torsdag den 14. januar 2016

Gin & tonic - som sorbet...

For at vende langsomt tilbage til bloggen, har jeg valgt at fokusere på et lille lifligt emne: gin. De sidste par år er det blevet til både en voksende gin-samling (34 varianter, i skrivende stund) og flere spændende gin-smagninger på div messer. Og nu er jeg så nået dertil, hvor det ikke længere kun skal drikkes - nu skal det også spises. Og hermed skydes mit spiselige gin-tema i gang. Og den første 'ret' er denne forfriskende og frække gin-sorbet:  

Det er ikke en traditionel sorbet, da den ikke indeholder ret meget sukker. Den skal kunne serveres i stedet for en gin & tonic - på en kølig dag, før en middag, som gane-renser eller sågar som en let dessert hvis man har 'skinny bitches' til middag. 

Inspirationen har jeg fundet her hos Johan. Det viste sig at jeg havde indkøbt nøjagtig samme sam-pak med 1 flaske Gin Mare og 4 stk 1724 tonic, så det var jo oplagt. Det er en fabelagtig gin, som normaltvis er lidt til den dyre side (ca 400 kr), men jeg fandt pakken i Inco før jul til 247 kr + moms. Score! Du får her min version, som afviger fra Johans på et par springende punkter.

Johan bruger ren appelsinsaft - jeg blander lime, citron og mandarin (rester fra julen i bedste Stop Spild Af Mad stil). Det giver mere syre og kræver derfor mere sødme - så i stedet for lidt simpel sirup (1:1 vand og sukker) vælger jeg at bruge en større mængde glukosesirup. Det ændre også lidt på konsistensen, som jeg så fremhæver yderlige ved at tilsætte en æggehvide. Det giver en cremethed som ellers er svær at opnå med så lav en sukkermængde.

Der skal bruges 1 dl saft. Det passede meget fint med 1 lime, 1 citron og 1 mandarin. Vælg den kombination du foretrækker - og juster sødningen efter dit valg. Pres citrusfrugterne og si saften, så alt pulpen kommer fra.

Og så er det ved at være tid til at mixe vores drink sorbet.

1 dl Gin Mare
4 dl 1724 tonic
1 dl citrussaft
4 spsk glukosesirup
1 økologisk æggehvide

Og nej, du kan naturligvis ikke bruge hverken en anden gin eller en anden tonic - så bliver det den falske sorbet. Men jeg er åben for muligheden for at jeg kan tage fejl....

Bland citrussaft og glukosesirup - og rør til det er opløst. Tilsæt gin og tonic. Sæt blandingen på køl og lad den blive helt kold. Jeg valgte at ha' æggehviden klar, så jeg ikke skulle til at bøvle med den senere.

Beklager det uldne billede, men det er knipset på mit 'fjernlager'. Mine armkræfter rækker ikke til at bære ismaskinen frem og tilbage til køkkenet, så nu har jeg sat en lang forlængerledning til, så jeg kan kører is derinde. Man må sno sig, ikke? Hele massen blev hældt i og den gik lov til at køre i 15 minutter.

I mellemtiden blev æggehviden letpisket. Den skal endelig ikke piskes alt for stiv. Den hældes derefter i sorbeten - som så får lov at køre yderlige 15 minutter.

Den færdigkørte sorbet er stadig meget blød a'la slush-ice. Den skal med hast, i en bøtte og på frost i mindst 4-6 timer. Bank bøtten forsigtigt mod bordet først, for at fjerne overskydende luft.

Ingen ismaskine? Frys massen ind i en flad bøtte og rør i den, af og til, med en gaffel til den bliver grød-is. Lad den derefter fryse næsten ind. Stik derefter en stavblender i og 'skum' den op sammen med æggehviden. Frys ind. Det giver ikke helt så luftig og cremet en sorbet, men det går an.

Anret sorbeten i smukke glas. Jeg har fundet det her pragtfulde retro-glas i en genbrugsbutik for 5 kr - og knuselsker det. Stil glasset i køleskabet ca 30 minutter før anretning, det er nemlig mest optimalt at servere en sorbet i et afkølet glas.


Sorbeten kugles op med en is-ske eller en spiseske.

Pynt med lidt lime - enten som skal, halve skiver eller en snirkel. Brug kniv, juliennejerne eller kannalerjern. Jeg rev en masse limeskal til et andet projekt med juliennejernet - og kunne derfor lave en halv skive, med fine riller i skallen. 

Nøj, det er en laber og læskende sag. Glæder mig til servere den for gæster senere på måneden.

Man kan også lade den tø lidt op og servere den som slush-ice i et cocktailglas med sugerør.

Eller med ske. Og det er sådan den vil gøre sig godt som skinny dessert.

Sorbeten kan også bruges til at lave en ganske særlig G&T med - og den får du i det næste indlæg. For ja, nu er der da vist kommet hul på bloggeriet igen.

Og så vil jeg godt lige slutte af med at uddele lidt ægte linklove. Jeg er nemlig stødt på en SÅ nørdet blog at jeg bliver nødt til at anbefale den. Af samme grund måtte jeg lave den her sorbet - og så har du jo nok allerede gættet at det handler om den her blog. Johan poppede pludselig op på min radar og så blev jeg straks fanget ind. Det er vildt nørdet, teknisk, passioneret og meget dybdegående - foregår i et hæsblæsende sprog (på engelsk) og med et svimlende lixtal. Det er en blog der kræver noget at sine læsere, der skal læses og forstås - men man kan også snyde og blot scrolle ned til opskrifterne nederst. Men så snyder man sig selv for, dels en masse viden og dels en masse sjov. Det var sådan jeg selv drømte om at skrive da jeg startede op, men med en hjerne der er havregrød halvdelen af tiden, lader det sig ikke gøre. Og jeg tror at det netop er derfor at jeg nu nyder den slags blogs endnu mere. Hvis du også er til  ekstremt madnørderi og ordekvilibrisme - så kig med her på hans blog - og følg også med her på Facebook

Og så er det da vist blevet tid til en lille G&T...ikke?

4 kommentarer:

 1. Aww, Malou!

  Tusind, tusind tak for de pæne ord om mine ydmyge skriblerier! Nu kommer det til at lyde fandenk sappy, men... Jeg er glad for at de kan glæde og medføre ægte linklove fra en person, jeg selv har set op til og hevet idéer fra. Fedt at kunne give lidt igen! Og så er det i øvrigt fedt at se, du er kommet i gang med bloggeriet og spiseriet igen!

  Keep On Bloggin' In The Free World!

  /The Johan

  SvarSlet
  Svar
  1. Well, det er jo bare løn som fortjent ;-)

   *Bukker* tusind tak. Det er virkelig fedt at kunne udveksle på den måde. Tak, der bliver spist, blogget og kokkereret igen - og tak fordi du har en andel i det!

   Keep cooking - for både rock og kok gælder det samme: "If you're going to be a fucking rock star, go be one. People don't want to see the guy next door on stage; they want to see a being from another planet."

   ;-)

   Slet
 2. Virkelig lækker sorbet:-)
  Den vil jeg lave til min mor, hun elsker gin og drak det en del, da hun arbejdede i Afrika, det holdt malariamyg fra at bide :-)
  Ønsker dig en dejlig weekend i det smukke vinter frostvejr :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Ha ha, bedre grund findes ikke. Er SIKKER på at der også findes malariamyg i Danmark - og at G&T derfor er påkrævet!

   Bedre sent end aldrig, tak - i lige måde :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...