mandag den 14. juli 2025

Kartoffelsalat - boostet med protein...

Denne salat er en meget mættende sag, som både kan serveres som selvstændig vegetarret, eller som tilbehør til kødretter. Selv smækkede jeg den sammen, til en sprødstegt kylling.

Den har det hele. Både grønt og kostfibre - og så masser af protein. Salaten består af 2 dele, nemlig en laber puré i bunden og selve kartoffelsalaten ovenpå.


Puré:
1 brik butterbeans
200g hytteost
4 spsk pesto
1 spsk citronsaft
Urtesalt
Friskkværnet sort peber

Dræn og skyl bønnerne. Blend bønner, hytteost og pesto sammen, til en homogen masse. Smag til med citronsaft, salt og peber. Lad den færdige puré, trække på køl, mens resten forberedes.

Kartofler:
1 kg kartofler
1 spsk olivenolie
Urtesalt
Friskkværnet sort peber

Kartoflerne vaskes, skæres i mundrette bidder, vendes med olie og krydderier - og bages møre I ovn/airfryer på 190°C i ca 25 min. Lad dem derefter køle til stuetemperatur.

Resten:
450g grønne bønner
1 brik belugalinser
1 spsk olivenolie
2 spsk æblecidereddike
1 tsk syltede sennepskorn/fuldkornssennep
Urtesalt
Friskkværnet sort peber
Lidt semi-dried tomater
Hakket persille

Kog de grønne bønner, i et par minutter. Køl dem ned i koldt vand og afdryp dem godt. Dræn og skyl linserne. Bland en vinaigrette af olie, eddike, sennep, salt og peber.

Bland kartofler, bønner og linser sammen med vinaigretten. Hak lidt semi-dried tomater og persille.

Jeg brugte de her tomater, hjembragt fra det tyske.

Smør den kolde puré ud i bunden på serveringsfadet. Læg kartoffelsalaten ovenpå. Drys med de hakkede tomater og persillen.

Ta-dah!

Brug hjemmelavet eller købt pesto - af persille, basilikum, ramsløg, løvstikke eller hvad du er til. Er hytteost ikke din ven, så brug skyr eller græsk yoghurt. De grønne bønner kan være enten friske eller frisk fra frost. Skift ud, suppler eller ret til - lav salaten som den passer til din smag.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Tak fordi du stadig læser med her.

Du er også velkommen til at følge med på Instagram her: Klidmoster.dk - og her, på Dagskosten, hvor jeg viser frem, hvad jeg spiser hver dag.


lørdag den 5. juli 2025

Vandmelonsalat med feta - ternet udgave...

Det er blevet hot udenfor, og der skal der atter læskende salater på bordet. 

Den her blev flikket sammen, for ca et år siden, men aldrig postet - så nu hvor den igen er aktuel, bliver den fyret af. Sæt den på dit sommerbord, til grillmaden og alt muligt andet...

Salaten er lagt, af 2 slags vandmelon: rød & gul - men alle slags meloner kan bruges. 

Kombinationen af sød melon og salt "feta" (her Puck), er noget så lækkert - og en moderne klassiker.

Jeg skar de 2 slags melon, en stor agurk og en lille brik Puck, i mundrette tern. For at udfordre min OCD (som bimlede ret meget den dag), lagde jeg ternene i et rektangulært fad, og undgik bevist at lave et mønster. Nøj, det var en drøj omgang. Men fadet blev fyldt, med nogenlunde tilfredsstillende resultat.

Der blev dryppet æblecidereddike, solsikkeolie, urtesalt og friskkværnet sort peber.


En håndfuld blåbær og små topskud af frisk basilikum, gjorde synet smukt at skue.

Den saftige og læskende salat, blev serveret, som del af en vegetarisk middag - som bla bestod af bagte auberginer m/skyrdressing, rød peber-sauce og basilikum.

Samt en blandet bønnesalat med burrata og vinaigrette med rødløg. 


Plus denne skønne ricotta-creme med hvidløgsconfiterede tomater (opskriften kan findes lige her) + godt brød.

En dejlig let og sommerlig vegetarmiddag. 

Jeg har ikke eksakte opskrifter, på auberginerne og bønnesalaten - men du kan da få et billede, fra min notesbog.

Det er sådan jeg laver mine opskrifter. Først skriver jeg ned, hvad jeg syntes der skal i - og så tilføjer jeg, ekstra ting og mængder, i køkkenet. Det fik jeg så bare ikke lige gjort, den dag. 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Der har været lidt stille, her på kanalen, i et stykke tid. Og det har haft 2 årsager: Annes Køkken og jeg har arbejdet hårdt på at skrive en kogebog, som udkommer på forlaget Dreamlitt til oktober. Det har kostet SÅ mange kræfter, at skrive + tage billeder. Men det har også været fantastisk at flekse, både den kreative og den faglige muskel. 

Og den anden grund:


Er nu blevet Fru Holdgaard Pagh - for d. 13/6-25 blev Morten og jeg gift, ved et lille uformelt formiddagsbryllup på Århus Rådhus. 

Havde aldrig troet at jeg skulle bo sammen med nogen igen, endsige giftes. Men så kom prinsen i den sorte Opel.....og nu er vi så her. Er glad og taknemmelig, for dette nye kapitel, som livet har til mig. Jeg håber det kan give lidt mere overskud, til både at leve, blogge og opleve. 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Tak fordi du stadig læser med her.

Du er også velkommen til at følge med på Instagram her: Klidmoster.dk - og her, på Dagskosten, hvor jeg viser frem, hvad jeg spiser hver dag.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...