede forbi i morgen.

  @Piskehaps - Hov, jeg kommer jo til at soppe i dit savl :-D Tak, det var eddermugme godt. Jeg troede faktisk at nakkefileter nærmest var noget man smed efter folk i supermarkederne - men det er måske kun herovre? Jeg glæder mig til at se dit :-)

  @Signe - Tak skal du ha' :-) Uh, det var SÅ godt med coleslaw til. Det må du prøve.

  SvarSlet
 17. Mon ikke det med succes kan laves i en Römertopf?? Eller?? Har nemlig ingen stegegryde og det lyder bare så lækkert!!!

  SvarSlet
 18. Hej Mette

  Du kan sagtens bruge din Römertopf, det ville jeg ha' gjort hvis jeg havde haft sådan en :-)

  SvarSlet
 19. Jeg blev også inspireret, men med et relativt behersket ambitionsniveau: købte en tilbudsnakkesteg i SuperBest på et par kilo, smurte den i en blanding af salt, rosmarin, lavendel og enebær, lagde den på blommer, chili, forårsløg og lidt vand (det kunne jeg vist have sparet mig) i min stegeso/römertopf og sendte den i ovnen på ca. 150 grader i omkring fem timer.

  Frugtsaft/stegesky blev indkogt og spædet med fløde. Gode trevler siger jeg bare!

  Tak Klidmoster, for at have fået pulled pork til at virke lidt mere tilgængeligt end de ellers Fabelagtige Price Boys. :-)

  SvarSlet
 20. Hej Lise

  Nøj, hvor lyder det lækkert. Det er nogle rigtige gode smagssammensætninger du havde valgt der. Det vil jeg straks skrive mig bag øret :-)

  Og så må jeg da vist hellere få set de herrer Prices pulled pork - alle taler om det. Velbekomme, jeg er glad for at du kunde finde inspiration her ;-)

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 21. Mmmm tænderne løber i vand. Det vil jeg prøve på min fødselsdag i næste uge. Tak for inspirationen :-)

  SvarSlet
 22. Hej Klappeklappekage

  Tak skal du ha' :-)

  Pøj pøj, med projektet - jeg håber at det bliver godt. Velbekomme, jeg er glad for at du kunne bruge det som inspiration.

  SvarSlet
 23. Tak for "sparket"
  Jeg fik bakset en marinade sammen af en god juleøl, tomatpure, sennep, hvidløg, chilie, garam masala, nelliker, peberkorn og kanelstang. Den blev marineret 12 timer, røg i rømertopf i ovnen ved 100 gr i 12 timer. Den blev meget julet. I dag blev den spist med en chilieeddikedressing og en BBQ sovs lavet af den indkogte marinade tilsat honning, hoi sin sauce og ketchup. Coleslaw og burgerbrød. Mums.
  Men i morgen vil vi forvandle den til den ultimative ribbens sandwich ( uden ben) med rødkål, Mayo og agurke salat.

  SvarSlet
 24. Hej Tvebak

  Wow, det lyder godt nok også labert :-)

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 25. Nu har jeg lavet efter denne opskrift 2 gange og jeg kan bare ikke få det til at smage dårligt. For s.... det er godt. Min yndlings opskrift til pulled pork.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - det er vel nok dejlig feedback at få. Jeg er meget glad for at du kan lide opskriften :-)

   Slet
 26. Hejsa
  En ny læser melder sig på banen her:-) Jeg bliver så inspireret af dine opskrifter og den måde, du gør ting, som jeg normalt ikke kaster mig over, nemme at gå til! Jeg har altid været lidt nervøs for at gå i lag med større kødprojekter, men denne her opskrift er simpelthen for lækker til at springe over!!
  Må jeg have lov at spørge, hvor lang tid, du tror et stykke kød på 2,5-3 kg skal have?
  Mange hilsner Christina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa :-)

   Ih, tusind tak - hvor er det dejligt at høre. Jeg er glad for at du har fået blod på tanden. Min søster og jeg skal faktisk selv lave en omgang pulled pork i morgen.

   Hmm, Jeg vil tro den skal ha' mindst 2 timer mere. Det er lidt svært når jeg ikke kender kødkvaliteten. Men brug et stegetermometer og sørg for at den er 94°C i kernen. Pøj pøj med projektet.

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 27. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 28. Ok, tak for svaret:-) Jeg prøver mig frem med stegetermometeret.
  Jeg melder tilbage søndag, når grisebassen er blevet sat til livs!

  SvarSlet
 29. Det skal prøves igen! Jeg brugte et stykke skulder, og jeg har på fornemmelsen, at det er lidt mere magert.. men det stykke kød min slagter her i Belgien viste mig, da jeg spurgte efter nakke, var helt fladt, så jeg var bange for, at det ville tørre ud. Det blev meget lækkert selvom jeg synes, at nogle dele var lidt tørre. Men mine gæster var ovenud lykkelige, og det var jo det hele værd:-) Så endnu en gang tak!!

  SvarSlet
 30. Super - er glad for at høre at det blev et hit :-)

  SvarSlet
 31. Æææhh.. Skal marinaden med i fadet og ind i ovnen? Er ret ny i det her Pulled grisling.. (læs Jomfru grisen sover pt i marinaden)

  SvarSlet
 32. Hej Mia.
  Det kan man vælge at gøre - den har jo været på råt svinekød og skal alligevel varmebehandles inden den kan bruges til noget. Jeg kan godt lide at den kommer med + noget vand. Det giver et aromatisk bad som er med til at give en god smag - det er bare vigtigt at der er låg på, ellers brænder marinaden. Når den så bliver kogt ind bagefter smager den fuldstændig fantastisk! Pøj pøj med projektet. Håber den lille grisling bliver god ;-)

  SvarSlet
 33. Stegeso.. Kan den bruges?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, for pokker - den vil være genial til det. Jeg havde ikke fået min Römertopf da jeg lavede den her - men du kan tro den næste omgang skal laves i den ;-)

   Slet
 34. Hejsa
  Jeg er ny her på siden, men skal da vist til at følge godt med i de lækre opskrifrer du lægger ud ;)

  Hvis man har en våd marinade bliver det fantastisk i en stegepose, det har vi i hvert fald gjort med held ;)

  Jeg tror, at jeg skal prøve din asiatiske variant en dag, den lyder godt nok lækker! Har du testet den?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej - du må undskylde at jeg har overset din kommentar.

   Super, stegeposer er altså et hit hvis man ikke har en stegeso.

   Ja, den er blevet testet et par gange - virkelig lækker også ;-)

   Slet
 35. hej

  Har planlagt mig at afprøve din opskrift på pulled pork i ovnen.
  Men hvor kan jeg købe: French sennep. tørret chokolade chilli og rash ?
  og kan det undlades, eller erstattes af andre vare, jeg kan købe i normal butikker

  Håber du kan svare :-)

  Hilsen
  Alex

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Alex

   Det er i den grad en opskrift hvor du kan vælge til og fra - og bruge de ting du kan lide og få fingre i ;-)

   French kan fås i de Super Best butikker der har en 'amerikansk' hylde - samt Inco. Du kan bruge alm sennep eller sennepspulver i stedet for.

   Tørret chokoladechili kan du måske få hos Chilihouse? Men brug bare alm chili.

   Rash el hanout er et blandingskrydderi som du sikkert kan finde hos din lokale indvandrebiks. Det kan erstattes af lidt spidskommen, sort peber og stødt koriander.

   Held og lykke med jagten - og opskriften :-)

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 36. Tak for en skøn opskrift, har lavet den i stegeso og mums det blev godt. Nu er klokken lidt i otte om morgenen og jeg er klar til at smide grisebassen i ovnen i 10 timer på 110 grader :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, tak for feedback - jeg er glad for at opskriften faldt i god jord :-)

   Mums, bare jeg skulle spise hos dig i aften. Velbekomme.

   Slet
 37. Hej :)

  Efter at have fundet utallige barbecur-variationer af pulled pork, finder jeg endelig en asiatisk udgave af retten - SÅ FEDT !

  Jeg mangler dog lidt mængdeangivelser i din beskrivelse af marinaden, og jeg synes også der mangler lidt væde... men det er måske bare mig ?!

  Jeg vil rigtig gerne servere retten i overmorgen (lørdag), så jeg håber meget du kan nå at svare og løfte sløret for hvordan du præcist laver din asiatiske udgave af pulled pork :)

  Mange spændte hilsner Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne

   Jeg fik aldrig lavet en asiatisk udgave - kun den idé her i kommentarfeltet. Men google 'pulled pork asian style' - så skulle der være hjælp at hente ;-)

   Slet
  2. Tusind tak, Malou - det vil jeg prøve :)

   Slet
 38. Det er genialt. Tog udgangspunkt i denne opskrift da jeg lavede det første gang for ca 1½ år siden. Har lavet det en del gange siden, og det er godt hver gang. Vi skal have det søndag igen, og jeg glæder mig allerede. UHM. Mvh Heidi

  SvarSlet
 39. Hejsa Malou Klidmoster
  Jeg har prøvet at lave pulled pork et par gange, bruger en stegeso, da jeg ikke er så fortrolig med langtidsgrillning. Jeg har, for at kompensere for den manglende røgsmag, kommet røget paprika i rubèn.
  Tusinde tak for inspirerende læsning, jeg nulrer tit rundt på din blog når jeg mangler inspiration :-)
  / Kirsten

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...