tirsdag den 25. december 2012

Julestjerner...

Glade dejlige jul. Well, jul i hvert fald. Der har ikke været kræfter til at lave noget særlig julet i år. En kage, en omgang småkager og så julemiddagen. Ingen guf, lir eller konfekt af nogen art. Det har været totalt galimatias at flytte så tæt på jul - og det har kostet grotesk mange kræfter. Det er dog alligevel blevet til lidt julestjerner:

De småkager jeg fik bagt var Madam Mangors vaniljekranse. Men der var slet ikke kræfter til at trille dem - så jeg fandt på at lave disse fine vaniljestjerner i stedet for.

Det var nemt og hurtigt at rulle dejen halvtykt ud og så stikke stjerner af den. Det er lige før jeg tror det bliver sådan jeg laver dem fremover. For de er fine og fornyende. Den lille fine dobbelte stjerneudstikker er her fra Formia til blot 17 kr.

Senere på dagen måtte jeg ha' fat i udstikkeren igen. Min julekage skulle nemlig pyntes. Ambitionen var at pynte den Lambeth-style som her med vindruer og guld - men jeg havde ikke lige taget min hånd i ed. Efter at ha' ruller marcipan og fondant ud + sprøjtet den nederste muslingekant nægtede den simpelthen at samarbejde. 

Kagen blev derfor pyntet med stjerner udstukket i fondant og små spiselige sølvkugler. Ikke som planlagt - men meget nysselig alligevel. Enkelt kan være godt nok.

Men sikke da en kage! Tung og fedtet - drivende af frugt og sprut. Den bliver helt sikkert bagt igen til næste år. Jeg kan ingenlunde få bugt med den, så jeg har udtænkt et par spændende restedesserter med den.

Julens sidste stjerner var i form at stjerneanis. De var nemlig igen i år en del af fyldet til anden. For andet år i træk røg kræet i min Römertopf på et leje af lækre sager. Fyldet bestod af kvæder simret møre i hvid druesaft (Tak Signe), perleløg, usvovlede abrikoser, tørrede kirsebær, kanelblade (Tak Marie), laurbærblade, kardemommekapsler, nelliker, hel allehånde, sorte peberkorn og stjerneanis.

Julemiddagen: Den smørmøre langtidsstegte and, fyldet, bunddækket fra stegesoen (perleløg, gulerod og pastinak) brunet på panden, en god krydret rødkål (i år kogt i Sellebergs 100% kirsebær og æblecidereddike), hvide, brunede og franske, en liflig sauce kogt på skroget og jævnet med roux lavet på det krydrede andefedt. Og som lidt ekstra til var der hjemmesyltede agurker og æblesmør. 

Da anden var fortæret gik jeg kold på sofaen - og der har jeg så opholdt mig hele dagen i dag også. Døset til tv og småsovet. For nu er jeg virkelig klappet sammen. Jeg er flyttet og julemaden er overstået. NU skal jeg slappe af i laaaang tid.

Uden at hælde alt for meget vand ud af ørerne kan jeg dog fortælle at den sidste måned har været en af de hårdeste i mange år. Jeg har måtte græde mig i søvn flere nætter pga smerter - og jeg har være presset derud hvor medicinen ikke virkede en pind. Og alligevel har jeg måtte presse mig til at stå tidligt op og fortsætte igen dagen efter. Fibromyalgi og flytning er ikke en god kombination. Men 84 kvm pakker ikke lige sig selv ned i kasser - og selv om jeg har fået lidt hjælp var der virkelig meget at gøre. Jeg har skilt mig af med ca 30% af hvad jeg ejede - noget er givet til genbrug, andet givet væk via en storskraldsgruppe på Facebook og resten smidt af pommeren til. Det er blevet skåret til benet og nogle smertefulde minder er nu slettet. Det her bliver en frisk start på mange måder.

Men selv om der blev ryddet ud med hård hånd havde jeg alligevel 60 flyttekasser at gøre godt med. De er nu tømt og givet videre - så nu skal det 'bare' på plads. Den gamle lejlighed skal gøres helt færdig i overmorgen så den er klar til at aflevere d. 3/1. Først der er jeg for alvor flyttet, føler jeg. Det er godt nok gået stærkt. Den 29/10 meldte jeg mig boligsøgende - og d. 31/10 fik jeg tilbudt lejligheden som nr 2 - og d. 6/11 fik jeg vide at den var min. Den var først med overtagelse d. 15/12, men den tidligere lejer lod mig overtage allerede d. 1/12. Det betød at der var tid til at få samlet de nye møbler inden flyttemændene kom med resten d. 11/12. Glæder mig til at vise mit nye køkken frem inden længe.

Nytåret skal Max og jeg fejre her i den nye lejlighed. Kattene skal mandsopdækkes. De er jo vant til fyrværkeriet på 3. sal - og nu er de jo på 1. sal med direkte kig til det der bliver fyret af i jordhøjde. Håber godt nok ikke de dør af skræk. Maden bliver creme de la creme: vi skal nemlig ha' den her fantastiske 4 retters menu fra Frederikshøj. For jeg trænger til at sidde på en stol og blive forkælet efter den hårde omgang. 

Og så tusind tak for alle de søde og opmuntrende kommentarer og mails. Det er enormt rørende at der sidder folk derude og er bekymrede for mig når jeg ikke skriver i længere tid. Mange aftner har jeg haft lyst til at skrive et lille indlæg, men jeg har simpelthen ikke haft kræfter til det. Og bare vent, der kommer et ret sjovt indlæg med den mad jeg magtede at spise mens pakningen og flytningen stod på. 

Glædelig jul til alle der kommer her forbi 
    

7 kommentarer:

 1. Det må have været helvede! Kan i den grad følge dig. Pas nu på dig, og så synes jeg altså din kage er blevet helt vildt flot - og den der udstikker - de er vildt smarte!

  Håber du har fået privat hilsen også?

  SvarSlet
 2. Velkommen tilbage i blogosfæren, sødeste Malou. Og sikke en kage, du vælger at vende tilbage med! Det må man da sige er et comeback, der sparker et vist sted. Håber du har haft en dejlig, dejlig jul og glæder mig til nye skriblerier og lækker inspiration i det nye år.
  Kæmpe kram!

  SvarSlet
 3. Dejligt at have dig tilbage, men pas på dig selv! Vi skal nok klare os et par dage mere uden indlæg, vi ved jo, du dukker op igen, når du er klar. Godt nytår til dig, kæresten og kattene!

  SvarSlet
 4. Glædelig Jul - og velkommen tilbage fra blog-"ferie" :-)

  SvarSlet
 5. Puha, det lyder til at have været en alt for hård omgang. Håber virkelig at det er alt det hårde arbejde og smerter værd. Glæder mig til at se køkkenet.
  Jeg nyder at flytte fra Vietnam og nu kan følge din blog igen :)

  SvarSlet
 6. Og rigtig glædelig jul til dig også, dejlige Malou. Der var en kæmpestor Wauuu-effekt fra ham dér, jeg er så vild med, over dine vanillestjerner. Han synes, de er SÅ geniale :-D

  Varmt, langt juleknus herfra <3

  SvarSlet
 7. Hvor er den kage bare flot - virkelig fantastisk!

  Randi

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...