søndag den 30. april 2017

"The Blue Balsamic" - toast med blåbær og balsamico...

Her kommer en fuldfed kreation fra over there. Det er høj-oktan junkfood i form af en knasende sprød, gylden toast eller Grilled Cheese som det hedder hjemme i Amerika - med et noget anderledes fyld, end vi er vant til her til lands. 

Behold: The Blue Balsamic

Når jeg ikke spiser, tænker på mad, forfatter opskrifter, snakker om mad, planlægger måltider eller fantaserer om mad - så kan jeg godt finde på at se tv...der handler om mad. For noget tid siden faldt jeg over en, for mig, ny serie på cookingchanneltv.com: Carnival Eats. Værten er ærlig talt tåkrummende pinlig og øretæveindbydende, men ham skal man bare ignorere og se på MADEN. Det er den ene vilde kreation efter den anden. Det er fra State Fairs (en slags dyrskue kombineret med omrejsende tivoli) over hele Nordamerika - og det er fascinerende at se hvor meget ost, sukker, bacon og ting fra den gyldne brønd, der sælges fra div foodtrucks. I sidste weekend da Johan var på besøg, junkede vi en del afsnit om søndagen - og da vi så afsnit 1 i sæson 3, dukkede den her kreation op. Du kan se programmet lige her (The Blue Balsamic dukker op ca 6:10). Den MÅTTE jeg simpelthen lave - men i en, så vidt muligt, økologisk udgave. Og så var der ikke langt fra tanke til handling...

Der skal bruges:

Godt brød - så kridhvidt som muligt
Cheddar (kunne kun få øko som revet)
Gedeost fra Tebstrup i olie (eller rulle)
Friske blåbær
Frisk basilikum
Balsamico-glaze
SMØR

Blåbærrene deles op i 2 portioner - og den ene halvdel moses let og trækker lidt, så der frigives noget saft. Jeg brugte en rigtig cremet gedeost, der ligger i olie. Jeg fiskede en hel lille ost op og duppede tør med køkkenpapir. Og så var det bare med at få flikket den labre sag sammen og smidt i min OptiGrill.

Jeg måtte opgive at score et økologisk franskbrød i Viby J. Bage selv? Jeg må le! Om jeg begriber at der ikke engang findes en eneste variant økologisk toastbrød. Jeg mener, speltmødre spiser da vel også deres børn af med hjemmelavede parisertoasts engang i mellem, så der burde da være et marked for det....eller hvad? Nå, men det blev sådan et filonebrød der, med sej krumme og sprød skorpe. Det kunne gå an. Jeg skar 4 x 1½ cm skiver fra den brede midte - og så skulle der samles. De 2 første skiver blev smurt på undersiden med Arla Unika SMØR (blødgjort på mikroovnens optøningsprogram i 10 sekunder) og lagt med den bare side op. En passende mængde revet cheddar blev fordelt ud over - og den lille gedeost smuldret på toppen.

De mosede blåbær kom på - og så de friske. Der kom derefter frisk basilikum på, i rigelig mængde - og til sidst et let drizzle balsamico-glaze.

Aj, men se lige. 2 slags ost, bær, basilikum og balsamico - virkelig en funky kombination.

Toppen blev lagt på - også smurt med SMØR, naturligvis. Og så kom de små basser over i den opvarmede kontakt-grill. Duften af smeltet SMØR fyldte hastigt mit lille køkken...*Uhmmmm*......SMØØØØR....

De varme gyldne toasts - eller Grilled Cheese om man vil, blev hevet ud og skåret over. Til min store skuffelse var fyldet ikke nær så blåt som originalens. Men så var det jeg kom i tanke om at det her jo er de falske blåbær, som i virkeligheden er mosebøllebær (Vaccinium uliginosum) eller (Vaccinium corymbosum), som er lyse inden i. Ægte blåbær (Vaccinium myrtillus) er...ja, man kan næsten gætte det på navnet....blå!

Men pyt med udseendet - det er jo smagen der er vigtigst. OMG! Jeg var solgt ved første bid. Den smeltede cheddar, den cremede gedeost, de sød-friske blåbær, den aromatiske skarphed fra den friske basilikum og den fadlagerede sursøde balsamico-glaze....det hele gik op i en højere enhed. 

Jeg er vildt glad for at jeg gav den en chance - og drømmer nu om en version med kirsebær og rosmarin. Frugt og ost - det spiller bare!  


Da jeg nu havde hvidt brød, ost og halløj i huset, lavede jeg de her dagen efter:

Grilled Cheese a'la pizza - med fyld af tomatsauce, god pølse, Gou-Dan fra Naturmælk, gedeost og frisk basilikum. Og jeg snakkede i telefon med dejlige Signe, mens jeg lavede og spiste dem. 2½ time blev det faktisk til i røret - og det var pragtfuldt af få snakket om en masse ting. Var lidt tung i hovedet, men let om hjertet, bagefter.

Det kniber godt nok med kræfterne for tiden. Jeg får slet ikke blogget om alt det jeg gerne ville - og har efterhånden en god stak opskrifter jeg gerne vil ha' på. Men jeg får heldigvis redigeret billederne hen af vejen, så de ligger klar, så snart der er kræfter til et indlæg. 

Og nu vil jeg hvile mig lidt, inden eftermiddagens planlagte tur i biografen. Der står Guardians of the Galaxy Vol. 2 på programmet. God søndag til alle der kommer her forbi...


1 kommentar:

  1. 3 ting skal du vide Klidmoster:

    #1 I LOVE IT...specielt efter jeg fandt ud af at det var labre blåbær der var i sandwichen, og ikke små sorte djævlefrugter aka oliven som er min kulinariske fjender number one.

    #2 Du burde skamme dig! for takket være dig er jeg nu blevet en totalt Carnival Eats junkie som skal binge alt hvad jeg kan her i weekenden mens min mand er på arbjede (muahahaha)

    #3 det er sommer i DK, og os gæve danske vikinger skriger efter gode og originale opskrifter på is, som kun den underskønne Klidmoster kan lave. Derfor tror jeg bestemt at "chicken wing ice cream" som var med i slutningen af S02E08 vil være et eksperiment lige i din boldgade ;)

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...