fredag den 20. december 2019

Glaseret græskar med julekrydderier - et alternativ til brunede kartofler...

Ingen jul uden brunede kartofler....eller noget der ligner. Oprindeligt spiste man glaserede kastanjer til julegåsen, men da det var en bekostelig spise, blev de med tiden erstattet af de billigere kartofler. Men så skal man spise 2 slags kartofler og dermed 2 gange stivelse - og så er der plads til mindre and og sovs. Her får du noget sødt, krydret og lækkert græskartilbehør, som kan spises i stedet for brunede kartofler - uden at slå stivelsesbunden helt ud af en. 

Ja, visuelt er det ikke nogen fest - men det ser da autentisk brunt, brændt og juleklistret ud. Jeg overvejede at tage parisiennejernet i brug og lave fine kugler, men det ville give alt for meget spild. Men pyt med udseenet, det er smagen det handler om....

Du kan enten bruge butternut eller hokkaido. Det sidste giver sikkert, et flottere orange resultat. Der skal lidt dybde til, så der skal bruges brunt sukker - enten farin, mørk muscovado, alm sirup eller ahornsirup. Jeg har tilsat ganske lidt krydderi, for at booste sødmen og spille op, til det lidt fade græskar. Ønskes retten vegansk, skifter man blot til et vegetabilsk fedtstof.

Til 4-6 personer:

800-900 g græskar (skrællet vægt)
50 g SMØR
50 g mørkt sukker eller sirup
1/4 tsk vaniljepulver (kan undlades)
1/4 tsk st. nellike
1/4 tsk st. kanel
Salt
Friskkværnet sort peber

Skræl, flæk og skrab indmadden ud af græskarret. Skær det i rustikke chunks, der ikke er alt for små. Smelt sukker og SMØR sammen i en gryde. Det skal ikke koge, blot smelte. Tilsæt krydderier og køl blandingen let ned. Kom det udskårne græskar i et fad og hæld sukkerblandingen over. 
Rør grundigt, så massen fordeles jævnt. Sæt fadet i ovnen på 200°C og lad græskarstykkerne bage i sukkerblandingen, som langsomt bliver til karamel, i ca 35 minutter. Vend rundt, med en silikonedejskraber, 4-5 gange undervejs. De mister deres bid, men når lige nøjagtig ikke at smatte ud. Brug en hulske til at komme dem i en serveringsskål - og sæt dem på julebordet.
Sliksødme og smovs for alle pengene...

Det passede bare perfekt til min lille alternative julemiddag. Den bestod, derudover, af sprød and, små kartofler ristet i andefedt, andesauce, syltet rødkål (Wassim Hallals - da min egen først blev kogt i går) og min lækre friske rødkålssalat med frugt og pecannødder.

Kræfterne var små, så jeg måtte købe mig til en del af middagen. Er ved at lære, at det ER vejen frem - selv om jeg helst vil selv. 
Saucen fandt jeg i Netto - og den var ikke bare hæderlig, men virkelig lækker. Gik desværre forgæves efter en ekstra i dag. Anden skulle ha' været af den fedtkogte variant, men jeg magtede ikke at stå med det. I Lidl faldt jeg over en halv udbenet and, som jeg forsøgte mig med. Den var ok.....men jeg er blevet en kød-amatør, af at lave så lidt mad, så jeg havde købt alt for lidt. Der skulle ha' været en bakke pr mand....mindst!

Sidder du nu og tænker "Hmm, jeg har altså ikke fidus til det der græskar, men det lyder sgu meget spændende med de glaserede kastanjer" - så hæng lige på, lidt endnu, for dem har jeg også i ærmet - i 2 varianter:

Sukkerbrunede, kogte kastanjer - som tipoldemor lavede dem. Se opskriften lige her.

Og kastanjer, glaseret i karamel af ahornsirup. Se opskriften lige her.

Det er naturligvis ingen synd, at bekende sig til de helt alm sliksøde brunede fætre. Men springer du dem over, fordi du ikke kan udholde tanken om branket karamel, brandvabler og kartoffelsmat.....så lav dem i ovnen, ganske som græskarret her. Sådan en opskrift kan jeg ikke selv byde på, endnu - men du kan finde en lige her, hos Maden i mit liv.

Så skulle hovedrettens søde element, gerne være på plads. I det næste indlæg kommer der noget syrligt....nemlig årets julerødkål, kogt med bla portvin og muskatblomme...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...