tirsdag den 16. marts 2021

Citronmåne - med marcipan og vanilje...

I weekenden blev der endelig lidt kræfter, til at kravle ud i køkkenet igen - hvilket resulterede i en fuldfed, saftig og syrlig citronmåne. Opskriften fik udspring i helt fantastisk marmor-mazarin (se den nederst i indlægget), som jeg bagte for et par uger siden, da jeg fandt en rest marcipan fra jul. Resultatet er blevet en tæt og meget aromatisk kage....som bonner helt ud på både mormor-nostalgi og velsmag. 

Den labre kage blev pyntet af med en liflig citronglasur og et drys mini-stjerner. 

Og lad os så bage. Jeg startede med at klargøre ingredienserne og temperere dem på køkkenbordet (æg, SMØR, marcipan og citronerne). Denne gang valgte jeg at rive marcipanen groft, i stedet for at skære den i tern. Det gør det noget nemmere at piske dejen glat.

Den revne marcipan, blev dækket med lidt film, så det ikke tørrede ud, mens jeg klargjorde resten.

Kan man komme for meget citron i en citronmåne? Jeg tror det næppe. Vel vidende at marcipanen søder ekstra, trykkede jeg citronpedalen i bund og brugte skallen fra hele 3 citroner (mellemstørrelse) - og saften fra de 2. Jeg vil ikke diktere hvor meget du bruger......men brug rigeligt.....


Kagen passer til en 22 cm form.

200 g marcipan (revet)
200 g rørsukker
200 g SMØR (blødt)
½ tsk vaniljepulver 
4 æg (tempererede)
100 g mel
Skal af min 2 citroner
Saft af min 1 citron

Riv først skallen af citronerne, pres saften og bland de 2 ting sammen. Pisk den revne marcipan sammen med sukkeret. Tilsæt blødt SMØR, lidt af gangen. Pisk til en cremet masse og tilsæt vaniljen. Pisk et æg i, af gangen. Sigt melet og vend det i dejen, af et par omgange - skiftevis med citronblandingen. (Og nej, det er ikke en forglemmelse, at der ikke er bagepulver eler andet hævemiddel i - det skal ikke være en luftig kage).

Bag kagen i en smurt eller foret springform, ved 175°(varmluft), i 35-40 minutter. Test med en tandstik efter 35 min. Lad derefter kagen køle i formen lidt, inden den tages ud og køler helt på en rist.

Mens kagen køler, kan man passende gå i gang med glasuren.
Man kan sagtens nøjes med en almindelig glasur, enten på vand eller æggehvide, uden tilsat smag. Jeg ville bare gerne ha' et ekstra skud citron. Men det skulle ikke bare være syrligt, men også aromatisk. Det opnår man ved at bruge skallen også, så man få de parfumerede citrusolier med. Den revne skal af en citron, fik derfor lov til at trække i dens egen saft i ca 30 minutter. 

Inden jeg rørte glasuren sammen, siede jeg citronskallen fra saften, med en lille te-si. Og med bagsiden af skeen, pressede jeg de sidste gyldne dråber igennem. Duften var fortryllende...

Og ja, min ellers gennemførte økologiske kage, fik et lille skud farvet kemi på toppen. Jeg rørte først en tyk hvid glasur, på flormelis, aromatiseret citronsaft og lidt vand (smag dig frem til den ønskede syrlighed) - og tog lidt fra, som kom i en sprøjtepose. Resten blev farvet i en glad solgul farve.

Den helt afkølede kage, blev lagt på et fad og overhældt med den gule glasur - og fik derefter sprøjtet en spiral ovenpå, af den hvide glasur, som blev trukket ud med en pind. Mine arme var helt færdige, på det tidspunkt, så resultatet blev derefter. Jeg hev stjernerne frem fra gemmeren, i håb om, at de ville stjæle lidt af opmærksomheden. Make it work!

Den skulle naturligvis skæres over og fotograferes, som en 'rigtig' citronmåne. Den Høje Mand trippede utålmodigt rundt i baggrunden og håbede på en smagsprøve......men forgæves. 

Kagen blev nemlig samlet igen, pakket ind og fragtet med til Skovby, hvor vi var inviteret til eftermiddagskaffe.

Og der ved kakkelbordet, i eftermiddagssolen, fik citronmånen prædikatet svigermor-godkendt. Yes! Og der var jubel i begge lejre, for vi fik resterne med hjem - og har netop nydt de sidste krummer. Det er nemlig en kage, som holder sig saftig og lækker i mange dage. Argh, jeg har allerede lyst til at bage en til.....

Det er altså et hit med marcipan i kage, som skal være tæt og lidt tung. Opskriften er som nævnt øverst, baseret på denne marmor-mazarin, som ikke nåede videre end Instagram:

Det er virkelig også en herlig kage. Den oprindelige opskrift på den, er fundet her, hos Anne au Chocolat. 

Jeg arbejder på at lave nye versioner af begge kager - med mandelmel og naturlig sukkererstatning, så de kan nydes af flere. More to come...

God dag til dig der kom forbi....og nåede helt herned 4 kommentarer:

 1. Åååh altså <3
  Selvom jeg elsker citron, så var jeg ikke særlig glad for citronmåne i mange år. Lige indtil en kollega introducerede mig for en udgave med marcipan i. Det holder max!

  SvarSlet
 2. Så har jeg delt opskriften i Norge (din original) og de første norske citronmåner er bagt og spist, stor success! Har set smukke billeder!

  SvarSlet
 3. Så er jeg landet efter indkøbstur. Alt til denne fristelse er indkøbt og snart går jeg i krig :D

  SvarSlet
 4. Dén her smager fantastisk. Jeg har hadet den tørre industriversion i årevis.
  Næste gang vover jeg at smække 3 citroner i dejen.
  Tak for at dele den!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...