tirsdag den 15. december 2020

Havregrynskugler med kaffe og ristet kokos...

*Vinke vinke* Hej, jeg hedder Malou, er 47 år - og det her er de første havregrynskugler, jeg nogensinde har lavet. Det var ikke noget man brugte, der hvor jeg kommer fra, så de har aldrig været en del af mit julesortiment - men nu skal de altså indlemmes. Den allerførste portion, er netop lavet, smagt og godkendt - og de kommer her:

Gyldne kugler, med godt med gods i - lavet af kvali råvarer. Opskriften er lånt her hos Signes Mad - for dem har jeg nemlig smagt, godt nok for år tilbage, men kan huske dem. De har fået et godt skud kaffe, som tager brodden af det søde. 

Vi behøver ikke tage snakken om SMØR versus margarine igen, vel? Margarine er et krigtidsprodukt, som burde sættes på en færge, med retning ud af den her verden. Spis SMØR. Spis godt SMØR. Jeg er kisteglad over, at ha' købt 5 ruller af det her SMØR, som bare har ligget klar i fryseren og ventet på julens komme. Det tiggede ligefrem om at blive til havregrynskugler, hvilket det naturligvis skulle ha' lov til. Husk, at intet færdigt resultat, bliver bedre end summen af delene.  

Og så til opskriften.

250 g SMØR
320 g finvalsede havregryn
250 g hvidt sukker
60   g god kakao
1 dl espresso

Lav først kaffen. Der går ca 3 kapsler espresso til 1 dl. Bland havregryn, sukker og kakao i en stor skål. Skær SMØR i grove tern og kom ved. Hæld den varme kaffe ned til resten og ælt 'dejen' sammen, så alt er jævnt fordelt. Jeg bruger et par latexhandsker, da jeg har lange negle og gerne vil give nogle af kuglerne væk. Hvis du vil gøre det nemt, for dig selv, så sæt skålen ned i køkkenvasken. Det er i hvert fald en god arbejdshøjde for mine arme arme. 

Det er en kraftig og potent masse - som er utrolig nem at forme til kugler. Og så skal de trilles....men i hvad? Sukker, krymmel, kokos eller blot kakao? Jeg har lidt en aversion med 'rå' kokosmel, som efter min mening, kun hører hjemme på flødeboller. Da jeg lavede de nemme chokoladetrøfler, trillede jeg en del af dem, i kokos - og fortrød det. Til gengæld er jeg vild med ristet kokos, som har en sprødere tekstur og laber smag - så jeg ristede 125 g kokos på en tør pande og lod det køle helt ned.

Er ikke til bittesmå ting, som forvinder i en mundfuld - men vil gerne ha' noget, der kan bides af. Så jeg valgte en slags mellemstørrelse og fik 54 stk ud af portionen. Efterhånden som de blev dækket af deres gyldne drys, kom de i et fad, foret med bagepapir. 

Fadet kom på køl i et par timer, til kuglerne var gennemkolde og nemme at pakke i bøtter. Halvdelen er gemt i køleskabet og den anden halvdel i fryseren (kæresten elsker iskolde ting) - lige klar til at hive frem og servere.

Godt så - havregrynskuglerne er vist kommet for at blive!

Hvis du har en særlig opskrift på de forjættede kugler - så del den endelig. Er nysgerrig på at se dem, der stikker ud fra det gængse. Har hørt rygter om både sprut og marcipan. Hit me! 

1 kommentar:

 1. Hej jeg er Annika og 44 år.. er vokset op med havregrynskugler men ikke lavet eller spist dem i en del år nu.
  Da jeg var barn og vi lavede julegofter (var vist 3-4 år) fik jeg en finger i klemme i de der "pynteplader" til kogepladerne på et komfur - det hul i midten... og hverken mor, moster eller mormor kunne få min finger ud. Så en tur forbi lægen :D Det lykkedes....
  Da vi kom hjem tog det mig ikke mange sek at gøre det igen - skulle vist bare lige vise nogle af de andre hvordan jeg havde gjort - de nægtede at tage til lægen og de fik mig fri selv til sdist :D 3. gang nåede de at stoppe mig inden jeg fik succes :D :D
  Så det er et minde i min verden om havregrynskugler, for det lavede vi bla. den dag.

  og tak for ideen med ristet.. måske man skal prøve det næste år :)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...