tirsdag den 19. november 2019

Hasselback butternut med honning-glaze og sprød topping...

Nu skal det ikke være hokkaido det hele, selv om det lille orange græskar er blevet voldsomt populært. Næ, nu skal det handle om butternut - som har en sødlig nøddeagtig smag og egner sig fortræffeligt til ovnbagning. Her er de bagt som en anden grøntsag, nemlig hasselback kartofler, hvilket giver et rigtig labert tilbehør.

Smørmørt græskar med masser af smag og sprød topping. Det er lige før, det er en vegetarret i sig selv - bare server med en sprød salat med syrlig dressing.


Hvad jeg brugte:

Hasselback butternut er en skøn opfindelse - og der findes virkelig mange lækre varianter. Jeg valgte at gå den lidt sur-søde vej, og stadig lave en sprød top.

Først kogte jeg en tyk glaze sammen af 75 g honning, 25 g SMØR og 2 spsk æblecidereddike (+ urtesalt og sort peber). 

Jeg bruger temmelig lokal honning - da jeg er så heldig, at Annes husbond Tom, er biavler. Han har sit bistade stående i deres æbleplantage og det giver en pragtfuld honning. Du kan finde honning, fra din lokale biavler lige her.

Mens glazen kølede ned, besluttede jeg mig for at røre ½ spsk fuldkornssennep i. Med det af vejen, var det at tænde for ovnen på 180°C og gå i gang med græskarret. 

Græskarret vaskes, flækkes og kernerne skrabes ud med en ske. Jeg bruger et parisiennejern, som har dejlige skarpe kanter. De to halvdele skrælles, pensles med olie, lægges på snitfladen i et fad og bages i ca 15 min. Det skal ikke bages alt for blødt, i første omgang, kun så det er til at skære i.

Så snart de er til at røre ved, flyttes de halvbagte halve græskar over på et skærebræt. Nu skal de snittes til hasselback - med så mange fine snit, som der er plads til. Jeg tog et par grydeskeer til hjælp.

Toppingen laves af lidt panko-rasp og en smule revet parmesan. Jeg tilsatte en stor spiseske dukkah. Jeg bruger den her, med mandler, pistacienødder, sort sesam, grøn fennikel, sukker og salt.

Græskarrene lægges i et fad og overhældes med glaze - som også skal ned i revnerne. Toppingen drysses over.

Der garneres evt med frisk timian. Og så skal de små basser bages sprøde. Inden de kom i ovnen, fik de dog selskab i fadet.

For i bedste Stop Spild Af Mad stil, havde jeg scoret et lille blomkålshoved. Det passede perfekt ind her. Det blev skyllet og fik bladene nippet af - og blev møffet ind i en blanding af blødt SMØR, revet citronskal, revet parmesan og friskkværnet sort peber. 

Det lille blomkålshoved fik også et drys topping og lidt frisk timian. Fadet blev sat i ovnen i ca 45 minutter, til alt var gyldent og sprødt.

I mellemtiden, lavede jeg endnu en omgang grøntsagstilbehør, i form at sauteret kål på en bønnepuré a'la den her.

De hvide bønner blev skyllet og blendet med: 2 stykker grillet paprika, saften fra ½ citron, 3 spsk olivenolie, 1 fed hvidløg, salt og peber. 8 blade savoykål blev ribbet og skåret groft - og stegt hårdt af i en smule olivenolie, med citronsaft, salt og peber. Den lyserøde bønnepuré blev smurt på et fad og toppet med kålen.

1-2-3 vegetarmiddag. Æh, vi fik godt nok en bette kotelet af Poppelgris til - men den kunne sagtens ha' været undværet for mit vedkomne.

Det hasselbagte butternut var et stort hit - og jeg har allerede købt ind til flere varianter. Der findes så mange lækre kombinationer, der skal afprøves. 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det er virkelig dejligt at ha' fået hul på bloggeriet igen. Det nytter ikke noget, at jeg lader min utilfredshed over mine billeder og sprog, bremse mig. Pyt med at jeg ikke kan det, jeg kunne engang - for jeg kan stadig noget. Og jeg har lidt over ikke at kunne komme ud med mine idéer. Det tager længere tid, koster flere kræfter og giver lidt ærgrelser - men det gør altså også glad, at kunne få lidt ud. 

Jeg er simpelthen SÅ utrolig taknemmelig over alt den feedback, som er kommet på mine sidste 2 indlæg. Det er nogle meget store tanker, følelser og bekymringer at skulle takle - og det har hjulpet helt enormt at få det bearbejdet, nedskrevet og delt. Jeg vil vildt gerne svare på det hele, men stresser over at få det gjort, inden jeg poster nyt - og der skal jeg også give lidt slip. Der er ikke mange kræfter, og de skal bruges på 'har lyst til' og ikke 'skal'. Og tak fordi dcr er plads til det.

Mit helbred er helt pløk i tiden. Har ladet mig vaccinere mod influenza, som jeg ikke reagerede særlig godt på. MEN - hvis jeg kan slippe for 9 uger i sengen til vinter, har det været det hele værd. 

Og nu skal jeg trække stikket lidt og samle nogle kræfter. Tak fordi du kiggede forbi...


4 kommentarer:

 1. Du er simpelthen sååååå sej, Malou!

  SvarSlet
 2. Ej hvor skønt. Jeg havde håbet på vi fik opskriften siden du nævnte dem på insta. Elsker også butternut, men jeg kan simpelthen ikke finde nogen danske! Mon ingen dyrker dem?

  SvarSlet
 3. Det skal helt klart prøves - det ser virkelig lækkert ud 😊

  SvarSlet
 4. Elsker det - det ser superlækkert ud :)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...