fredag den 25. november 2016

MadbloggerUdfordringen #12​ + 'Ost - på farten': Grove snegle med osteremonce...

Det blev sørme til endnu et bidrag til MadbloggerUdfordringen og Ost & ko. Jeg har allerede deltaget i 'Ost - til brinner' med min Croque Malou - men syntes da også jeg skulle forsøge mig i den anden kategori 'Ost - på farten' som defineres således: "Hvad skal du ha’ på? Du skal ha’ fart på! Under teamet ost på farten inviteres du til at komme med dit bud på osteopskrifter, der kan indtages udenfor hjemmets fire vægge, når du er på vej fra A til B, på picnic i parken eller noget helt tredje. Eneste krav er, at ostetyperne fast modnet og esrom indgår i opskriften".

Min første tanke var at det skulle være noget håndholdt, der var nemt at indtage og som ikke svinede. Noget man enten kunne snige sig til at smugspise i bussen eller ha' med i tasken til den lille sult. Jeg er ikke god til 'rå' ost - men når det har være opvarmet er det en helt anden sag. Det fik mig til at vælge noget bagværk, som ville gøre sig godt koldt. Og set blev så til disse snegle med de 2 obligatoriske oste og lidt ekstra overraskelser.


De afkølede snegle er lige til at komme i en lille papirspose og tage med på farten. 

Jagten på Esrom var et kapitel for sig. Osten er BGB-beskyttet (Beskyttet Geografisk Betegnelse) og må kun produceret i Danmark. Du ved, som Feta i Grækenland og Champagne i...æh...Champagne.

Jeg gik forgæves igen og igen. I Grand Fromage fandt jeg endelig denne Blicher, som var af Esrom-typen. Jeg tog kontakt til Ost & Ko, som sagde god for den og lignende varianter. Yay!

Det gav pludselig nogle muligheder. I Salling Super faldt jeg over hele 4 varianter af Esrom-typen, nemlig Benedict Klosteroste (hvid, sort, gylden og røget) - alle økologiske og fremstillet af Thise. Salling havde dog et es i ærmet. Man kan lige skimte endnu en variant alleryderst til højre i billedet, som er deres egen hjemmetrøgede - som havde fået knapt så meget syrlig røg som den originale røgede. Den bad jeg om en smagsprøve på - og var straks solgt. Den smagte virkelig godt - og jeg endte med at købe et stykke med hjem. Det ville give et vegetarisk resultat - men med et snert af bacon og ekstra umami. Det er det de unge vil ha'! 

Sørme om jeg ikke havde modtaget et tip på Facebook også: Esrom kunne såmænd fås i Lidl - sådan ca det sidste sted det faldt mig ind at lede. Selv om mærket er tysk, er osten fremstillet i Danmark - og korrekt mærket. Planen var at kombinere de 2 varianter, så jeg fik noget med navnet Esrom i. Men Da jeg åbnede pakken svandt modet. Den var lige en tand for stærk for mig....er jo stadig kun under uddannelse som osteelsker.

Den røgede ost blev befriet for sin skorpe og revet. Som den fast modnede ost, valgte jeg Digekrone. En pragtfuld og mild ost, med smag af nødder. Den er jeg helt pjattet med.

150 g røget Esrom (ish) og 50 g Digekrone. Og så skulle der bages!

Dej til 20 snegle:

2 dl varmt vand
1 dl mælk
1 tsk salt
2 tsk sukker
4 spsk olivenolie
30 g gær
500 g fuldkornshvedemel

Bland det varme vand med mælken, salt, sukker og olie. Smuldr gæren i og lad blandingen stå til gæren flyder ovenpå og begynder at gøre væsen af sig. Rør derefter melet i, lidt af gangen til en smidig dej. Lad dejen hæve overdækket ved stuetemperatur i ca 1 time.


Mens dejen hævede lavede jeg fyldet.

Osteremonce:

50 g fintrevet Digekrone
50 g blødt SMØR
50 g ristede løg
Lidt finthakket salvie
Friskkværnet sort peber

Blend de ristede løg og rør dem sammen med den revne ost, det bløde SMØR og krydringen, til en smørbar remonce.

Slå dejen ned og rul den ud til en stor rektangel. Smør osteremoncen på og drys med den røgede Esrom. Rul sammen og skær rullen ud i snegle på ca 3 cm i tykkelse.

Sæt sneglene til efterhævning i muffinforme - eller sæt dem tæt sammen på en plade til et brydebrød (jeg lavede begge dele). Lad dem hæve tildækket i ca 45 minutter. Pensl dem med mælk eller kold kaffe og bag dem i 15-17 minutter ved 200°C.

Sæt de bagte snegle til afkøling på en rist. De kan spises både lune og kolde. Dem der ikke skulle med på farten, røg i fryseren til en anden god gang.

De her kom med på en frisk gåtur ned til Brabrand sø - hvor der også blev plads til et par øl i lommen. Til bagværk med osten Esrom, som oprindeligt stammer fra Esrum Kloster, er det jo meget passende at drikke øllen Esrum Kloster fra Bryggeriet Skands. Den er krydret med bla enebær, citronmelisse, lavendel, anis og rosmarin - og passer perfekt til de lækre ostesnegle. De små nuttede flasker har twist-top, så man behøver ikke at ha' en oplukker ved hånden.

Det fine snert af røg og nødder fra ostene, spillede rigtig godt sammen med sødmen fra de ristede løg og et diskret skud salvie. Det var mit bud på en håndholdt hurtig snack, som kan indtages på farten. Hvad er dit?

1 kommentar:

  1. Nams! Dem ku' jeg godt! Held & lykke i konkurrencen :)

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...