mandag den 28. april 2025

Dubai-dadelbark med dukkah...

Dubai mig her, Dubai mig der - og Dubai alle vegne. SoMe svømmede først over med Dubai-chokolade...og derefter alt muligt (og umuligt), givet et twist a'la Dubai.

Dubai-dadelbark med dukkah - en ny hjemmestrikket opfindelse. 

Den første bølge, var de store tykke chokoladeplader, af lys chokolade, fyldt med et knaldgrønt og knasende fyld - bestående af pistaciecreme og Kadayif/Kataifi (sprødristet mellemøstlig specialitet, lavet af filodej)...til en mindre formue. Jeg synes ærlig talt, at det så vammelsødt og opulent ud....og gad ikke engang at smage. Dog var jeg nysgerrig på knaset.

Og så fik jeg en idé: dadelbark - så nu hopper jeg alligevel med på hypen, dog på min helt egen måde...og med nogle ordentlige råvarer.

Den økologiske pistaciecreme, fandt jeg i Tyskland. Der er ingen kunstig farve eller aroma - og ingen palmeolie. Farven er virkelig ikke køn, men smagen tilgiver alt!

Kadayif fandt jeg i Normal, lige klar til at bruge. Det er lavet af hvedemel og salt...og ikke andet.

Man kan også købe det 'råt' og selv riste det gyldent på en pande - i SMØR. Det vil kun gøre smagen mere fyldig og laber, men jo også bidrage med en del ekstra fedtkalorier. Jeg var dog glad for at kunne springe det trin over pga de arme arme.

I stedet for at lave en plade chokolade, blev det som sagt til en dadelbark. Det er blot lidt dadelpasta, rullet tyndt ud, mellem 2 stykker bagepapir. 

Man kan også udstene nogle dadler selv, ligge dem tæt og rulle ud, på samme måde.

Lidt Kadayif blev blandet med en passende mængde pistaciecreme. Det skal være lidt kompakt og ikke flydende. Blandingen blev fordelt ovenpå dadelbarken. Jeg måtte trække lidt på smilebåndet, for det lignede mere en plade Troldtekt, end noget spiseligt.

Lidt chokolade (mørk, 70%) blev hakket og smeltet i mikroovnen - og fordelt ovenpå, i et generøst lag. 

Og så skulle der drys på - og det skulle naturligvis være Grøn Dukkah fra Mill & Mortar. 

Det er en skøn og aromatisk blanding af: ristede mandler, pistacienødder, sort ristet sesam, fennikelfrø, sukker og salt. Jeg bruger den både i salt og sødt køkken - og den passede perfekt her. Du kan også bare drysse med lidt hakkede pistacienødder eller mandler. 

Den færdige dadelbark, kom derefter på frost, hvor den stod, til den skulle prøvesmages af Annes Køkken og jeg. Vi havde brugt for lidt guf, mens vi planlagde fotoplanen til vores kommende kogebog - som efter planen udkommer til oktober.

Inden servering blev dadelbarken løsnet fra bagepapiret og skåret ud, med en opvarmet tør kniv.

Ignorer katten i baggrunden, han vil bare være med...

Åh, så lækkert. Ikke voldsomt sødt, men dejligt knas og masser af smag. Overvejer straks at overføre konceptet til en kage...og is?!

Følg mig gerne på Instagram, lige her: Klidmoster.dk



 






onsdag den 16. april 2025

Tunvafler med bla æg & rejer....

Ja, du læste helt rigtigt: vafler af tun. En måske lidt overraskende måde at bruge dåsetun på - men det er både lækkert, nemt og proteinrigt. 

Det er nærmest en slags vaflede blinis, af tun. Måske en idé til en af påskedagene?

Vaffeldej:

2 ds tun i vand
2 æg
50g skyr/hytteost
1 spsk citronsaft
Urtesalt
Friskkværnet sort peber
75g havremel
1 tsk bagepulver

Afdryp tunen godt, i en sigte. Blend tun, æg, skyr/hytteost, citron, salt og peber sammen *wroom wroom*. Bland havremel + bagepulver og rør det i.

Bag dejen til vafler, i et lille vaffeljern, penslet/sprøjtet med lidt fedtstof. Lad dem køle på en rist belagt med bagepapir - og kom dem derefter på køl, til de skal serveres.

Mit lille vaffeljern, der bager et hjerte af gangen, er fundet som spotvare i Netto, for noget tid siden. Jeg fik 8 hjerter, ud af den her portion. Ih, så fine og ...æh...grå. 

Og hvad skal der så på? De kan sagtens spises som de er, evt med lidt citron og et strejf mayo - men med topping, bliver de ekstra lækre. Jeg lavede lidt forskellige udgaver, med det her. 

Først blev de smurt med en creme på skyr, mayo, fuldkornssennep, urtesalt og friskkværnet sort peber - og så blev der lagt forskellige lækkerier ovenpå.

Æg, store rejer, mere skyrcreme, kaviart, karse og cherrytomat. 

Avocado, store rejer, mere skyrcreme, karse og cherrytomat.

Det blev også til nogen med æggesalat af æg, skyr, mayo, karry, gurkemeje, urtesalt og friskkværnet sort peber - med pynt af karse og cherrytomat.

Dagen efter lavede jeg, den her fiskeanretning a'la Kjelds Tivoli, af alle resterne. Den sidste tunvaffel, blev toppet med en lille rejesalat af hakkede store rejer, skyrcreme, kaviart og friskkværnet sort peber.

Det smagte virkelig godt, så jeg har købt ind til en omgang tunvafler med rejesalat, til på lørdag.

Det er ikke første gang, jeg har fisk i mit vaffeljern. Det er ved at være nogle år siden sidst, for det var men blandet succes. Måske kan du huske den famøse torskevaffel? Den smagte virkelig godt, men endte med at koste mig et vaffeljern. Farsen saftede nemlig og løb ned i selve jernet. Ups. 

Så torsk i vaffeljern er NOT - men tun er HOT!




søndag den 30. marts 2025

Everything But The Bagel - smagsblandingen du bliver hooked på...

Her får du opskriften, på den labre blanding, som kan drysses rundhåndet på alt muligt og umuligt. Kun fantasien sætter grænser. Jeg bliver nødt til at komme med en advarsel på forhånd: det er yderst vanedannende!

Men hvad er det? Det er såmænd bare en blanding, af alt det forskellige 'krymmel', man kan få ovenpå sine bagels....ovre i det der USA. Jeg købte en økologisk blanding med hjem fra New York, for 9 år siden, som hurtigt fik ben at gå på - og har længtes efter mere, lige siden. Så når nogen spørger, om der er noget jeg ønsker mig med hjem derovrefra - er svaret altid Everything But The Bagel krydderi....well, efter M&M's med peanutbutter naturligvis.

Ingredienserne er: tørrede løgflager, tørrede hvidløgsflager, ristede hvide og/eller sorte sesamfrø, blå birkes og salt.

De 2 slags løgflager er fundet hos Normal - og nej, de kan ikke erstatte af pulver eller fint granulat. Det skal være flager. De ristede sesamfrø er fra Inco, men jeg har også set dem i Føtex (rist dem evt selv, på en tør pande) og birkes fra Ren Kost.

Blandingsforholdet er som følger - gang op fra start, du vil ikke fortryde det.

1 spsk løgflager
1 spsk hvidløgsflager
1 spsk hvid sesam
1 spsk sort sesam
2 spsk blå birkes
1-2½ tsk flagesalt

Fint salt er for fint og groft er for hårdt og groft - men knust flagesalt er helt perfekt. Mine fibro-fingre kunne dog ikke smuldre det, så jeg rullede det på et skærebræt, med en kagerulle.

Det hele blev blandet i et lille sylteglas, med lufttæt låg. Og så var det bare med at få gang i drysseriet. Det første billede er en protein-vaffel (opskriften kan findes lige her), toppet med hytteost, røget laks og avocado - og et behersket drys EBTB.

Jeg har også brugt det på avocado-madder i stor stil. 

Og det får alm æggemadder, helt op at ringe. Det er også virkelig lækkert, som drys på salater, hummus, div dips og bagværk.

Er du klar til at blive hooked?

onsdag den 5. marts 2025

Meatza - pizza med bund af kød...

Her får du opskriften, på en meget mættende pizza, eller retter en meatza - for bunden er lavet af kød. Den blev til, her i min kostomlægning, hvor jeg prøver at få rigeligt protein indenbords. Jeg har lavet en anden udgave, dengang jeg fastede på 5:2. Det er den her, med ost og 'bacon'. Her har jeg dog brugt kylling, i stedet for oksekød.

Kød, toppet med ost og kød - og lidt alibigrønt. 

Ingredienserne til bunden:

750g hakket kylling
3 æg
30g revet parmesan
50g protein-ost (eller mozzarella)
Urtesalt
Friskkværnet sort peber

Og riv nu lige parmesanen selv - i stedet for at købe det dersens pulver i pose.

Ælt det hele sammen og fordel på en bageplade med smurt/sprayet bagepapir. Bag ved 200°C i ca 15 min. 

Dup tør for væde og vend over på et nyt stykke bagepapir, så bunden kommer opad. Bag 5 min mere.

Og så til toppingen. Man kan bruge lige det man kan lide. Jeg brugte, hvad jeg havde på lager.

Og det var:

Pizzasauce
Protein-ost
Hamburgerryg
Artiskokker
Kalamata-oliven
Cherrytomater

Frisk basilikum til pynt

Først et godt lag pizzasauce. Man kan også bruge pesto.

Og derefter ost. Jeg har her brugt protein-ost. Den her pose, var en spotvare fra Lidl, men jeg har senere set noget lignende i både Meny (Them Andelsmejeri) og Føtex (Protein Lab). Man kan også bruge ganske almindelig mozzarella. You do you!

Fordel toppingen i et jævnt lag og bag derefter meatzaen til osten er perfekt smeltet.

Pynt med frisk basilikum - skær ud og server. Giv en god blandet salat til.

Virkelig mættende og proteinrig aftensmad. Skulle der være rester, er det virkelig godt koldt, til frokost, dagen efter.

Tak fordi du læste med, helt herned. 

fredag den 28. februar 2025

Enoki-vafler...

Kender du Enoki? De hedder Fløjlsfod på dansk. De smager mildt af nødder og kan også spises rå. Jeg køber de økologiske fra Tvedemose. Her har jeg fundet inspiration i nogle koreanske enoki-pandekager, som i min version er blevet til vafler.

Gyldne og lækre vafler - af svampe.

De fine og delikate Enoki.

De øvrige ingredienser til vaflerne.

Grøntsagerne kan enten hakkes fint, som her, eller rives.

Til 2 vafler:

1 pk Enoki
2 spsk mel
1 tsk olivenolie
2 æg
2 spsk finthakket løg
2 spsk finthakket gulerod
2 spsk finthakket bladselleri
1 fed revet hvidløg
Lidt finthakket frisk timian
Urtesalt
Friskkværnet sort peber

Skær rodstykket af svampene og del dem forsigtigt løse, med fingrene. Vend dem med mel og olie.

Pisk æggene sammen og tilsæt grøntsager + smagsgiverne.

Hæld blandingen over svampene - og fordel "dejen" i en varmt, smurt vaffeljern (til belgiske vafler). Hold evt lidt af æggemassen tilbage og brug det til noget andet.

Bag vaflerne gyldne og lad dem derefter køle af på en rist. Trim kanterne med en saks, hvis du er til det. 

Vaflerne kan spises som de er - gerne med en dip, af soya, riseddike, sukker og vand.

Her er de brugt til en laksefrokost, med asparges og yoghurt-dressing.

De grønne asparges blev dampet og vendt i en vinaigrette på olivenolie, citronsaft, lidt gulerod + bladselleri, frisk timian, fuldkornssennep, urtesalt og friskkværnet sort peber. Yoghurt-dressingen blev rørt sammen af græsk yoghurt, med lidt mayo, fuldkornssennep, urtesalt og friskkværnet sort peber.

Jeg fik lyst til at lege lidt med den røgede laks først - og lavede en rose. 

Muligvis en af de flotteste, jeg endnu har lavet. Det var næsten synd at folde den ud og bruge som sandwichfyld.

Det blev en herlig sandwich, med den røgede laks, de marinerede asparges, yoghurt-dressing og et par cocktailtomater i skiver.

Tænk at man kan lave vafler af svampe. Det bliver bestemt ikke sidste gang...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...