onsdag den 26. december 2012

Julekrydrede belgiske vafler i ovnen...

Julen er en fremragende undskyldning for at spise dessert til morgenmad....ved middagstid. Og det har jeg gjort i dag med stort velbehag. I år lavede jeg ikke ris a'la mande til dessert juleaften, så der var heller ingen risengrød at lave klatkager af. Men så fik jeg en ide: julevafler!

Lune vafler med et kys af julekrydderier serveret med hjemmelavet vaniljeis og syltede kirsebær fra Selleberg.

Vaflerne er ikke bagt i et vaffeljern - men derimod i ovnen i disse smarte vaffelforme fra Lékué i silikone. Dem har jeg fået tilsendt til test fra Hamonoya. Det smarte er at man kan bage 8 store belgiske vafler på en gang - og slippe for den stegeos der følger med et traditionelt jern.

Formene skal vaskes før brug og smøres den første gang. Jeg sprayede dem med bagespray.

Opskriften på dejen fandt jeg i det medfølgende hæfte - og fulgte også fremgangsmåden. Det var en fejltagelse. Normalt når jeg laver vafler mixer jeg det våde i det tørre og pisker fedtstoffet i til sidst. Her sagde opskriften "Smelt SMØR og mix det med piskede æg og mælk". Og det der sker på den måde er at det smeltede SMØR stivner og danner små klumper der ikke kan piskes ud af den færdige dej. Jeg vil derfor i stedet anbefale at du bruger min fremgangsmåde.

Til 8 vafler:

3 æg
4 dl mælk
225 g mel
2 spsk sukker
2 tsk bagepulver
½ tsk salt
½ tsk st kanel
¼ tsk st kardemomme
¼ tsk st nellike
100 g SMØR

Smelt smørret. Pisk æg og mælk sammen. Bland mel med bagepulver og krydderier. Rør den våde blanding i den tørre og pas på ikke at overpiske - så bliver dejen 'lang'. Rør til sidst det smeltede SMØR i.

Dejen hældes i formene og bages først i 8-9 minutter ved 220°C.

Vaflerne hæver godt op i løbet af den første tur i ovnen.

Vaflerne blev vendt ud af formene (pas på de er meget varme) og så var de klar til endnu en tur i ovnen.

Der stod de skulle ha' 4-5 minutter - men jeg endte med at give dem ca 8.

Juleaftensdag havde jeg lavet en hjemmelavet vaniljeis (hvis vi nu pludselig følte for dessert alligevel). Det gjorde vi dog ikke, men fik lidt af den 1. juledag efter en lækker biksemad med resten af anden. Nu gjorde den lykke sammen med de syltede kirsebær.

Konklusionen må blive at formene fungerer perfekt. Det er dejligt ikke at skulle så og våge over et varmt jern - og holde vaflerne lune mens man bager de andre. Nu skal jeg så bare lige prøve med en anden dej også. Jeg har også allerede et par ideer til hvad formene ellers kan bruges til - for de kan meget andet end bage vafler i.

Nu vil jeg synke tilbage i puderne og pleje min feber-fibroinfluenza. Maden kommer udefra i dag, for dagens kræfter er brugt. Så jeg har bestilt kebab med ris, humus, tzatziki, tabuli og fladbrød hos den lokale. Trænger til noget helt andet end julemad nu.

6 kommentarer:

 1. Årh, hvor er det smart! Har nu en ide til et julegave ønske til næste år! :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaha, de er ret smarte. Man kan jo også fryse is i dem - det tror jeg også kan blive til nogen ret fine anretninger :-)

   Slet
 2. De ser da helt fantastisk gode ud de forme ... dem gad jeg da godt at teste:-) Drømmer stadig om de belgiske vafler,s om ligner dem der. Og som har sådan et sukret lag på sig ... nam nam for syndigt

  SvarSlet
  Svar
  1. De er faktisk også ret fantastiske - glæder mig til at lege mere med dem :-)

   Uhm, dem kender jeg godt. Må prøve at lave sådan nogen inden længe.

   Slet
 3. hmmm, nu har jeg lige været på deres hjemmeside, men kan ikke finde dine forme. Kan du guide mig rigtigt ind?

  SvarSlet
  Svar
  1. De er gemt her: http://www.hamonoya-europe.com/dk/lekue/bageformer/ ;-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...