mandag den 23. januar 2017

Vanedannende baconchutney...

Bacon - I gotta have it! Jeg har før lånt inspiration fra Martha Steward og lavet denne liflige baconmarmelade aka baconjam - og den opskrift har jeg nu givet en overhaling, så den er blevet til en helt igennem uimodståelig chutney: 

En smækkerlækker sag, som kan spises som den er, eller være med til at elevere andre retter og godbidder til nye højder. Jeg har her serveret den både til salte æbleskiver, i en svinsk Grilled Cheese, i en moppedreng af en cheeseburger (endda med bacconaise til fritterne) og i en brunch-burger. 


Opskriften starter sådan her: steg 1 kg bacon.

1 kg bacon, ender med at veje ca 250 g når det er stegt. 

Baconchutney:

1 kg bacon
500 g løg
10 fed hvidløg
8 cl Fireball (kanel-whiskey) eller anden whiskey
1-2 dl æblecidereddike
1-2 dl brun farin
2 kopper ekspresso
2 tsk brune sennepskorn
2 tsk gule sennepskorn
Chipotle eller anden chili efter smag

Jeg valgte at bruge en chipotle salsa, for at give et lille ekstra røget spark.

Og nej, det er ikke øko-bacon. I Inco fandt jeg nemlig en pakke på dato med 1 kg for 50 kr - så den valgte jeg at redde.

Jeg er stor fan af 'confiterings-metoden' når der skal steges bacon. Først lægges et lag bacon på en kold slip-let pande, som så langsomt varmes op. Når væsken er fordampet og fedtet begynder at boble - så tilsættes der ca 1 dl afsmeltet baconfedt (har man ikke noget på lager, så steger man den første pandefuld ved lav varme uden). Efterhånden som baconskiverne bliver gyldne, lægges de til afdrypning på fedtsugende papir. Hver gang man tager et stykke op af fedtbadet, lægges en ny i. På den måde får man ensartet, gyldent bacon uden at branke.

Det afkølede bacon blendes til...æh...baconrasp? Det overskydende baconfedt sies og gemmes på køl. Jeg fik næsten 3½ dl ud af den her omgang.

Man kan selvfølgelig hakke løg og hvidløg fint i hånden - men jeg valgte at skære dem i kvarte og køre dem en tur i minihakkeren. Det handler om at spare så meget på de arme arme som muligt.

Og med alt klart - var det bare med at få sat det over.

Først sauteres løg og hvidløg i lidt at baconfedtet, uden at tage farve. Resten kommes i - og det hele simres ved svag varme i en god times tid. Rør lidt i den af og til. Når den er kogt blank og tyk, tages den af varmen - og gives en hurtig tur med stavblenderen. Juster sur/sød-balancen, hvis den er trænger - og kom den på skoldede glas. Og så er der baconchutney! 


Da den var nylavet og lun, serverede jeg den til en omgang salte æbleskiver.

Dem bagte jeg efter den her opskrift (dog uden fyld) og dryssede med en smule eddikepulver. Nøj, det var en god snack til et godt glas øl.


Den skulle naturligvis også prøves i en Grilled Cheese.

Jeg brugte en blød bolle, som blev skåret i 3 - og smurt med 2 lag baconchutney + 2 lag ost. Den kom en tur i min OptiGrill i et par minutter.

Snasket, fedt og svinsk - som en rigtig GT skal være.

Pjattet med peanutbutter and jelly?

Prøv peanutbutter og baconchutney - næsten ulovligt, men SÅ godt!

Hvis man gerne vil ha' en cheeseburger med bacon - men ikke gider til at stege noget....eller værre: ikke har noget - så kan man bare bruge baconchutney:

Blød bolle, bøf af øko-ko, ost, French's sennep, løg, pickles og baconchutney - en moppedreng uden lige.

Jeg serverede den med økologiske ovnfritter, ketchup og baconnaise - lavet af Heinz mayonnaise, rørt op med baconchutney. Du savler nu, ikke?

Og så skete der det at Johan Johansen og Thomas Madet Mere erklærede d. 11/1 for 'International Eat More Pork Day' - og så måtte jeg jo lave en morgenmadskreation til min indre flæsketar:

Endnu en blød bolle måtte lade livet til projektet. 'Bøffen' blev af glad gris, som blev stegt i baconfedt - som bollen bagefter blev ristet i.

Den saftige grissebasse blev lagt på den ristede underbolle og fik lige en skive ost, for god ordens skyld. Dernæst et godt lag baconchutney og til sidst et perfekt spejlet æg (ja, du gættede rigtigt - også spejlet i baconfedt). Det var den slags morgenmad der mættede helt til sidst på eftermiddagen!

Disse var ordene om baconchutney for denne gang. Jeg skal dog nok finde på flere ting at bruge det til hen af vejen.

Jeg har flere opskrifter med bacon på tegnebrættet - og dem vil jeg arbejde videre på nu. Jeg har hentet lidt inspiration i mine 3 kogebøger med ene baconopskrifter. Bacon er vist kommet for at blive!


1 kommentar:

  1. Det lyder urimeligt himmelsk - også på kartoffelmos.

    - A

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...